Dilsizlerin Gerçekten Dilleri Yok mudur?

Yayın Tarihi : 2018/04/28 02:18 • Güncelleme Tarihi : 2022/12/02 13:46 •

Toplumda konuşamayan kişilere dilsiz denir. Peki bu kişiler gerçekten dilleri olmadığı halde mi konuşamazlar? Ya da gerçekten dilleri yoksa yemeyi nasıl yerler?

Dilsizlerin Gerçekten Dilleri Yok mudur?

Bir ömür sağlıklı bir sese sahip olmak için ses tellerinin sağlığını korumak oldukça önemlidir. Aşırı yüksek sesle konuşmak veya uzun süre fısıltı halinde konuşma ses tellerini yıpratmakta ve yormaktadır. Bu durumda kısa veya uzun süreli ses kayıpları veya değişimleri olmaktadır. Ayrıca uzun süre devam eden kuru öksürük de ses tellerinin yıpranmasına neden olmaktadır. 

Ses Nasıl Oluşur? Dilsizlerin Gerçekten Dilleri Yok mudur?

Toplumda konuşamayan kişilere dilsiz denir. Peki bu kişiler gerçekten dilleri olmadığı halde mi konuşamazlar? Ya da gerçekten dilleri yoksa yemeyi nasıl yerler?

Dil sadece konuşma değil, aynı zamanda sindirim sisteminin de bir parçasıdır. Besinlerin ağızda parçalanmak üzere döndürülmesi, yer değiştirmesi ve yutulması için dile ihtiyaç vardır. Dolayısıyla konuşamayan kişilere halk arasında her ne kadar dilsiz dense de; bu kişilerin dili vardır. Ancak ağız hareketlerini sese dönüştürecek ses telleri yoktur veya hasar görmüştür.

Konuşma; ağız hareketleri eşliğinde doğru nefes verme şekline bağlı olarak ses tellerinin titreşmesiyle ortaya çıkan gürültüdür. Dilsiz olarak ifade edilen kişilerde dil var ancak titreşim oluşturacak ses telleri yoktur.

Ses Telleri Nasıl Korunur?

Ses tellerinin korunması için yaşam tarzının düzenlenmesi gerekir. Çünkü yanlış alışkanlıkların neticesinde ses telleri kronik olarak yetisini kaybedebilir.

Çok sıcak ve soğuk besinler, özellikle içecekler tüketilmemelidir. Ilık tüketmek tercih edilmelidir.

Aşırı bağırmaktan kaçınmak gerekir. Aynı ölçüde fısıltı veya hırıltı şeklinde konuşmaktan da uzak durulmalıdır.

Öksürük gibi problemler ortaya çıktığında sıklıkla sıvı alımı ve ılık tüketimle boğaz yumuşatılmalı ve öksürüğün şiddetlenmesi engellenmelidir.

Çok terli iken üşütmemeli, mutlaka duş alınmalı, kıyafet değiştirilmeli eğer imkan yoksa sırta ter emecek bir peçete konmalıdır. Üşütme durumu ses telleri hasarında en sık görülen sebeplerdendir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?