Diş Apsesini Nedir? Apse Nasıl Tedavi Edilir?

Yayın Tarihi : 2015/09/04 08:43 • Güncelleme Tarihi : 2021/04/25 13:59 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu
Dolaşıma katılıp tüm vücuda zarar vermemesi için biriken iltihap, dişin hasar almasına ve ağrımasına sebep olur. 
Diş Apsesini Nedir? Apse Nasıl Tedavi Edilir?

Diş kökünde enfeksiyon gelişimi sonucu apse oluşur. Apse ağrı ve şişliğe neden olur. Apseli dişe direk müdahale edilmemektedir. Önce antibiyotik tedavisi uygulanır. Sonrasında dişe gerekli müdahale yapılır. Apse tedavi edilmediği taktirde vücuda yayılarak ciddi enfeksiyonlara sebep olabilir. 

İltihap Nedir? Apse Nedir?

İltihap; aslında zararlı bir durum gibi görünse de vücudun savunma mekanizmasıdır. Vücutta bir mikrop olduğunda vücut bunu dışarı atmak ister. Ancak bu miktar çok fazla olduğunda dolaşım sistemi ile bunu temizleyemez. Haliyle dolaşımın dışına çıkarmak ister ki; kanla birlikte dolaşıp diğer organlara zarar vermesin. Bu durumda vücut dışına en yakın olan noktada, ciltten kolay çıkabilsin diye cilt altı dokusuna biriktirir. Bu birikintiye iltihap denir. 

Aynı durumun diş kökünde oluşmasına ise, apse denir. Dolaşıma katılıp tüm vücuda zarar vermemesi için biriken iltihap, dişin hasar almasına ve ağrımasına sebep olur. 

Apse Tedavi Edilmediğinde Ne Olur?

Apse tedavi edilmeden dişin çekilmesi doğru değildir. Bu durumda apse patlar ve ağız içinde dağılmak suretiyle tüm diş köklerine hatta ağız yoluna dahi enfeksiyonu yayar.

Apseye hiç bir müdahale yapılmaması da doğru değildir. Çünkü apse gün geçtikçe daha şiddetli ağrıya ve şişmeye sebep olur. Zamanla kişi beslenememeye başlar ve apse de daha çok dişe zarar verebilir. 

Apse tedavisi antibiyotikle kolayca yapılır. İlaca başladıktan iki gün sonra apse hızla küçülmeye ve ağrısı dinmeye başlar. Neticede diş çekilecekse bu aşamadan sonra çekilir. 

Apse Neden Olur?

Apsenin olma sebebi diş etindeki veya direk dişteki hasarlardır. Özellikle kırık ve çürük dişler, besinlerin kalıntıların sıkıştığı ve çürüdüğü kısımlardır. Bu kısımlardan atılmayan artıklar mikrop üretir ki bu da enfeksiyona dişleri açık hale getirir. 



Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?