Domuz Gribinden Korkalım mı?

Yayın Tarihi : 2014/01/20 19:54 • Güncelleme Tarihi : 2023/08/01 11:58 •

Domuz gribi virüsü; insan, domuz ve kuşlarda hastalık yapan virüslerin karışımı olan yeni bir virüstür.

Domuz Gribinden Korkalım mı?

Domuz gribi A tipi (H1N1) influenza virusünün neden olduğu bir hastalıktır. Hastalık ilk olarak Güney Amerika ülkelerinde görülüp, dünyaya yayılmıştır.

Domuz Gribi Nasıl Bulaşır?

Bu virüs insan, domuz ve kuşlarda hastalık yapan virüslerin karışımı olan yeni bir virüstür. İnsandan insana solunum yoluyla bulaşır. Aynı zamanda virüsle kontamine yerlere dokunulup, kirli eller ağıza ve burna götürüldüğünde de bulaşma olabilir.

Virüs kapalı ortamlarda yaklaşık 2 saat canlı kalabilmektedir.

Yiyecekler ve su ile bulaşma olmamaktadır.

Hastalık belirtilerin başlamasında bir gün önce ve 7 gün sonra bulaştırıcılık devam eder.

Hastalığın belirtileri mevsimsel gribe oldukça benzerdir. Ateş, öksürük, boğaz ağrısı, kırgınlık,kas ağrıları, döküntü, baş ağrısı, kusma, ishal gibi genel belirtilerdir.

Domuz Gribinden Korunmak İçin Neler Yapılmalıdır?

Domuz gribinden korunabilmek genel hijyen kurallarına uymak gerekir Kalabalık ortamlarda bulunmaktan kaçınmak, Bulunulan mekanın sık havalandırılması,

Öksürüp, hapşırıken ağız ve burnu mendille kapatıp, mendili sonrasında çöpe atmak,

Ellerimizi bol sabun ve su ile yıkamak alınabilecek basit önlemlerdir.

Bunun yanında bağışıklığı güçlendirmek için C vitamini tüketimi artırılmalı, açık hava yürüyüşleri yapılmalı ve düzenli beslenilmelidir.

Yeni H1N1 virüsü ile dünyadaki insanların çoğu enfekte olacaktır. Bir çok insan bu hastalığı grip benzeri bir tablo ile komplikasyonsuz olarak, tedavi edilmese bile bir hafta içinde iyileşecektir. Bununla birlikte bir kısım hasta da hastalık ciddi ve hızla ilerleyen pnömoni olabilecektir.

Domuz Gribi Kimlerde Daha Tehlikelidir?

Bu grup hastayı önceden tespit etmek mümkün değildi. Fakat Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 3 grup da ölümcül hastalık olasılığının arttığını belirtiyor:

Gebeler (özellikle son 3 ayın içinde olanlar)

İki yaş altı çocuklar

Kronik akciğer hastalığı olanlar (astım ve KOAH gibi)

DSÖ’ne göre ciddi vakalar şikayetlerin başlamasından 3-5 gün içinde kötülüşmeye başlıyor ve saatler içinde solunum yetmezliği gelişebiliyor.

Asıl korkulan tabloyu da bu hastalar oluşturuyor. Hastalık oluştuktan sonra kullanılan antiviral ilaçlar mevcut. Bunlar hastalığın ciddiyetini azaltıp, hayatta kalma oranlarını değiştirebiliyor. Ama önemli olan insandan insana bulaşmanın önlenmesi.

Sağlık Bakanlığımız bu amaçla özellikle riskli grupların aşılanmasını önermektedir. Aşılar Bakanlık tarafında ücretsiz olarak yapılacaktır. Kendimiz kadar başkalarını da düşünüp aşılansak da genel hijyen kurallarına uymayı ihmal etmeyelim.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?