Astım Hastaları Kış Aylarında Nasıl Korunmalı?
Astım; nefes alıp vermede görev yapan bronşların daralması sonucu ortaya çıkan, kişide nefes darlığı ile kendini gösteren bir hastalıktır. Kronik bir hastalıktır. Hastalıktan tamamen kurtulmak mümkün olmasa da alınacak önlemlerle daha rahat bir yaşam sürmek kolaydır.
Astım; nefes alıp vermede görev yapan bronşların daralması sonucu ortaya çıkan, kişide nefes darlığı ile kendini gösteren bir hastalıktır. Kronik bir hastalıktır. Hastalıktan tamamen kurtulmak mümkün olmasa da alınacak önlemlerle daha rahat bir yaşam sürmek kolaydır.
Astım daha çok bahar aylarında, dökülen yapraklar, polenler, hava değişimiyle ataklara neden olur. Ancak kış aylarında da astım hastaları zor zamanlar geçirmektedir. Bunun sebebi, havaların soğumasıyla birlikte evde kullanımı artan eşyalar, kumaşları farklılaşan kıyafetler, ekstra kullanılması gereken bere, atkı gibi koruyucu aksesuarlar, astım hastalığının tetiklenmesinde etkilidir. Bu sebeple astım hastalarının kış aylarında daha dikkatli davranmaları gerebilir. Peki neler yapılabilir?
Yaz aylarında raflara kaldırılmış kışlıklar çıkarıldığında, bekleme süresinden dolayı tozlanmış olma ihtimali unutulmamalıdır. Toz, astım hastalarını ciddi etkileyen ve ataklara sürükleyen bir durumdur. Bu kıyafetler giyilmeden önce yıkanmalıdır. Şayet hepsini yıkama şansı yoksa, açık ve temiz havada bir süre havalandırılması gerekir. bu sayede üzerindeki toz ve akarlardan kurtulacaktır.
Astım hastaları kışın giyinirken özellikle ağız burun çevresine yakın alanlara temas eden kıyafetlerde seçici olmalıdır. Boğazlı yün kazaklar, yün atkılar kolaylıkla nefes borusunu rahatsız edebilir. Bu sebeple boğazlı kazak ve atkı tercihlerinde yünden kaçınmalı, yerine pamuklu tercih etmelidirler. Özellikle atkılar her kullanımdan sonra havalandırılmalı ve sık sık yıkanmalıdır.
Kışın astım hastalarının odasında çok fazla yün eşya bulunmamalıdır. Yastık, yorgan, halı seçiminde dikkatli olunmalı ve yünden ziyade elyaf, polar kumaşlar tercih edilmeli. Yün yorgan kullanılmak isteniyorsa muhakkak nevresim geçirilmelidir. Yatağın çarşafı, yastık yüzü ve nevresimi haftada bir kez, yüksek sıcaklıklarda yıkanmalıdır.
Kış aylarında soğuk algınlığı, grip gibi enfeksiyonlar nefes almayı zorlaştırır. Özellikle astım hastalarında bu durum tehlikelidir. Bu sebeple astım hastalarının kendini, bu hastalıklardan koruması büyük öneme sahiptir. Astım hastaları kış aylarında hastalıklardan korunmak için; bol su tüketmeli, C vitamini alımına özen göstermeli, bitki çayları tüketmeli, özellikle el ve yüz hijyenine dikkat etmelidir ki, astım atakları geçirmesinler. Ayrıca astım ilaçlarının düzenli kullanımı da ihmal edilmemelidir.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|