Emziren Anne; Kendine İyi Bak!

Yayın Tarihi : 2020/01/22 11:55 • Güncelleme Tarihi : 2020/03/09 11:58 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu
Emzirmek; bir annenin yaşayabileceği en özel duygulardandır. Aylarca karnında taşıdığı bebeği dünya ile tanıştırırken; onu ürkütmeden, sakince, koruyarak ve bağlanarak alışmasını sağlar. Bunun en kolay ve en keyifli yanı ise emzirmektir. Emzirmek bu yönüyle hem anne, hem de bebek için mucizedir.
Emziren Anne; Kendine İyi Bak!

Emzirmek; bir annenin yaşayabileceği en özel duygulardandır. Aylarca karnında taşıdığı bebeği dünya ile tanıştırırken; onu ürkütmeden, sakince, koruyarak ve bağlanarak alışmasını sağlar. Bunun en kolay ve en keyifli yanı ise emzirmektir. Emzirmek bu yönüyle hem anne, hem de bebek için mucizevi bir besindir.

İki yaşına kadar devam edecek olan emzirme, anneden çok şey alır götürür. Özellikle doğumun ilk aylarında doğum kilosunu atmanın en kolay yoludur emzirme. Ancak anne kendine iyi bakmaz, özellikle beslenmesine dikkat etmezse maalesef zamanla kendinden sağlık eksildiğine şahit olur.

Anne memesinden gelen süt; vitamin ve mineral zenginidir. Annenin vücudunda bulunan maddelerin, bebeğe besin olarak aktarılması halidir. Ancak anne yeterince beslenmezse, depolamış olduğu besinler süte geçer ve bu da anne vücudunun vitamin ve mineral açısından fakirleşmesine sebep olur. Emziren annelere diyet önerilmemesinin sebebi de budur. Özellikle tek tip besin içeren diyetler, annenin pek çok yapı taşı eksikliği gelişimini ortaya koyar. Bu sebeple emzirme dönemi sonlanana kadar anne; hem kendi sağlığı hem de bebeğinin sağlığı için diyet yapmamalıdır.

Emziren Anne İyi Beslenmezse Ne Olur?

Süt, özellikle kalsiyum zengini bir besindir. Yani vücudunuz süt üretmek için kalsiyuma ihtiyaç duyar. Anne kalsiyumu dışardan almazsa, vücut süt yapımı için gerekli olan kalsiyumu kemiklerden sağlar. Böylece anne vücudunda bel, sırt ağrısı, özellikle bileklerde kolay incinme, diş ağrıları ve çürümeler görülebilir.

D vitamini; özellikle büyüme ve gelişme çağındaki bebeklerde en çok ihtiyaç duyulan besinlerdendir. Çünkü D vitamini; güçlü kemiklerin oluşumunu sağlar. Bu sebeple anne de bebeği kadar dikkatli olmalı, D vitamini kontrollerini yaptırmalı ve eğer gerekiyorsa takviye besin olarak almalıdır.

Vücutta meydana gelen vitamin ve mineral eksikliği; halsizlik, yorgunluk, uyku hissi gibi günlük hayatı aksatacak problemlere yol açar. Bu sebeple anne, devamlı vitamin ve mineral kaynakları tüketmelidir.

Sürekli Yemek Değil, Besleyici Yemek Önemlidir

Anne vitamin ve mineral eksiğini tamamlamalıdır ancak bu, sürekli birşeyler tüketmesi demek değildir. Az ve besleyici gıdalar tüketmesi, hem kilo almasını engelleyecek, hem de vücudun hem kendine hem bebeğe yetmesini sağlayacaktır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?