Midye Yerken Dikkat!

Yayın Tarihi : 2020/01/21 17:00 • Güncelleme Tarihi : 2020/05/06 02:29 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Sokak lezzetleri denilince şüphesiz ilk akla gelenlerdendir midye. Gıda ve tarım örgütü de, bu bilgiyi doğrulayarak ‘tüketime hazır ürünler’ sınıfına dahil etmiştir midyeyi. Dolması, pilavı, tavası gibi tüketim tercihleri vardır.  

Midye Yerken Dikkat!

Sokak lezzetleri denilince şüphesiz ilk akla gelenlerdendir midye. Gıda ve tarım örgütü de, bu bilgiyi doğrulayarak ‘tüketime hazır ürünler’ sınıfına dahil etmiştir midyeyi. Dolması, pilavı, tavası gibi tüketim tercihleri vardır.  

Ancak midyeyi tüketirken dikkat edilmesi gereken pek çok husus vardır. Bir deniz ürünü olduğundan, kara şartlarında nemli kalan bir canlıdır. Ayrıca yapısı gereği, mikroorganizmaların üzerinde yaşamasına olanak sağlayan bir fiziksel yapısı vardır. Bunun yanında, böcek gibi, küçük canlıları da içinde barındırmaya müsaittir.

Midyenin depolanma koşulları da çok önemlidir. Bayat midyeler; başta gıda zehirlenmesine, ardından sinir kayıplarına kadar giden zararlara yol açabilmektedir.

Özellikle temiz koşullarda üretilmediğinde; çevresel etkilerden de fazlasıyla etkilenir. Sokakta; yani açıkta satılması da bu tehditleri doğrular niteliktedir. Nemli yapısından dolayı; tozu, gözle görünmeyen mikroorganizmaları üzerinde tutabilir.

Bu sebeplerle; midye tüketildiğinde gıda zehirlenmesi sıklıkla karşımıza çıkar.

Sağlıklı Midye Nasıl Ayırt Edilir?

Midye kabuğu, bakılması gereken ilk unsurdur. Şayet; temiz parlak ve canlı duran bir kabuk, midyenin taze olduğunu işaret eder. Bayat midye; soluk ve renksizdir.

Midyelerin temiz bir şekilde tutulup, hazırlanıp, depolandığından emin olunmalıdır. Midyeden gelebilecek zararları engellemenin en etkili yolu budur. Bu sebeple güvendiğiniz, bildiğiniz, kurumsal yerlerden almayı tercih edin. Böylece güvenle yiyebilir ve bir problemle karşılaştığınızda karşınızda bir muhataba ulaşabilirsiniz.

Çiftlik midyeleri Tarım Bakanlığı tarafından düzenli olarak denetlenmektedir. Bu sebeple deniz midyesinden ziyade çiftlik midyesi tercih etmek gerekir. Ayrıca çiftlik ortamında denizdeki gibi ağır metaller bulunmadığından, midyelerin daha az ağır metal içerdiği bilinmektedir.

Midye ağır metal içeren deniz canlılarındandır. Bu sebeple fazla tüketimi, vücutta ağır metallerin fazla birikmesine sebep olur bu da; alerji, böbrek ve karaciğer rahatsızlıklarına sebep olan bir durumdur.

Midye dolma pirinçle birlikte hazırlanır. Aşırı tüketimi kolesterolü yükselttiği gibi, kan şekeri düzensizliğine ve kilo artışına da sebep olur.

Dondurulmuş midyelerin mutlaka son tüketim tarihine bakılması gerekir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?