Kiraz Son Derece Yararlı Bir Meyvedir

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/07/19 12:20 •

Kiraz yaz aylarının vaz geçilmez meyvelerinden biridir. İnsan sağlığına da son derece yararları bulunmaktadır. Bu yazımızda kiraz meyvesi ve sağlığa yararları konusunda detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

Kiraz Son Derece Yararlı Bir Meyvedir

Kiraz Nedir?

Kiraz, Prunus cinsinden birçok bitkinin meyvesidir ve etli bir sert çekirdekli meyvedir. Kiraz, tatlı Prunus avium ve ekşi Prunus cerasus gibi çeşitli türlerin çeşitlerinden elde edilir. 
Kiraz aslında drupe adı verilen bir meyve türü olarak sınıflandırılır. Druplar ince bir deriden, etli bir gövdeden, sert bir taştan ve bir iç tohumdan oluşur. Ortadaki sert taş nedeniyle genellikle “çekirdek çekirdekli meyveler” olarak adlandırılırlar. Meyvenin yediğiniz kısmına mezokarp denir. Hayvanları meyveyi yemeye ve tohumları yaymaya teşvik etmek için sulu ve tatlı bir tada sahiptir.

Kirazın Faydaları Nelerdir?

Kiraz hem lezzetli hem de sağlığa son derece yararlı bir meyvedir.
Kirazın sağlığımıza yararları hakkında kısa bir bilgilendirme yazısı hazırladık.
Kiraz vücudun bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olan bir meyvedir.
C vitamini içermesi nedeniyle de  virüslere ve bakterilere karşı savaşarak bağışıklık sistemini destekler.
Bilim adamları kirazın  içinde bulunan antosiyanin maddesnin,  E ve C vitaminlerine  benzer antioksidan etki yaptığını ortaya çıkarmışlardır.
Kiraz güçlü bir ağrı kesicidir. 20  tane kiraz meyvesinde  12-25 mg arası antosiyanin maddesi bulunduğu için bu maddenin ağrı kesici etkisinin, aspirinden 10 kat fazla olduğu tespit edilmiştir.
Kirazın bir diğer faydası ise, antikanserojen özelliğidir. Bunun sebebi de  bitki kökenli kimyasal elajik asit bakımından zengin olmasıdır.
Kiraz ayrıca, içerdiği zengin mineraller ile vücudun su dengesini düzenler.Kabızlığı iyi gelir.
Kolesterol ve kan şekerini düşürücü etkisi de bulunmaktadır kirazın.Bu nedenle damar sertliğinin tedavisinde de etkili bir besindir.
İdrar söktürücü özelliğiyle de , böbreklerin yararlı olup  vücudun zehirli maddelerden temizlenmesini sağlar. 
Kirazın, gut ve böbrek taşları ile bağlantılı metabolizmanızın atık bir yan ürünü olan kandaki ürik asit seviyelerini düşürdüğü bilinmektedir.

Kirazın kalorisi düşüktür ve lif, vitaminler, mineraller, besinler ve sizin için iyi olan diğer bileşenlerle doludur. Kiraz tüketince C, A ve K vitaminleri de alınmaktadır.Her uzun saplı kirazda olduğu gibi  meyve potasyum, magnezyum ve kalsiyum da sağlar. Ayrıca beta-karoten gibi antioksidanları ve temel besin maddesi olan kolini de getirirler.

Kirazın diyabet hastalığının önlenmesinde de önemli işlevi olduğu bilinmektedir. 
Diyabetli 19 kadınla yapılan bilimsel bir çalışmada kirazın  kan basıncını ve kan şekerini düşürdüğü gösterilmiştir.
Genel olarak, bu faydaları göz önünde bulundururken şunu unutmayın: "Kiraz tüketmenin belirli sağlık koşullarına yardımcı olduğuna dair kanıtlar olsa da, bu her derde deva değildir"

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?