Diş Etlerinizi Sağlıklı Tutmanın 6 Yolu Nedir?

Yayın Tarihi : 2019/04/09 18:46 • Güncelleme Tarihi : 2022/07/09 14:44 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

Merhabalar, bu yazımızda diş etiniz sağlıklı olmasını sağlayacak 6 önemli noktaya değineceğiz. Bunun yanı sıra diş eti hastalığının ne olduğunu, diş eti hastalığının nasıl ortaya çıktığını öğrenmeniz mümkündür.

Diş Etlerinizi Sağlıklı Tutmanın 6 Yolu Nedir?

Diş Etleri Hakkında Bu Kadar Harika Olan Nedir?

Söz konusu ağız sağlığına geldiğinde, önemli olan dişlerinizin ne kadar düzgün olduğu veya gülümsemenizin ne kadar parlak olduğu değildir. Diş etlerinizi unutamazsın! Çürük dişiniz olmasa bile ve şehirdeki en inci gibi dişlere sahip olsanız bile, bu, diş eti hastalığına karşı bağışıklığınız olduğu anlamına gelmez. Genellikle ağrısız olduğu için, çoğu insanın diş etlerinde herhangi bir sorun olup olmadığı hakkında hiçbir fikri yoktur.

Diş Eti Hastalığı Nedir?

Diş eti hastalığı, diş eti çizgisinin altında ve üstünde plak biriktiğinde başlar. Plak, bakterilerle dolu yapışkan bir filme benzer maddedir. Diş eti ve kemiğe zarar veren, diş eti hastalığına ve diş çürümesine yol açan enfeksiyonlara neden olabilir. Plak ayrıca diş eti hastalığının en erken evresi olan diş eti iltihabına neden olabilir. Diş eti iltihabı, diş etlerinizde şu durumlara yol açar:

  • iltihaplanma
  • hassasiyet
  • kızarma
  • şişme
  • kanamaya meyilli

Neyse ki, dişleri yerinde tutan kemik ve doku etkilenmediğinden, bu hasar giderilebilir.

Ayrıca ilerlemiş bir diş eti hastalığı periodontit de ortaya çıkabilir. Periodontit, dişlerinizi yerinde tutan kemikleri etkiler. Tedavi edilmezse, diş etlerini, kemiklerini ve dişlerinize bağlı dokuları mahvedebilir.

Diş eti hastalılığının son safhası ileri periodontittir. Bu durum, dişlerinizi destekleyen liflerin ve kemiklerin yok olmasıyla ortaya çıkar. Isırmanızı etkileyebilir ve dişlerin çıkarılması gerekebilir.

Amerikan Diş Hekimleri Birliği(ADA)'ne göre, diş eti hastalığının belirtileri şunlardır:

  • Sürekli ağızda kötü tat ve kötü ağız kokusu
  • Dişlerin ayrık durması veya kalıcı olarak diş kaybı
  • Kolayca kanayan diş etleri
  • Şiş, kızarık veya hassas diş etleri
  • Aşağı çekilen diş etleri

Diş eti hastalığı önlenebilir. İşte diş etlerini sağlıklı tutmaya yardımcı olabilecek birkaç yol:


Diş İpi

Günde en az bir kez diş ipi kullanın. ADA'ya göre diş ipi, fırçanızın erişemeyeceği plak ve yiyecekleri çıkarmaya yardımcı olur. Ne zaman diş ipi kullandığınız önemli değildir. Akşamları, sabahaları ya da öğle yemeğinden sonra... sadece diş ipi kullanın yeter!

  1. Düzenli Olarak Dişinizi Temizletin

Diş hekiminizi düzenli olarak görüyorsanız erken diş eti hastalığı belirtilerini tespit edebilir. Bu şekilde belirtiler daha ciddi hale gelmeden tedavi edilebilir. Profesyonel bir temizlik, tartarın çıkarılmasının tek yoludur. Böylelikle dişinizi fırçalarken ya da diş ipi kullanırken kaçırdığınız plaklardan da kurtulabilirsiniz Diş eti iltihabınız varsa, diş fırçalamak, diş ipi kullanmak ve düzenli diş temizliği yaptırmak iyileşmenize yardımcı olabilir.

  1. Sigarayı Bırakmak

Sigara içenlerin bırakması için bir başka neden: Sigara, diş eti hastalığı başlangıcı ile son derece ilişkilidir. Amerika Birleşik Devletleri Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC)'ne göre, sigara içmek bağışıklık sisteminizi zayıflattığından, ayrıca bir diş eti enfeksiyonuyla mücadele etmeyi zorlaştırır. Ayrıca, sigara, zarar gördükten sonra diş etlerinizin iyileşmesini daha da zorlaştırır.

  1. Dişlerinizi Günde İki Kez Fırçalayın

Her yemekten sonra dişlerinizi fırçalayın. Bu diş ve diş etleri arasında sıkışan yemeklerin ve plakların çıkarılmasına yardımcı olur. Bakterileri barındırdığı için dilinizi de fırçalayın. Mayo Kliniği, diş fırçanızın yumuşak kıllara sahip olması ve ağzınıza rahatça oturması gerektiğini söyler.

Pille çalışan veya elektrikli bir diş fırçası düşünün. Bunlar dişeti iltihabını ve plağını manuel fırçalamaya göre daha fazla azaltmaya yardımcı olabilir. Diş fırçalarını veya diş fırçası başlarını her üç ila dört ayda bir değiştirin veya kıllar yıpranmaya başlarsa daha erken değiştirin.

Bugün elektrikli bir diş fırçası deneyin.

  1. Florürlü Diş Macunu Kullanın

Söz konusu diş macununa gelince, mağaza rafları diş eti iltihabını azalttığını, nefesi tazelediğini ve dişleri beyazlattığını iddia eden markalarla doludur. Sağlıklı diş etleri için hangisinin en iyi olduğunu nasıl bileceksiniz? Florür içeren diş macunu seçtiğinizden ve üzerinde ADA kabul mührü olduğundan emin olun. Bundan sonra, lezzet ve renk size kalmış!

Florür içeren diş macununu internetten de satın alabilirsiniz.

  1. Tedavi Edici Gargara Kullanın

Genellikle tezgahta satılan tedavi edici gargaralar, ADA'ya göre plakların azaltılmasına, dişeti iltihabının  azaltılmasına veya önlenmesine, tartar oluşum hızın yavaşlatılmasına veya bu faydaların bir kombinasyonuna yardımcı olabilir. Ayrıca, Çalkalama, diş ipi veya fırçalamanın yerine geçmese de, yiyecek parçacıklarını ve artıkları ağzınızdan çıkarmanıza yardımcı olur. ADA mührüne bakın, bu da etkili ve güvenli olduğu anlamına gelir.

Önce hangisini yaptığınız önemli değil ister fırçalayın, ister diş ipi kullanın veya çalkalayın. Sadece iyi bir iş çıkarmak için doğru ürünleri kullanın.

Kaynak: https://www.healthline.com/health/dental-and-ağızdan-health/ways-to-keep-gums-healthy#gum-disease

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?