Hava Kirliliğini Haber Veren Kelebekler

Yayın Tarihi : 2016/06/21 09:24 • Güncelleme Tarihi : 2022/05/28 09:24 •

Kelebekler, hayvanlar aleminin en kalabalık sınıfı olan böcekler arasında yer alan canlılardır

Hava Kirliliğini Haber Veren Kelebekler

Kelebekler, hayvanlar aleminin en kalabalık sınıfı olan böcekler arasında yer alan canlılardır. Doğayı gözleyerek pek çok teknolojik gelişim sağlanmış, sağlık alanında yararlanılmıştır. Bunun yanı sıra çevre kirliliğine oldukça duyarlı olan bu canlılar hava kirliliğinin takibinde de kullanılmaktadır. Eğer yaşadığınız alanda uygun mevsimde dahi kelebek göremiyorsanız bilin ki yaşam alanınızdaki hava kirliliği oldukça fazla. 

Kelebekler güzellikleriyle dikkatleri çeken bir böcekgildir. Görsel olarak insanı rahatlatan temiz ve güzel hissettiren edası, aslında kelebeğin kendi güzelliğinden gelmektedir. 

Ayrıca kelebekler, bitkilerin tozlaşması yani üremesi için de oldukça önemlidir. Uçan böcek olmalarından dolayı, kondukları bitkinin üreme hücrelerini, çok uzaklardaki çiçeklere kadar taşıyabilir ve doğal dengeye müthiş bir katkı sağlayabilirler. 

Kelebeklerle yayılmış olan bir söylemde; kelebek etkisidir. Yani kelebeğin bir kanat çırpmasıyla dünya üzerinde tüm canlılar etkileşim yaşayabilirler. 

Bu sebeplerledir ki; kelebekler dünya üzerinde çok büyük öneme sahiptirler. Onların varlığı; temizliğin, güzelliğin, doğal yaşamın sembolüyken, yoklukları da; kirliliğin, doğal yaşamın bozulduğunun göstergesidir. 

Her canlıda olduğu gibi, kelebekler de yaşam koşullarının iyi olduğu, maksimum konforda olduğu bölgelerde ürerler. Yani şu an gözlemlediğiniz alanda kelebek olabilir. Ancak bunların sayısı olması gerekenden azsa, yine de kelebek neslinin o alanda tehlikede olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü kendini konforda hissetmeyen, sadece yaşayabilecek kadar hayatını minimumda idame eden hiç bir canlının üremesinden bahsedilemez. Üremeyen her canlı da, o bölgeden çekilme tehdidini oluşturur. 

Bu sebeplerle, doğal dengeyi korumak için daha çok çaba sarf edilmeli, daha çok bitkiye hayatımızda yer vermeli ve özellikle hava kirliliğine sebep olacak unsurlardan uzak durmalıyız. Daha da önemlisi, geleceğimiz olan çocuklarımıza çevre bilincini öğretmeli ve uygulatmalıyız. Anca bu şekilde yaşanabilir bir dünya bizim olur. 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?