Ergenlik Sivilceleri

Yayın Tarihi : 2016/11/19 17:24 • Güncelleme Tarihi : 2016/11/19 17:24 •
Ergenlik sivilceleriniz mi var? Bu konuda yalnız değilsiniz
Ergenlik Sivilceleri

Ergenlik sivilceleriniz mi var? Bu konuda yalnız değilsiniz.Ergenlik sivilceleri cinsiyet, ırk veya etnik köken ne olursa olsun eşit olaraktüm gençlerin yaklaşık %85’ini etkiler. Akne insanları içine kapanık ve dertlihale getirebilir, sosyal hayattan izole edebilir. Akne nispeten hafif olsa bilebenlik saygısı ve özgüven üzerinde büyük bir etkisi olabilir. Gençler kendicilt hakkında utanç nedeniyle yüzme gibi sporlara katılmak için isteksiz olabilir.
Ergenlik akneleri genellikle on ve on üç yaşları arasında başlar. En sıkburunda görülmeye başlar sonra alın, çene ve yanaklara yayılır. Daha ciddidurumlarda akne boyun, omuz, göğüs, sırt, üst kol, genital bölge veya vücudundiğer alanlarında etkileyebilir. Akne olgularının çoğu kişinin kendi yirmiliyaşlarda olduğu zaman tamamen çözülmektedir. Ancak, yetişkinliğe kadar devameden akneler normal değildir.  Ergenlikbaşlangıcında hormonların salınımlarının değişmesi sivilcelerin ortayaçıkmasında sorumlu olan en büyük etkendir. Bu hormonlar cildi yağlandırır veyayağ bezelerini uyarır. Cildin yüzeyinde bulunan gözeneklerin yıkanması ya dapatlaması sonucu cildiniz daha yağlı bir cilt olmaya meyillidir. Bunlara ekolarak akneyi stres ve beslenme faktörleri de tetikleyebilmektedir. Ergenler busivilceleri gidermek için her duydukları ürünü alır, her duyulan tedaviseçeneklerini kendilerinde uygularlar. Amaç bir an önce bu sivilcelerdenkurtulmaktır. Fakat burada bir dipnot düşmek gerekir. Reçetesiz satılan ilaçlardahil her türlü ilaç kullanılırken uygun şekilde uygulanması gerektiğinianlamak için önemlidir.

Akne ile başa çıkmada kararlık tedavinin temeliniteşkil etmektedir. Akne tedavisinde ikinci adım en uygun bir akne tedavirejimini seçmek ve onunla devam etmektir. Tedavide komplikasyonları en azolasılığa sahip olan tercih edilmelidir. Tedavi sürecinde cildin iyileşmek içinzaman alacağı mutlaka bilinmelidir yada ebeveyn olarak genç adamaanlatılmalıdır. Bunun için sabırlı olunmalıdır. Akne tedavisinde önemli olanbir diğer nokta ise aknelerin kesinlikle sıkılmamasıdır. Yüzün uygun bir sabunve ılık su ile temizlenmesi tedaviye yardımcı faktörler arasında yer alır. Vücutergenlik çağı başlangıcı sırasında androjenler adı verilen hormonlar üretmeyebaşlar. Erkekler bu hormonları daha fazla üretme eğilimindedirler ve üzülerekbelirtelim ki akneleri daha şiddetli olma eğilimindedir. Ergen bireylerin kılya da tüy dipleri (ciltte gözenekler) tıkanabilir. Ergenlikte daha fazlaüretilen yağ ölü deri ve genel kir ile karışır. Bunun sonucunda bu karışımgözenekleri tıkar ve bu tıkanıklıktaki malzeme bakteri ile reaksiyona girer. Bureaksiyon sonucunda şişlik, kızarıklık ve bazen de iltihap meydana gelir. Ergenliksivilceleri nasıl yok edilmeli?

Cildinizi günde iki kez özellikle egzersiz sonrası yıkamakyararlı olacaktır. Yatmadan önce mutlaka yıkayın. Yıkarken yumuşak sabunkullanın. Temizlikte yüksek konsantrasyonda alkol içeren ürünleri tercih etmeyiniz.Saçınızı her gün yıkayın. Yağlı saçlar yüzünüze dokunarak yağın yüze transferolmasına neden olur. Akneleri sıkmayı denemeyin veya siyah noktaları almayaçalışmayın. Bu durum daha fazla enfeksiyon riski taşıyabilir ve lekeler daha dakötüleştirebilir. Sivilceleriniz iyileşmekte gecikiyorsa ya da gittikçekötüleşiyorsa bir dermatologa görünmekte yarar vardır. Doktorunuz sizi tedaviettikten sonra ne yapılacağına karar verebilir. Akne tedavisinde kullanılanbirçok hazır tedavi bulunmaktadır. Akne tedavisi ve daha net cilt için sizeyardımcı olacak mevcut tedavilerin bazıları şunlardır: Benzoil Peroksit akneyeneden olan bakterileri öldürür. Topikal antibiyotikler toz ya da krembakterileri öldürmek için cilt üzerinde kullanılabilir. Benzoil Peroksiteritromisin veya oksitetrasiklin gibi bir antibiyotik ile birlikte kombineşekilde kullanılabilir. Antibiyotikler bakterileri öldürür ve iltihabı azaltır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?