Ca 125 Normal Değeri Nedir ? Ca 125 Yüksekliği Neden Olur ?

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/10/31 11:09 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

Ca 125 kanser antijenidir Ca 125 testi yüksekliği normal bir durum değildir. Farklı nedenlere bağlı olabilir. Ca 125 yüksekliği her zaman kanser ile ilişkilendirilmemelidir. Ca 125 testi normal değeri ve yüksekliği hakkında aşağıda detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Ca 125 Normal Değeri Nedir ? Ca 125 Yüksekliği Neden Olur ?

Ca 125 Testi Hakkında Genel Bilgi:

Ca 125 kanser antijenidir.Kandaki CA 125 proteininin (kanser antijeni 125) miktarını ölçer.Kanser tanısından çok kanser ve kanserin tedavisinde kullanılan kemoterapi ve benzer tedavi yöntemlerininn etkinliğinin araştırılmasında tercih edilmektedir.
Sıklıkla istenen bir testdir.Ca 125 testi kandan alınan numunenin serumunun ayrılmasıyla çalışılmaktadır. Bu test genellikle biyokimya laboratuvarlarında otomatik cihazlar ile analiz edilmekte olup genenllikle örneğin alındığı gün test sonucu da rapor edilmektedir. 
Ca 125 testi için aç karına iken kan vermek önerilmektedir.Ancak doktorunuz uygun görürse aç değilken de bu test için kan verebilirsiniz.
CA 125 değerinde yüksekliğe sebep olacak durumlar arasında adet görülmüş olması ve rahim miyomları gibi kanser olmayan birçok durum yer alır. Yumurtalık, endometrial, peritoneal ve fallop tüpü kanserleri de dahil olmak üzere bazı kanserler de  CA 125 yüksekliğine yol açabilir.

Ca 125 Testi Birimi:

Ca 125 testi birimi laboratuvarlarda U/ml birimi üzerinden ifade edilir.

Ca 125 Testi Normal Değeri Ne Olmalıdır?

Ca 125 normal değer, 35 U/ml  ve 35 U/ml'in altı değerlerdir.
Her Ca 125 yüksekliği çıkan durumda panik olunmamalıdır.Bu sonuç tek başına bir kanser tanısı asla koydurmamaktadır.
Ca 125 testi bazı kanser dışı durumlarda da yüksek çıkabilir.

Ca 125 Testini Doktorlar Neden İster?

1.Kanser tedavisini izlemek için. Yumurtalık, endometrial, peritoneal veya fallop tüpü kanseri hastalarında tedavinin kontrolü adına önemli bir tahlildir.
2. Yüksek risk altında olan (ailesinde yumurtalık kanseri görülenler gibi)  yumurtalık kanseri taraması yapmak için. Bazı doktorlar,  yumurtalık kanseri yönünden çok yüksek risk altındakiler için her 6 ila 12 ayda bir transvajinal ultrason ile birlikte CA 125 testi önerebilir.Ancak şu konu da göz önünde bulundurulmalıdır.Yumurtalık kanseri olan her  kişide CA 125 düzeyi yüksek olmayabilir. 
3.Kanser nüksünü kontrol etmek için. Yükselen CA 125 seviyeleri, yumurtalık kanserinin tedaviden sonra nüks yani tekrar ettiğini gösterebilir. 
Doktorunuz, yumurtalık kanseri veya başka bir kanserinizolduğunuzdan şüpheleniyorsa ek testler yapılabilir. Bu kanserlerin değerlendirilmesinde yardımcı olabilecek diğer testler arasında transvajinal veya pelvik ultrason, serum insan epididim proteini 4, bilgisayarlı tomografi, CT ve MR yer alır.

Ca 125 Yüksekliği

CA 125 testi beklenenden yükilişkie bu asla tek başına kanser tanısı koydurmamalıdır. Ancak doktorunuz muayene bulguları ve hastasının şikayetleri ve diğer tahlillerine göre, yumurtalık, endometriyal, periton veya fallop tüpü kanseri konusunda şüphe duyabilir.Gerek görürse ilave testler isteyebilir.
Eğer yumurtalık, endometrial, peritoneal veya fallop tüpü kanseri teşhisi konan bir kişide düşen CA 125 değerleri ise  genellikle kanserin tedaviye yanıt verdiğini gösterir. Yükselen bir değer ise kanserin nüks ettiği veya büyümesinin devam ettiğini gösterebilir.

Kanserli olmayan bazı durumlarda da CA 125 testi yüksekliği görülebilir.Bu durumlar da aşağıda belirtilmiştir.

Endometriozis
Karaciğer hastalığı
Adet (adetliyken test için kan verilmesi)
Pelvik inflamatuar hastalık
Gebelik
Rahim fibroidleri (rahimde büyüyen kanserli olmayan tümörler)

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
g************* :

Mrb ben 22 yasindayim adetli degilken c125 testi yaptirdim 69 cikti sol yumurtaligimda 7cm capinda kist var ne oldgunu bulamadilar bi bilgide vermiyolar git gel git gel uc ayda kis ikiye bolunmus yardimci olurmusunuz kansermiyim ben


Cevap:

Tümör markırları tanı koydurucu değildir, eğer doktorunuzun şüphesi olsaydı kist çıkarılırdı..

?