Fitness ve Sağlıklı Yaşam

Yayın Tarihi : 2018/06/22 18:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/09/08 07:28 •

Yaratılış itibariyle anne karnından itibaren refleksif, bilinçli ve bilinçsiz yapılan tüm hareketler vücudu bir sonraki gelişim aşamasına ulaştırır. Ancak çocukluk döneminden itibaren gelişmenin sağlıklı olabilmesi için bilinçli spor desteğinin başlaması gerekir.

Fitness ve Sağlıklı Yaşam

Günümüzde bütün çevremiz insanlığın işini kolaylaştıran icatlar ve tasarımlarla doludur.
Arabalar, dolmuş, otobüs, yürüyen merdivenler, tekerlekli taşıyıcılar vs.
Bir çok işimizi makinalar ve elektronik cihazlar yardımıyla yaparız ve bunların hayatımızdaki yeri tabii ki çok önemlidir.
Bütün bu yaşam içerisinde unutulan çok önemli bir şey vardır ki; o da  harekettir. İnsanın doğası ve yaşamı gereği hareket çok önemlidir.
Beslenmek, uyumak, dinlenmek, zihin egzersizleri yapmak ne kadar önemliyse hareket etmek, yani kaslarımızı çalıştırarak fiziksel aktivite içerisinde olmak da en az onlar kadar önemlidir.
Bu açığı gidermek, insanların fiziksel aktivite yetersizliğine bağlı olarak yaşam kalitesinin düşmesi ve bir çok hastalığa yakalanmasının önüne geçmek amacıyla egzersiz bilimi sürekli gelişen bir dinamik içerisinde bu sorunlara çözüm aramaktadır.
İşte son yıllarda adını sıkça duyduğumuz ‘fitness’ kelimesi de bu amaca yönelik bir oluşumdur. Fitness kelime anlamı olarak kısaca; fiziksel uygunluk ve sağlıklı yaşam anlamına gelir.
Genel sağlık düzeyini artırmak için yapılan aletli ve aletsiz tüm egzersizlerdir.
Yapılan bu egzersizlerin insan yaşamında başta kalp, dolaşım ve damar sisteminin güçlenmesi, kasların güçlenmesi, yağ yakımı, kilo verme, stresten uzaklaşma gibi daha bir çok konuda önemli yararları vardır. Düzenli egzersiz insan sağlığı için olmazsa olmaz bir ihtiyaç olup uzun ve kaliteli bir ömür için de vazgeçilmez bir faktördür.
İnsanın doğumundan ölümüne kadar hareketi, yani fiziksel aktiviteyi her zaman yaşamının bir parçası olarak tutması gerekmektedir. Çünkü anne rahmine bebek düştüğü andan itibaren büyüme ve gelişme başlar. Doğum, bir dönüm noktasıdır ve bu aşamalarda büyüme ve gelişme kendiliğinden kontrollü bir şekilde yürütülür. Yaratılış itibariyle anne karnından itibaren refleksif, bilinçli ve bilinçsiz yapılan tüm hareketler vücudu bir sonraki gelişim aşamasına ulaştırır. Ancak çocukluk döneminden itibaren gelişmenin sağlıklı olabilmesi için bilinçli spor desteğinin başlaması gerekir. Ancak bu şekilde vücut proporsiyonu düzgün ve biçimli bir şekilde büyümesini ve gelişmesini ilerletir. Bu da vücut duruşunuzdan tutun da, genel sağlık durumunuza kadar, hayatınızı ne kadar sağlıklı devam ettireceğinize kadar pek çok unsuru belirler ve ortaya koyar.
Sağlıklı, mutlu, huzurlu ve spor dolu bir hayat geçirmenizi dileriz.
 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum
******* ******* :

iyi günler Can bey.ben 25 yaşındayım. normalda kilom uygun.1.73 boy ve 75 kg ağırlık.fakat göbek vücuda göre büyük.diğer taraflar zayif.sadece karın kısmında kilo var.bacaklar ve bel kısmı zayıf.her gören dalga geçiyor.bira göbeği diye.ama alakası yok.alköllü içecek hiç almadım.spor yapıyorum kompile zayıflıyorum.o daha kötü oluyor çünkü göbek olduğu yerde kalıyor.kiloyu bacaklara,bel ve arka tarafa vermem için ne yapmam gerekiyor. ve ya hangi branş doktoruna başvurmam gerekiyor.cevabınızı bekleyeceğim.


Cevap:

Merhabalar Abdullah Bey,öncelikle fiziğinizle ilgilenmeniz iyi birşey keşke herkes bu şekilde ilgiliolup sebeplerini ortadan kaldırmak için çaba harcasa daha iyi görünümlü ve sağlıklı bir toplum olurduk diye düşünüyorum..Sorunuza gelince,sizinde bahsettiğiniz gibi karın bölgesinde yoğunlaşan şişkinlik tamamen karın kaslarınızın güçsüz ve gevşek olmasından kaynaklanıyor,güçlü ve sıkı bir karın bölgesi vücudun en önemli göstergelerinden biridir.Bununla beraber vücudunuzun diğer bölgelerini de çalıştırarak güzel ve sıkı bir görünüm için dengelemelisiniz,unutmayın tek yönlü çalışmalarla sonuca ulaşmanız mümkün değildir,sadece karın bölgenize biraz daha fazla önem vermelisiniz,yapacağınız egzersizleri çok tekrarlı tutmanız sıkı ve düzgün bir karna sahip olmazı sağlayacaktır..Sağlıklı ve spor dolu günler dilerim...

******* ******* :

Merhabalar Can Bey siteyi ve sizi severek takip ediyor ve faydalanıyoruz.Benim size sorum şu:3 aydır fitness için salona gidiyorum ancak havaların ısınması ve salonun uygun havalandırma sisteminin olmayışı sebebiyle içerisi artık spor yapabilecek gibi değil çok sıcak ve havasız.Salona gitmeyi bırakırsam günlük olarak nasıl spor yapmamı önerirsiniz?Sadece yürüyüş yeterli olur mu?Yaş:24 Boy:1.63 Kilo:59 Üç aydır bir saat plates yapıyor aletle çalışıyordum.Teşekkürler.Bursa'dan selamlar.


Cevap:

Merhabalar Mehtap Hanım,öncelikle ilginiz için teşekkür ederim.Maalesef ülkemizde fitness sektörü yeni gelişmekte ve bir çok spor salonunda havalandırma problemi var,işletmelerin sadece para kazanma ve isim duyurma yarışında olmak yerine daha sağlıklı ve etkili spor olanakları sunmaya başlamaları biraz daha zaman alacaktır.Salonda havasız ortamda yapılan egzersiz tabii ki etkisini yitirir,egzersiz yaparken oksijene ihtiyacımız var ve biliyorsunuz ki yağlar oksijenle yanar. Sizin yapmanız gereken ise dışarda bol oksijenli ortamda egzersiz yapmanız.Spor salonunu sadece kısa direnç egzersizleri için kullanın yani aletlerle kas direnci çalışın ardından dışarı çıkıp yürüyüş yapın.Bursa'nın yeşil doğası ve bol oksijeni sizin daha fazla yağ yakmanızı sağlayacak ve daha kısa egzersizlerle daha fazla fayda göreceksiniz.. Vücut ölçüleriniz fena değil gibi görünüyor,yine de 1-2 kilo daha verirseniz daha iyi olacağını düşüyorum. Spor dolu sağlıklı günler dilerim...

******* ******* :

Sayin Can Coskun hocam. Dusunce ve gorusleriniz icin cok tesekkur ediyorum. Her kas grubu icin ucset onbes tekrar yapiyorum. Uc ayda bir butun kan tahlilerimi yaptiriyorum. Hepsi cok guzel. Tek sikayetim bu spora gonul vermis yasitlarimin olmamasi.Haddimi cok iyi biliyor,genclerin gazina gelmiyorum. Yazilarinizi zevkle okumak icin bekliyor, sevgi ve selamlarimi sunuyorum.

******* ******* :

Sayin Hocam. Ben alti yil once miyokart infaktusu gecirdim. Bypas oldum. Kalbimin durumu: Sol ventrikul segmenter duvar hareket bozuklugu, Sistolik disfonksiyon,EF %44 sol ventrikul apikal kesimde ve anterior duvarda gecirilmis infart kronik iskemi mevcut. Sizeden ogrenmek istedigim: Hafta da uc gun (5, 10, 15 kg.lik )agirliklarla body calisiyorum. Daha once oniki sene calistim. Haftanin diger gunleri yuruyus, ve aerobik yapiyorum. Beslenmeme , uykuma cok dikkat ediyorum.Emekliyim.Yasim yetmis.Sagligim cok iyi. Stresten uzagim. Dikkati ceken bir fizige sahibim. Benim hakkimdaki gorus ve dusuncelerinizi bekliyorum. Selam ve sevgilerimi sunuyorum.


Cevap:

Şener Bey öncelikle geçmiş olsun.Yaşınızı da dikkate alırsak sizi tebrik etmek istiyorum.Sağlığınıza ve yaşam kalitenize verdiğiniz değer çok güzel.Anlattığınız tarzda yaptığınız egzersizler gerçekten çok güzel ve gayet yeterli.Sizin için söyleyeceğim tek şey kalbinizi ve damar sisteminizi zorlayacak yüksek şiddetli egzersizler yapmayınız,çalıştığınız kilolar uygundur,sizin için yüksek kilolara hiç gerek yok önemli olan kas direncinizi geliştirmek ,bu sebeple tekrar sayılarınızı fazla tutmanızda fayda var,6-8 tekrarlarla ağır kilo ile çalışmak yerine en az 12 tekrar yaparak daha düşük kiloları tercih etmelisiniz.Aynı şekilde yaptığınız aerobik egzersizlerinizde de çok yüksek nabızlara çıkmadan orta tempolu çalışmanız sizin yararınıza olacaktır.Yşınız itibarı ile maksimum kalp atımınızın %65_%75 arasında çalışmanız gerekir ki bu da hemen hemen 100-115 nabızlar arasına karşılık gelir.Sağlıklı ve mutlu bir hayat geçirmeniz dileğiyle...

d********** :

Merhabalar Pınar hanım.Bir disipline girmeniz ve kendiniz için birşeyler yapmanız çok güzel.Akşam öğününüzü erken saatlerde yapıyor ve sindiriminiz sizi zorlamayacak kadar bekledikten sonra yürüyüş yapıyorsanız bir sorun yok ancak yatmadan önce yapılan egzersizler uyku düzeninizi bozabilir ve vücudunuzu olumsuz etkileyebilir.Öğlen saatlerinde veya akşam yemeğinden önce egzersiz için zaman ayırabilirseniz çok daha etkili ve sağlıklı olacaktır.Teşekkürler..

******* ******* :

ben diyete girdim bir hafta oldu, akşam yemeğinden sonra 1 saat yürüyüş yapıyorum ve gece yatmadan egzersiz yapıyorum, sizce bu saatler forma girmem için uygun zaman mı?


Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?