Tenisçi Dirseği Nedir?

Yayın Tarihi : 2018/04/18 11:44 • Güncelleme Tarihi : 2018/04/18 11:44 •
Tenisçi dirseği, dirseğin dış kısmında ki tendonların dejenerasyonu sonucuoluşan ve dirseğin dış kısmından ön kola yayılan ağrı şeklinde ortaya çıkan ortopedikrahatsızlıktır
Tenisçi Dirseği Nedir?

Tenisçi dirseği, dirseğin dış kısmında ki tendonların dejenerasyonu sonucuoluşan ve dirseğin dış kısmından ön kola yayılan ağrı şeklinde ortaya çıkan ortopedikrahatsızlıktır.

 İlk olarak tenis oynayanlarda görülen bir hastalık olduğu içintenisçi dirseği ismi verilmiştir. 35 yaş üstü tenisçilerin %50' si, 50 yaş üstütenisçilerin ise %60'ı spor yaşantılarının bir döneminde bu rahatsızlıklakarşılaştıkları belirlenmiştir.

Bir kolun aşırı kullanımından kaynaklı ağrılı bir rahatsızlıktır.Bazı spor dallarında sık rastlanan bir durumdur (tenis ,masa tenisi vb.) ayrıca el bileği ve dirsekleri zorlayan işlerleuğraşan kişilerde (inşaat, marangozluk,makine işleri vb.) veya  uzun süre  bilgisayar kullanımınabağlı klavye , mouse kullanan kişilerde sık görülmektedir.

Kişilerinyaşam kalitesini düşüren bir durumdur. Tokalaşma gibi basit durumlarda bileaşırı ağrıya sebep olabilmektedir.

 Belirtileri:

El de ağrı ,bilekdirseğin dış tarafında hassasiyet ve ağrı,ağır eşyaları kaldırırken ağrıhissetme,el sıkışmalarda,kapı kolu çevirme gibi basit işlerde rahatsızlık hissigibi belirtileri vardır.

İlkaşamalarda 3-4 saatte bir, 20-30 dk. dirseğe buz uygulaması önerilmektedir. Bununlabirlikte fizyoterapistin önerdiği egzersiz ve kolun yorulmaması önemlidir. Tenisçi dirseği %95 oranında ameliyatdışı yöntemler ile tedavi edilebilmektedir.

Daha ileri durumlarda;

İğne ile yağmurlama: Kortizon uygulamasıdır. Enjeksiyon sonrası buz uygulaması ağrıyı azaltacaktır.2-3 haftada  uygulama sonrası ağrı azalması görülmektedir..

Radyofrekans yöntemi ile fizik tedavi: Dirsek kenarına gönderilen dalgalar sayesinde ağrı olan bölgede kanlanma artırılarak, iyileşmenin hızlanması ve ağrının ortadan kalkması sağlanmaktadır.

PRP uygulaması: . PRP uygulamasında, kandaki onarıcı olduğu düşünülen zenginleştirici plazma ayrıştırılarak iğne ile uygulanır.

Tüm bu tedavi yöntemlerine rağmen şikayetleri devam edenhastalarda son olarak cerrahi yönteme başvurulmaktadır.

Bu yöntemle tenisçidirseği rahatsızlığına neden olan dokunun çıkarılmasına dayanan bir durumdur. 

Tedavilerde%100 başarı oranı diye bir durum söz konusu değildir. Ameliyat sonrası küçük biroranda olsa ağrı şikayeti devam eden kişiler de bulunmaktadır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?