Boğaz Kültürü Neden Yapılır?

Yayın Tarihi : 2018/08/26 00:35 • Güncelleme Tarihi : 2022/09/16 14:00 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

Boğaz ağrısı, yanması ve  ateş gibi şikayeti olanlara yapılan tahlillerden biri de boğaz kültürüdür. Boğaz kültür testi ile  özellikle A grubu Streptokok bakterilerine bağlı ve halk arasında Beta mikrobu olarak da bilinen boğaz enfeksiyonlarının tanısı kolaylıkla konulmaktadır.

Boğaz Kültürü Neden Yapılır?

Boğaz kültür testi ile özellikle A grubu Streptokok bakterilerine bağlı ve halk arasında Beta mikrobu olarak da bilinen boğaz iltihabının tanısı kolaylıkla konulmaktadır.
Ekseriyetle çocuklar olmak üzere her yaş grubu kişiye yapılabilen kolay ve pratik bir tanı yöntemi olan tahlildir.Boğaz kültürü tahlili mikrobiyoloji laboratuvarlarında mikrobiyoloji uzmanlarınca analiz edilmektedir.
 

Boğaz Kültürü Neden Yapılır? 
 

Boğaz ağrısı, boğazda şişme, yutkunmada güçlük, ateş, boğazda yanma gibi şikayeti olanlarda tanı ve gerekirse tedavi uygulanması amacıyla yapılmaktadır.
Boğaz kültürünün doktorlarca istenmesinin temel nedeni ise hastada bulunan boğaz ağrısı ve enfeksiyon sebebiyle antibiyotik tedavisi uygulanıp uygulanmayacağı konusunda nihai kararın verilmesidir.
Boğaz kültüründe Beta Hemolitik Streptokok ürediğinde doktorlar tedavide antibiyotiğe başvurur ancak bu bakteri üremez ise boğaz enfeksiyonunun virüs kaynaklı olacağından şüphelenilir ve antibiyotik tedavisine gerek duyulmaz.
 

Boğaz Kültürü Nasıl Yapılır? 
 

Boğaz kültürünün en doğru sonuç verebilmesi için boğazdan pamuklu çubukla alınan sürüntü örneğinin uygun besiyerine ekilmesi önemlidir.
Bu tahlil için en uygun besiyeri koyun kanı kullanılarak üretilen koyun kanlı besiyeridir .Koyun kanlı besiyerine ekilen örneklerde beta hemolitik Streptokok bakterisi bulunduğunda besiyerinde beta hemoliz yapan bakteriler kolaylıkla tespit edilebilmektedir.Boğaz kültürü için boğazdan pamuklu steril eküvyonla alınan kültür örneği uygun besiyerine ekildikten sonra 18 saat ile 24 saat arası bir süre 37 derece santigrat olan etüvde inkübe edilip bekletilir. Bu süre sonrası etüvden çıkarılan besiyeri mikrobiyoloji uzmanınca değerlendirilerek sonuç analiz edilir.

Boğaz Kültürü Nasıl Yorumlanır?

Ekimin yapıldığı ve etüvd euygun süre kuluçkaya yatırılan besiyeri mikrobiyoloji uzmanı doktor tarafından değerlendirilir. Beta hemoliz yapan Streptokok bakterilerinin bulunup bulunmadığı incelenir.Uzman gerek görür ise streptokok lateks testi, basitrasin ve swab testi gibi ilave testler ile sonucu yorumlar. Normal çıkan sonuçlar NBF ( NORMAL BOĞAZ FLORASI) olarak değerlendirilir ve rapor edilir. Pozitif çıkan yani Beta Hemolitik Streptokok çıkan sonuçlar ise BETA HEMOLİTİK STREPTOKOK üredi şeklinde rapor edilir.
Bu tahlilin sonucuna göre hastalığı takip eden doktor kişiye antibiyotik tedavisi verebilir.
Bu tahlil yapılmadan boğaz enfeksiyonu şüphesi olan kişilere ezbere antibiyotik verilmesi tıbbi yönden uygun bir yaklaşım değildir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?