FSH ve LH Hormonlarının Görevi Nedir?

Yayın Tarihi : 2017/02/27 22:01 • Güncelleme Tarihi : 2024/04/19 07:50 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Üreme sisteminde görünen kadar görünmeyen sistemlerde vardır. Kadınlarda adet olmak, erkeklerde sperm üretmek sanki sadece üreme sisteminin bu kadar basit bir yöntemle çalıştığını gösteriyor olarak algılanıyor.

FSH ve LH Hormonlarının Görevi Nedir?

FSH ve LH hormonları her iki cinste de  üreme fonksiyonları ile ilgilidir.
Etkilerini üreme organları üzerinde gösterirler.
Bu özellikleri nedeniyle   cinsel hormonların yapımını, cinsel farkındalılığı sağlamaktadırlar.
Her iki hormon da üreme fonksiyonları yönünden kadında yumurta, erkekte ise sperm gelişimini üzerinde etkili olmaktadır. 

Üreme Nasıl Gerçekleşir?

Üreme sisteminde görünen kadar görünmeyen sistemlerde vardır. Kadınlarda adet olmak, erkeklerde sperm üretmek sanki sadece üreme sisteminin bu kadar basit bir yöntemle çalıştığını gösteriyor olarak algılanıyor.

Halbuki kendiliğinden tıkır tıkır işlediği sanılan bu görüntünün ardında, hummalı bir vücut çalışması yatmaktadır. İşte FSH ve LH hormonları, bu aşamada destekleyen unsurlardır. Bu alt yapı hormonları olmadan da ne yumurta ne de sperm üretimi görülmemektedir.

FSH hormonu; folikül yani yumurta uyarıcı hormon olarak adlandırılır. Bu uyarı yapılması için öncelikle beyinin hipotalamus bölgesinden emir gelir. Gelen bu emir, yine beyinde bulunan, hormonların üretim merkezlerinin birinden olan hipofiz bezinin ön lobuna iletilir ve hipofiz bezinin ön lobundan FSH üretilmeye başlanır. Üretilen FSH, kana verilir. Kanda her organı gezen FSH, kendini tanıyan ve içine alan organı bekler yani yumurtalıkları. FSH, yumurtalıklarda, yeni yumurtanın gelişmesi için uyarı yapar. Yani adetin ilk günü döllenmeyen yumurta dışarı atılırken, bir sonraki aya yetişecek yumurtayı hazırlığa yönlendirir. Ayrıca erkekte de, sperm üretimi yapılması için uyarıcı hükmündedir ve spermlerin üretilmesini başlatır.

LH hormonu; üretilen yumurta ve spermin olgun hale gelmesini sağlayan hormondur. LH yeteri kadar sentezlenmeyen kadınlarda yumurta döllenecek kadar gelişemez, erkekte de sperm çıkışı olsa da bunlar dölleme yeteneğine sahip spermler olmaz. İşte bu sebeple üreme için olmazsa olmaz hormonlardan biri de LH dır. LH hormonu da, tıpkı FSH hormonu gibi aynı yollardan geçerek üretilir ve aynı organlar üzerinde etkilidir.

Zaten bu iki hormon koordinasyon halinde çalışırlar ve birbirlerinden etkilenirler. Ayrıca bu hormonlar sadece üreme üzerine değil, ikincil cinsiyet üzerine de etkilidir. İkincil cinsiyet özellikleri; kadınlarda ergenlikle birlikte, meme büyümesi, yağ dokusunun artması, sesin incelmesi, erkeklerde, ses kalınlaşması, sakal bıyık çıkması, sesin kalınlaşması gibi özelliklerdir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum
?