Hemoglobin Elektroforezi Nedir?

Yayın Tarihi : 2019/01/18 20:19 • Güncelleme Tarihi : 2021/08/11 14:31 •

Hemoglobin Elektrofezi kan hücrelerindeki hemoglobin türlerini ve sayılarını ölçen bir çeşit kan testidir. Bu ölçüm sonucunda kan bozukluğuna sahip olup olmadığınızı ve kan bozukluğuna sahipseniz hangi tür hastalığa yakalandığınızı öğrenmeniz mümkündür. Bu makalemizde Hemoglobin Elektroforezinin ne olduğunu, ne işe yaradığını, hangi hastalıklar için kullanıldığını öğrenebilirsiniz.

Hemoglobin Elektroforezi Nedir?

Hemoglobin Elektroforezi Nedir?

Hemoglobin Elektroforezi, kırmızı kan hücrelerinde hemoglobin adı verilen farklı protein türlerini ölçen bir kan testidir. Bazen "hemoglobin ölçümü” veya “orak hücre testi" olarak adlandırılır.Genellikle hematoloji laboratuvarlarında yapılan bir kan testidir.

Hemoglobin Elektroforez Testi Hangi Durumlarda Yapılır?

Yenidoğanlara doğar doğmaz bu test yapılabilir.Yetişkinlere de aşağıda belirtilen nedenlerle hemoglobin elektroforezi testi yapılmaktadır. 

  • Kan bozukluğu belirtilerine sahip olmak.
  • Soyunuzdan gelen bir kan bozukluğu yüzünden yüksek risk altında olmak.
  • Çocuğunuzun kan bozukluğu olabilir.
  • Diğer kan testlerinden birinde anormal bir sonuç çıkabilir.
  • Orak hücre anemisine sahip olmak ve kan nakli olmak.

Bu durumda test, nakledilen kandan yeterince normal hemoglobin alıp almadığınızı doktorlara gösterir.

Bu teste hazırlanmak için özel bir şey yapmanız gerekmez. Ancak son 12 hafta içinde size kan nakli yapılıp yapılmadığını doktorunuza söylemelisiniz. Eğer kan nakli olduysanız, testte yanlış bir sonuç çıkabilir.

Test, bir iğne ile kan almayı gerektirir. Test için kan alma sırasında riskler düşüktür ve risklerden bazıları şunlardır:

  • Kanama
  • Bayılma ya da baş dönmesi
  • Kan pıhtılaşması (hematom)
  • Enfeksiyon

Laboratuvarda, teknisyen kanı özel bir kâğıdın üzerine koyup elektrik verir. Hemoglobinler kağıt üzerinde hareket eder ve her türden ne kadar olduğunu gösteren çizgiler oluşur.

Hemoglobin Elektroforezi Nedir?

 

Hemoglobin Elektroforezi ne işe yarar?

Bu test, doktorunuzun bir kan bozukluğunuz olup olmadığını ve ne tür bir kan bozukluğunun olduğunu anlamasına yardımcı olabilir. Genellikle diğer kan testleri ile birlikte yapılır.
Doktorunuz bu testi hemoglobinopatiye bakılması için isteyebilir. Bu anormal hemoglobin anlamına gelen kapsamlı bir terimdir. Normal hemoglobin oksijen taşır ve kaslarınızı ve organlarınızı kullanabilmeniz için oksijeni serbest bırakır. Anormal hemoglobin daha az oksijen taşır. Bu kan hücreleri normal hemoglobinlere oranla daha kısa süre yaşarlar. Hemolitik anemi adı verilen bir şeye yol açabilir. Kırmızı kan hücrelerinin olması gerekenden daha erken öldüğü hastalık budur.

Anormal Hemoglobin Görüldüğü Durumlar

Orak hücre hastalığı

Normalde, kan hücreleriniz düz, yuvarlak ve merkezde biraz daha incedir. Baş parmağınızla ve işaret parmağınız arasında ezilen yuvarlak hamur parçası gibi görünür. Esnektirler ve küçük kan damarlarından geçebilirler. Orak hücre hastalığında ise kan hücreleri orak ya da hilal gibi görünürler. Sertler ve küçük kan damarlarında sıkışabilirler, böylece kan geçemez. Bu, organlarınız ve kaslarınız ihtiyaç duydukları oksijeni almadığında çok fazla ağrıya neden olabilir. Afrikalı-Amerikalıların orak hücre anemisi riski diğer kökenlerden gelen insanlara göre daha yüksektir.

Hemoglobin C hastalığı

Hafif bir aneminiz olabilir ve dalağınızı daha da büyütebilir. Ama çoğu zaman, başka anormal hemoglobinlere sahip olmadığınız sürece çok fazla soruna neden olmaz. Afrikalı-Amerikalıların hemoglobin C hastalığı riski daha yüksektir.

Talasemi

Bu bozukluğun birden fazla türü vardır. Eğer talasemi hastasıysanız, vücudunuz yeterli kırmızı kan hücresi üretemez veya kan hücrelerinin içinde yeterli hemoglobin yoktur. Hangi hemoglobinin etkilendiğine bağlı olarak, talasemi size hafif, orta veya şiddetli anemi verebilir. Bu bozukluklar ebeveynlerden genler yoluyla çocuklara geçer. İtalyan, Yunan, Orta Doğu, Güney Asya ve Afrika kökenli insanların talasemi olasılığı daha yüksektir.


Kaynak: https://www.webmd.com/a-to-z-guides/what-is-hemoglobin-electrophoresis

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.




Bu Makale Uz.Dr. Cem Argun Tarafından Gözden Geçirilmiştir.

Yorumlar

Yorum
?