Gaitada (dışkıda) Nişasta Neden Görülür?

Yayın Tarihi : 2017/12/26 14:58 • Güncelleme Tarihi : 2021/01/28 20:47 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu
Yetişkinlerde normalde dışkıda sindirilmemiş nişasta yer almaz. Gaita tahlilinde nişasta görülmesi normal bir durum değildir.
Gaitada (dışkıda) Nişasta Neden Görülür?

Nişasta, insan beslenmesinde yer alan, ancak bitkilerde yapısal olan bir maddedir. Özellikle patateste, pirinçte nişasta, günlük hayatta bildiğimiz nişastalardır ki, nişasta unu da mutfaklarda sıklıkla kullanılır. Nişastayı insanlar tüketse de, onu parçalayarak yapıtaşına yani glikoza dönüştürür ve bu şekilde kullanılır. Haliyle nişastanın yapısı değişip artık glikoz formatına döndüğünden, dışkılamada nişasta görmeyi beklemeyiz. Çünkü nişastayı glikoza dönüştürme işi, ağızda başlamış olur. 

Sindirim sisteminde nişasta en kolay sindirime uğrayan besinlerden biridir. Ancak tüketim miktarına dikkat etmek gerekir. Her besinde olduğu gibi, nişastalı gıdalar da yeterince tüketilmeli ve aşırıya kaçılmamalıdır.

Nişasta Gaitada Neden Çıkar?

Yetişkinlerde normalde dışkıda sindirilmemiş nişasta yer almaz. Fakat nişastadan  zengin bir diyetle beslenmeye bağlı olarak sindirilmemiş nişasta görülebilir. Çünkü kişi yüksek oranda nişasta tüketiyordur ve vücut bunu glikoza dönüştürmekte yetersiz kalıyordur. Bu sebeple gaitada nişasta bir atık gibi değerlendiriliyor ve dışkı ile atılıyor. Çünkü kalın bağırsakta sindirim yoktur ve nişasta emilemez. Bu durumda gaitada nişasta bulgusu korkutmamalıdır. 

Nişasta Neden Tüketilir?

Nişasta gıda yoluyla insan vücuduna girmektedir. Bu da bitkisel gıdalar, lif ve selülüz içeren besinlerin tüketilmesiyle olur. Bu besinler özellikle diyet aşamasındayken önerilir. Bu sayede bitkilerden gerekli vitamin ve mineral desteği sağlanırken; aynı zamanda daha hafif gıdalar olduğundan daha kolay sindirim amacı da güder. Bu sebeple doktorunuzun kontrolünde, gaitada nişasta çıksa dahi, tüketiminde bir sakınca yoktur. Ancak doktorunuz uygun gördüğü takdirde miktarını kısıtlayabilir veya başka besinlere yönlendirebilir. 

Nişasta insan vücudunda  ağızda amilaz denilen bir enzim aracılığı ile parçalanır. Amilaz, tükürükte doğal olarak bulunur. Yani tükürük salgılayabilen her insan, nişastayı sindirebilir ve enerji kaynağı olarak kullanabilir. Bu şekilde alınan nişasta dışkıya geçebilir.



Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?