Tokluk Kan Şekeri Testi Neden Önemlidir?

Yayın Tarihi : 2018/08/01 18:30 • Güncelleme Tarihi : 2023/06/25 09:20 •

Açlık kan şekeri normal olan kişilerde, öğünlerden sonra ölçülen tokluk kan şekeri yüksek olabilmektedir ve bu duruma halk arasında gizli şeker hastalığı da denmektedir.

Tokluk Kan Şekeri Testi Neden Önemlidir?

Kan Şekeri Nedir?

Vücut, siz beslenseniz de beslenmeseniz de her daim görevlerini yerine getiren; solunum, emilim, düşünme, boşaltım gibi pek çok faaliyeti düzenli ve hızlıca yapabilen bir mekanizmadır. Çalışan her şeyin bir enerji kaynağı olması gerektiği gibi; vücudun da bu kadar çok işi yapabilmesi için bir enerji kaynağına sahip olması gerekir. İşte yediğiniz besinlerin çok uzun zaman zarfında kullanılabilmesini, vücudun enerji zemini oluşturabilmesinin kaynağı da budur.

Tüketilen besinlerden protein, yağ ve karbonhidratlar önce sindirilir, sonra vücut tarafından emilir. Bunlardan en hızlı enerji kaynağı olan karbonhidratlar hızlıca kullanılırken; bunların fazlası karaciğerde glikojen olarak depolanır. İşte karbonhidratın yani glikozun kan damarlarındaki miktarının ölçülmesine şeker tahlili denir. Burada bulunan şekerin sadece miktarı değil, vücut hücreleri tarafından ne kadarının tanındığı ve kullanıldığı da vücudun enerji dengesi bakımından oldukça önemlidir.

Gizli Şeker Nedir?

Açlık kan şekeri normal olan kişilerde, öğünlerden sonra ölçülen tokluk kan şekeri yüksek olabilmektedir ve bu duruma halk arasında gizli şeker hastalığı da denmektedir. Açlık kan şekeri normal değerlerde olanların en az bir kere tokluk kan şekerlerini de (öğünlerden 2 saat sonra ölçülen kan şekeri) ölçtürmelerini önerilmektedir.

Tokluk Kan Şekeri Nedir?

Tokluk kan şekeri; ana öğünlerden iki saat sonra yapılan veya şeker yükleme testinde (75 gr. karbonhidrat içeren glikoz alımı) ile elde edilen ölçümdür. Sabah kahvaltıdan önce açlık kan şekerinizi tek başına ölçmek anlamlı değildir. Gün içinde açlık tokluk kan şekerinin birlikte ölçülmesi çok daha bilgi vericidir.

Tokluk Kan Şekeri ve Diyabet Tanısı

Şeker hastalığının erken döneminde gidişatı belirleyen tokluk kan şekeri değeridir. Sadece açlık kan şekeri ölçümü pek çok hastada diyabetin teşhis edilmesini geciktirmektedir. Diyabet teşhisi konmadan önce 15 yıl boyunca, açlık kan şekeri normalken, tokluk kan şekerleri ise yüksek olabilir. Bu konuda yapılmış çeşitli bilimsel araştırmalarda 40 yaş üstü bireylerin yaklaşık üçte birinde yapılan tahlillerde açlık kan şekeri değerinin normal olmasına rağmen tokluk kan şekeri değerlerinin şeker hastası oldukları yönünde bilgi verdiğini göstermiştir.

Şeker Yükleme Testi ve Diyabet Tanısı

Dünya Sağlık Örgütü 45 yaş ve üzeri herkesin şeker yükleme testi yaptırmasını önermektedir. Sonucun normal çıkması durumunda ise bu test her beş yılda bir tekrarlanmalıdır. Ailesinde diyabet hastası olanların ise 30 yaşından sonra her yıl şeker yükleme testi yaptırmaları gerekir. Ayrıca şeker hastalarının hem açlık, hem de tokluk kan şekerlerini düzenli olarak takip etmeleri büyük önem taşımaktadır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?