Gebelik Öncesi Muayene Neden Gerekli?

Yayın Tarihi : 2017/12/25 11:53 • Güncelleme Tarihi : 2017/12/25 11:53 •
Gebelik; her kadının hayalinikurduğu, hayatının yön değiştirdiği, önceliklerinin değiştiği bir dönemdir
Gebelik Öncesi Muayene Neden Gerekli?

Gebelik; her kadının hayalinikurduğu, hayatının yön değiştirdiği, önceliklerinin değiştiği bir dönemdir. Düzenlibir hayat kurup artık bu tadı alma vakti geldiğinde, çeşitli kuşkuları daberaberinde getirmektedir. Şayet gebe kalmak artık pek de kolay değildir. Tabiiki bunun altında yatan pek çok sebep vardır. Gerek toplumun beslenmealışkanlıkları, gerek günlük hayatın stresleri ve artık genetik bozanetkenlerin artmasıyla çocuk sahibi olmak, eskiye nazaran zorlaşmıştır.

Korunduğu halde gebe kalançiftler hala var olsa da, artık çoğu genç dahi uzun bir tedavi süreciyle gebekalabilmektedir.

Planlı gebeliğin önemimaalesef toplumca henüz net anlaşılamamıştır. Ancak bazen, hayati önem taşıdığıtartışılmazdır. Planlı gebelik için, planlanan gebelik vaktinden 3 ay öncekadın doğum uzmanına başvurulmalı ve gerekli tetkikler yaptırılmalıdır. Yapılacakolan tetkikler; tam kan sayımı, kalıtsal ve kronik hastalık tespitleri,jinekolojik muayene, karaciğer, böbrek ve şeker hastalıkları araştırmasıdır. Buaraştırmaların amacı, bebekte veya annede meydana gelebilecek bir rahatsızlıkdurumunu önceden sezip, önlemini alarak anne ve bebek kaybını veya sağlıkproblemini önlemektir.

Bunun yanında anneninfiziksel olarak gebeliğe ne kadar hazır olup olmadığı belirlenir. Kan değerlerive kilo kontrolü bu manada en önemli verilerdendir. Kan değerleri düşük olananne adaylarının gebelikleri daha sıkıntılı geçer ve bebek yeterincegelişemeyebilir. Bu sebeple planlı gebelik çok önemlidir. Gerekirse anneadayına vitamin takviyeleri verilir. Bu dönemde doktorlar kesinlikle folik asittakviyesi başlamak ister ancak bazı anne adayları kullanmakta tedirginlikyaşar. Folik asit; bebeğin beyin ve omurilik sağlığı açısından çok önemlidir. Busebeple gebelikten önce ve gebelik esnasında kullanımı çok önemlidir. Ancak ilacınıkullanmak istemiyorsanız, besin takviyesiyle almaya özen göstermelisiniz. Folikasitce zengin besinler; balık, ceviz, yeşil sebzeler, brokoli, bamya, kurubaklagiller ve taze meyve sularıdır.

Kilo kontrolü de çokönemlidir. Başlangıçta kilolu olan anne adayları, gebelik kilosuyla daha çokşişerler. Gebelik boyunca hareketleri daha kısıtlı ve doğumları daha zor olur. Ayrıcadoğum sonrası kiloları vermekte de hayli zorlanırlar. Bu sebeple gebelikplanlandığında anne adayı doğru kiloda olduğuna emin olmalıdır. Kilosu normalsınırlarda dahi olsa, gebelikte dengeli kilo artışı için düzenli ve hafif sporlaryapmalıdır.  

Planlı gebeliğin diğer önemide zaman kazanmaktır. Zaten planlanan gebelikten 3 ay önce yaptırılankontrolde, eğer gebeliğin oluşmasıyla ilgili bir problemle karşılaşılırsa,erken dönemde tedavi başlayacak ve belki de istenilen gebelik süresineyetiştirilmiş olacaktır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?