Gebelik Şekeri Testi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Yayın Tarihi : 2019/01/03 23:55 • Güncelleme Tarihi : 2020/04/21 15:40 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Gebelik şekeri; normalde şeker hastalığı olmayan anne adayının, gebelikle meydana çıkan ve ancak şeker yükleme testi ile tespit edilebilen şeker hastalığıdır.

Gebelik Şekeri Testi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Gebelik şekeri; normalde şeker hastalığı olmayan anne adayının, gebelikle meydana çıkan ve ancak şeker yükleme testi ile tespit edilebilen şeker hastalığıdır.

Gebelik şekeri testi ne zaman yapılır?

Gebelik şekeri; gebeliğin 5. Ayından sonra ortaya çıkar. Bu sebeple şeker yükleme testi, gebeliğin 24-28. Haftaları arasında yapılır. Bu testte öncelikle anneden aç karınla bir kan örneği alınır. Daha sonra glukoz solüsyonu içilerek, bir saat beklenir ve bu bir saat sonunda tekrar kan verilir. Burada dikkat edilmesi gereken husus, bir saatlik bekleme süresinde bir şey yenilip içilmemesidir. Aksi takdirde testin neticesi değişebilir ve yanıltabilir. Bu testin amacı, vücudun alınan glukozu ne kadar sindirebildiği, kullanabildiği ve neticede annede gebelik şekerinin olup olmadığı teşhisidir.

Şeker yükleme testi bebeğe zararlı mıdır?

Pek çok anne adayı bu testi yaptırmakta kararsız kalır çünkü, yükleme esnasında içilen solüsyonun bebeğe zarar vermesinden korkulur. Ancak böyle bir zarar kesinlikle söz konusu değildir. Şayet öyle olsaydı zaten hekimler önermezlerdi.

Gebelik şekerinin anne ve bebeğe zarar vermemesi için alınması gereken önlemler nelerdir? Gebelik şekeri; bazen gebelikten sonra geçmez ve annenin süreçten sonra da hayatına şeker hastası olarak devam etmesi anlamına gelir. Bu sebeple bu test son derece önemlidir ve neticesi muhakkak hekim eşliğinde değerlendirilmelidir. Şayet gebelik şekeri tespit edilirse spor eşliğinde diyete de uyum sağlanmalıdır. Bu sayede hem bebeğin hem de anne adayının sağlığı korunmuş olur.

Kimler gebelik şekeri yatkınlığındadır?

Öncelikle ailesinde, birinci derecede şeker hastası olan kişiler gebelik şekerine yatkındır. Bunun haricinde; gebelikten önce ve gebelik seyrinde aşırı kilolu olanlar, 35 yaş üstü hamileler, sık idrar yolu enfeksiyonları geçirenlerde de yatkınlık vardır.

Gebelik şekeri olan kişilerde olası riskler nelerdir?

İri bebek doğumu ve buna bağlı olarak sezaryen doğum yapmak zorunda kalmak. Yüksek tansiyon hastası olmak, bebeğin suyunun fazla olmasına bağlı olarak erken doğum ve sakat doğum riski bulunmaktadır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?