Lenfositler bir akyuvar yani lökosit türüdür.Kan tahlillerinde kısaca LYM olarak da ifade edilir.Kandaki lökositlerin yaklaşık yarısını lenfositler oluşturmaktadır.Lenfositler bağışıklık sistemimizde görevlidir.Özellikle enfeksiyon etkeni mikroorganizmalara karşı vücudun savunmasında rol oynar.
Lenfosit düşüklüğü vücudumuzun savunma sistemi zayıfladığında ortaya çıkar. Bazı kanserlerde( lösemi gibi), kanser tedavisi gören veya immunsupresif tedavi alanlarda görülebilir.Tek başına lenfosit düşüklüğü çok da anlam ifade etmez. Periferik yayma adı verilen ve lenfosit gibi diğer lökosit türlerinin de yüzde oranları ve sayısının incelendiği ve diğer kan hücreleri de araştırılan özel bir test ile daha net bilgi alınmalıdır.Bu durumlarda bir hematoloji uzmanına başvurulmalıdır.
Lenfositler lökositlerin % 20 ile % 55 'ini oluşturmaktadır.
Lenfositlerin lökositler arasındaki oranı % 20 ve altı ile lenfosit düşüklüğünden söz edebiliriz.
Lenfosit düşüklüğünde vücudumuzun savunma sistemi de zayıflamıştır. Bu düşüklük de vücudu bazı enfeksiyonlara ve bağışıklık sistemini ilgilendiren hastalıklara duyarlı hale getirecektir. Lenfosit düşüklüğü aiağıdaki hastalıklarda görülebilir:
Lenfosit yüksekliği de sıklıkla merak edilen bir konudur. Lenfosit yüksekliği hakkında da bilgi almak ve hangi durumlarda kanda lenfosit değerlerinin yüksek olduğunu öğrenmek için ilgili yazımızı okuyabilirsiniz.Lenfosit yüksekliğini öğrenmek için buraya tıklayınız...
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorum |
---|