Sigara Dumanı Cilde de Yapışıyor
Sigaranın, içen kişiye zararları saymakla bitmiyor. Ancak bu zararlar sadece sigara içenlerle sınırlı kalmıyor, çevresindekilere de zarar veriyor. Pasif içicilik konusunda bilinç artsa da üçüncül içicilik hala tehlike saçmaya devam ediyor.
Sigaranın, içen kişiye zararları saymakla bitmiyor. Ancak bu zararlar sadece sigara içenlerle sınırlı kalmıyor, çevresindekilere de zarar veriyor. Pasif içicilik konusunda bilinç artsa da üçüncül içicilik hala tehlike saçmaya devam ediyor.
Peki nedir üçüncül içicilik? Duman, nemli yüzeylere yapışan ve oksitlenerek tekrar aktifleşen bir maddedir. Sigara dumanı da diğer dumanlar gibi; perdelere, halılara, kıyafetlere, saçlara hatta tene dahi yapışır. Bu sebeple bulunduğunuz ortamda o an sigara içilmediyse dahi, daha önce içilen ve sinen sigara dumanı, zarar görmenize sebep olacaktır.
Cilt nemli bir dokudur özellikle sıcak yaz aylarında ter atması, kış aylarında kullanılan nemlendiriciler bu neme destek sağlamaktadır. Cilt sağlığı için de olması gereken zaten nemli olmasıdır. Ancak yolda yürürken önünüzden sigara içen birinin geçmesi, daha önce sigara içilmiş bir cafede oturmak, hatta sigara içen kişiyi öpmek dahi bu partiküllerden etkilenmek için yeterli bir sebeptir. Çünkü iki nemli ortam arasında partiküllerin geçişi çok kolaydır.
Küçük bebeği olan ebeveynler üçüncül içicilik konusunda daha dikkatli olmalıdır. Çünkü bebekler belli evrelerde ellerine her aldıkları nesneleri ağızlarına götürme eğilimindedirler. Sigara kokusu sinmiş bir evde ağızlarına her aldıkları madde tehlikeli olmakla birlikte, halılara ve eşyalara sinmiş olan partiküllerde hassas olan bebek cildine ve ciğerlerine zarar verebilir.
Bu partiküllerden tamamen korunmanın yolu olduğu söylenemez çünkü duman havaya kolayca karışabilen ve kolaylıkla taşınabilen gazdır. Ancak etkilerini azaltabilmek mümkündür. Özellikle her dışarıdan gelindiğinde kıyafetler çıkarılmalı, yıkanmayacaksa da balkon gibi rüzgar alan ortamlarda havalandırılmalıdır. Cildi sadece suyla yıkamak ise, partiküllerden tam anlamıyla kurtulmayı sağlamaz bu sebeple öncelikle arındırıcı sabunlardan yararlanılmalıdır. Ara ara yapacağınız peelingler, cildin tamamen arınmasını ve temizlenmesini sağlayacaktır. Tabii bu ürünleri bebek ve çocuklarda kullanmak uygun değildir. Bu durumda bebek ve çocukları korumak için özellikle yaz aylarında sık sık banyo yaptırmak gereklidir. bu sayede bebeğiniz hem dışarının kirini atacak hem de gevşereyerek daha sakin bir çocuk olacaktır.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.