Gebelik ve Tiroid Hastalıkları,Tiroid Testleri(ST3,ST4,TSH)
Sevgili okurlar,gebelerde ve gebeliği planlayan tiroid hastalarında tiroid testlerinin sonuçları ve yorumlanması sıkça merak edilir.
Son günlerde yaptığım tahlil yorumlarında bu konuya dair soruların sıklığını görüyorum .Bu nedenle daha önce de yayınlanmış ve gebelik sürecinde tiroid hastalıkları konusunda ayrıntılı bilgi bulabileceğiniz yazımı sizlerle paylaşmak istiyorum.
Gebeler ve gebeliği düşünen tiroid hastalarına faydalı olacağını umuyorum. Gebelikte, gebeliğe özgün hormonal değişiklikler, plasenta etkisi ve gebelikteki metabolik gereksinimlerin farklı olması nedeniyle tiroid bezinde ve tiroid ile ilgili fonksiyonlarda değişiklik olabilmektedir. Bu nedenle tiroid ile ilgili hastalıklara yatkınlığı olan kişilerde veya önceden tiroid ile ilgili hastalığı bulunanlarda, gerek gebe kalmadan önce, gerekse gebelik varlığında tiroide yönelik olarak daha fazla özen gösterilmelidir. Ancak şu kesinlikle bilinmelidir; tiroid hastalıkları, kontrol altında oldukları sürece ne gebe kalmaya, ne de gebeliğin normal şekilde seyretmesine engel durumlar değildir.
Gebelikte tiroidle ilgili önemli değişiklikler olmaktadır. Bunun sonucu normal gebelik sırasında tiroid fonksiyonları ve yapısı değişebilir. Bu nedenle, özellikle daha önce tiroid ile ilgili bir hastalığı olan gebelerde hastalık aktif hale gelebilir veya şekil değiştirebilir. Gebelik sonrası dönem de normalden farklı bir fizyolojik durumdur ve tiroid ile ilgili hastalıklar bu dönemde de ortaya çıkabilir veya mevcut hastalıklar alevlenebilir.
Tiroid Bezi Hastalıkları Nedir?
Tiroid hastalıkları aslında iki şekilde karşımıza çıkar:
1) Tiroidin boyutu ile ilgili bozulmalar
2) Tiroidin hormonal fonksiyonu ile ilgili bozulmalar
Guatr Nedir?
Tiroid bezinin boyutunun her türlü büyümesine guatr denilir. Halk arasında bütün tiroid hastalıklarına guatr denilmesi gibi bir yaklaşım vardır. Aslında bu yanlış bir yaklaşımdır. Çoğu tiroid hastalığı tiroid bezinin boyutu büyümeden, yani guatr oluşmadan gelişir.
Bunlar tiroidin salgısının azalması veya artmasıyla kendini gösteren tiroid salgı fonksiyonu ile ilgili hastalıklardır ve guatr demek değildir. Gebelik ile birlikte her türlü tiroid hastalığı görülebilir. Özellikle fizyolojik olarak gebelik süresince tiroid fonksiyonlarında değişiklik olabileceği için, hormonal değişiklik olduğu zaman bunun ayırımını yapmak ve gereğinde tedavi başlamak önemlidir.
Ayrıca yine fizyolojik olarak, gebelik süresince tiroid boyutlarında da büyüme olur, bunu guatr ile karıştırmamak gereklidir.
ÖTİROİD DİFFÜZ GUATR
Tiroid bezinin tamamının, yaygın şekilde büyümesidir. Esas neden iyot eksikliğidir. Tiroid hormonları normal sınırlardadır. Çoğu zaman ilaç vermeden izlenebilir.
Gebelik sırasında tespit edilirse tiroid fonksiyonu değerlendirilir. Ultrasonla bezin boyutu ve nodül varlığı araştırılır.
Tiroid hormonları normalse ilaç kullanmaya gerek yoktur. Ancak tiroid bezi az çalışıyorsa, yani hipotiroidi varsa, Levotiroksin tedavisi gereklidir.
Özellikle iyot yetersizliği hala büyük bir sorun olan ülkemizde önemli bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. İyot yetersizliğinin tanısında idrar iyot miktarı ölçülebilir.
Gebelikte iyot alımını artırmak genellikle gerekli olur. Bunun için iyotlu tuz alımı artırılabilir veya 125-150 mgr/gün iyot içeren preperatlar ile günde 1 veya 2 tablet alarak iyot ihtiyacı karşılanabilir.
NODÜLER GUATR
Tiroidde nodül tespit edildiği zaman öncelikle tiroid fonksiyonları değerlendirilir. 24. haftadan sonra yapılan cerrahi müdahalelerde erken doğum riski vardır.
24 haftadan sonraki gebeliklerde tiroidde nodül tespit edildiği zaman, tiroid fonksiyonları normal sınırlarda, yani ötiroid nodüler guatr mevcut ise ultrason hariç her türlü tetkik doğum sonrasına bırakılmalıdır.
Herhangi bir doğum haftasında tespit edilmiş 2 cm.’den (bazı klinikler 1.5 cm. olarak kabul eder) küçük solid nodüllerde ultrason hariç her türlü tetkik doğum sonrasına bırakılmalıdır.
20. haftadan önce saptanan büyük nodüllerde ise tiroid ince iğne aspirasyon biopsisi (TİAB) yapılmalı, malign yani kötü huylu ise cerrahi, benign yani iyi huylu ise takip edilmelidir.
İhtiyaç olduğu zaman cerrahi için en uygun zaman ikinci trimestredir. Birinci trimestrede düşük, üçüncü trimestrede erken doğum riski vardır.
Tiroid Bezi Fonksiyon Bozukları Nedir?
Tiroid Fonksiyon Bozuklukları: Tiroid hormonun kan dolaşımına normalden az veya çok salgılanması, dokuda hormonların azalmasına veya normalden fazla olmasına neden olabilir.
Tiroid hormonları vücudun motor hormonlarındandır ve azlığı da, fazlalığı da tepeden tırnağa bütün sistemleri olumsuz etkileyebilir.
Tiroid bezinin yavaş çalışmasına hipotiroidizm, hızlı çalışmasına hipertiroidizm (tirotoksikoz) denir. Gebelik öncesinde, sırasında veya sonrasında tespit edilirse mutlaka nedeni araştırılmalı ve hızla tedavi edilmelidir.
HİPOTİROİDİZM
Hipotiroidizm tiroid bezinin yavaş çalışmasıdır.
Gebelik öncesi dönemde saptanmış hipotiroidi ile gebelik sırasında saptanmış hipotiroidilerde sorunlar farklıdır.
Gebelik öncesi dönemde önemli bir infertilite ve amenore (adet görememe) nedenidir.
Bu şikayetlere sahip, gebelik isteyen kadınlarda mutlaka hipotiroidi araştırılmalıdır.
Ancak tekrar vurgulanmalıdır ki Levotiroksin (Levotiron-Tefor-Euthyrox) tedavisiyle sorunlar tamamiyle çözülebilir, yani sorunlar geçici kabul edilmelidir.
Bilinen hipotiroidi varlığında kişinin hormonal dengesi normale geldikten yani ötiroid olduktan sonra gebe kalması önerilir.
Hipotiroidi tanısı ilk kez gebelikte konulabilir veya Levotiroksin kullanan hipotiroidili anne fetusa zarar verir endişesiyle ilacını kesebilir. Böyle olunca hastalık alevlenir. Bu çok yanlış bir davranıştır, çünkü hipotiroidisi bulunan gebenin hormon ihtiyacı hamile kaldıktan hemen sonra % 25-50 artar.
Özellikle ilk trimestrede tedavisiz kalan hipotiroidi, fetus gelişimine çok zararlıdır. Çünkü fetus kendi hormonunu üretmeye gebeliğin 10-12. haftalarından itibaren başlar ve bunu da çok etkin kullanamaz. Bebeğin sinir yapısının ve zekasının gelişiminde tiroid hormonları çok önemlidir.
Bu nedenle hipotiroidi mutlaka tedavi edilmelidir.
Gebelik sırasında görülme sıklığı % 2’dir. Tanı tiroid fonksiyon testleriyle konulur.
Özellikle iyot yetersizliği bulunan bölgelerde hipotiroidinin nedeni iyot yetersizliği olabilir.
Ancak otoimmün tiroid hastalığı (Haşimoto Tiroidit) gebelikte görülen hipotiroidinin en sık nedeni olarak karşımıza çıkar.
TSH yüksekliği tanıyı koydurur. Gebelik tespit edildikten sonra mutlaka tiroid fonksiyon testlerine bakılması gereklidir.
Hipotiroidi, Serbest T4 ve/veya Serbet T3’ün düşük olduğu aşikar hipotiroidi veya Serbest T4 ve Serbest T3’ün normal sınırlarda olduğu ve yalnız TSH’nın yüksek bulunduğu subklinik hipotiroidi şeklinde karşımıza çıkabilir.
Tiroid otoantikorları (Anti-TG, Anti-TPO) yüksek olabilir. Tanı amaçlı ultrason yapılır ve tiroidin diffüz büyümesi, bazen de atrofiye uğrayıp küçülmesi tespit edilebilir.
Tanı ve takip için TSH kadar ST4 düzeyi de önemlidir. Kontrol altına alınmazsa, yani etkin tedavi edilmezse annede (maternal) ve bebekte (fetal) komplikasyonlara yol açabilir.
Hipotiroidinin Maternal Etkileri(Annede Etkileri):
Gebelik nedenli hipertansiyon
Plesantanın Ayrılması (Plasenta abruptio)
Doğum sonrası kanaması (Postpartum hemoraji)
Ölü doğum
Düşük
Anemi
Hipotiroidinin Fetal Etkileri(bebeğe etkileri)
Mental ve motor gerilik (Zeka ve kas-iskelet sisteminde gerilik)
Düşük doğum ağırlığı
Vücut gelişiminde gerilik (Somatik gerilik)
Doğumsal bozukluklar (Konjenital malformasyon)
Doğuma yakın bebeğin kaybı
Gebede (Hamilelerde) Hipotiroidi Tedavisi:
Gebede hipotiroidi saptandığında aktif olarak ve süratle tedavi edilmelidir.
Tedaviyle bu yukarda sayılan komplikasyonlar gelişmez, yani tedaviye iyi cevap verir.
Kişinin gebelik öncesinde hipotiroidisi var ve tedavi alıyorsa, gebelik tespit edilir edilmez
Levotiroksin dozu % 25-30 oranında artırılmalıdır.
Yeni tespit edilen hipotiroidi varlığında bir kontrendikasyon yoksa Levotiroksin hemen başlanmalıdır. Gebelik süresince yakın takip gerekir.
Tedaviye başladıktan 1 ay sonra TSH ve ST4 ölçümü ve 1-1.5 aylık kontroller gerekir. İdeal TSH düzeyi 1-2.5 uIU/ml arasında olmalı, serbest T4 değerinin de 14 pmol/ml’nin altına düşürülmemesine çalışılmalıdır.
HİPERTİROİDİZM
Hipertiroidizm tiroid bezinin fazla çalışmasıdır. Tirotoksikoz ile eş anlamlı olarak kullanılabilir. Tirotoksikoz gerek gebelik öncesi dönemde, gerek gebelik sırasında, gerekse gebelik sonrasında sorun olarak karşımıza gelebilir.
Çeşitli nedenlerle hipertiroidi gelişebilir.
En sık nedenler; gebelikte görülen geçici tirotoksikoz, aşırı bulantı ve kusmayla seyreden hiperemezis gravidarum ve bir otoimmün tiroid hastalığı olan Graves hastalığıdır.
Hipertiroidizm aynı zamanda kadınlarda infertilite( kısırlık) ve amenore nedenidir.
Hipertiroidi öyküsü olanların gebe kalmadan ötiroid hale gelmesi gereklidir. Kontrol altına alınmazsa annede (maternal) ve fetusta (fetal) komplikasyonlara yol açabilir.
Hipetiroidinin Maternal Etkileri(Annede Etkileri):
Erken doğum
Plesantanın Ayrılması (Plasenta abruptio)
Gebelik nedenli hipertansiyon
Düşük
Kalp yetmezliği
Hipetiroidinin Fetal Etkileri (Bebeğe Etkileri) :
Gelişme geriliği
Prematürite
Ölü doğum
Yenidoğan dönemine ait rahatsızlıklar
Fetal ve yenidoğan hipertiroidi
Yenidoğan ölümü
Gebede (Hamilelerde) Hipetiroidi Tedavisi:
Gebelikte yükselen b-hCG hormonu, TSH hormonu ile yapı olarak benzerlik gösterir.
Bu nedenle özellikle gebeliğin ilk üç ayında tiroidi etkileyerek geçici hipertiroidiye neden olabilir.
Böyle bir durumun varlığında tedaviye gerek yoktur, ilk trimestre sonunda kendiliğinden düzelir. Hiperemezis gravidarum gelişen daha ciddi olgularda bulantı ve kusma çok fazla olur. Gebelerde kilo kaybı olabilir. İdrarda ketonüri görülebilir.Sodyum, potasyum gibi elektrolitlerde dengesizlik olabilir.
Tiroid otoantikorları normal sınırlardadır. Hipertiroidi semptomları daha hafiftir.
Göz bulguları ve guatr yoktur.
Ellerde hafif titreme ve taşikardi görülebilir. Özellikle çoğul gebeliklerde daha sıktır. Genellikle 16-20. haftalarda sona erer.
Tedavide hafif olgularda bulantı ve kusmanın kesilmesi yeterlidir.Ciddi olgularda hastaneye yatış gerekebilir. Sıvı tedavisi uygulanabilir.
Düşük dozda antitiroid tedavi (Propycil) kullanımından fayda görebilir.
Tedavi ihtiyacı genellikle 22 haftanın üstüne çıkmaz. Graves hastalığında gebelik mevcut hastalığı alevlendirebilir veya ilk kez gebelikte ortaya çıkabilir. Bazı semptomlar gebelik semptomlarıyla karışır, bu nedenle ilk anda akla gelmeyebilir.
Normal gebelikte de görülebilen semptomlar veya belirtiler ise:
Yorgunluk
Çarpıntı
Sıcak intoleransı(Sıcağa tahammülsüzlük)
Uykusuzluk
Nemli deri
Nefes darlığı
Bunun dışında hipertiroidiye özel semptomlar,yani belirtiler, gebelik semptomlarıyla karışmaz ve bulunduğu zaman mutlaka hipertiroidi akla gelmelidir.
Hipertiroidiye ait belirtiler nelerdir?
Kilo alamama veya kilo kaybı
İstirahat taşikardisi
Guatr varlığı
Bacak kaslarında ciddi güçsüzlük
Bu semptomlar belirleyici semptomlardır. Göz bulguları ise % 30 olguda görülür.
Hipertiroidi Tanısı Nasıl Koyulur?
Tanı tiroid fonksiyon testleriyle konulur. Tiroid otoantikorları yüksektir. Tanı amaçlı ultrason yapılır ve tiroidin diffüz büyümesi tespit edilebilir.
Tiroid sintigrafisi ve radyoaktif iyot uptake testi gebelik süresince kontrendikedir ve kesinlikle yapılmamalıdır.
İlk trimestrede ve doğum sonrası dönemde semptomlar alevlenir. Gebeliğin ikinci yarısından itibaren hafifler.
Tedavide antitiroid ilaçlar (Propycil) kullanılır. Tedavide amaç ST4 düzeylerini normal sınırlarda tutmak olmalıdır. Aşırı dozda kullanıldığında fetusta guatr ve hipotiroidizme yol açabilir. Nadiren 2. trimestrede cerrahi düşünülebilir.
Gebelik sırasında radyoaktif iyot tedavisi yapılamaz, kontrendikedir. Toksik nodüler guatr genellikle daha ileri yaşlarda ortaya çıkar. Ancak gebelikte görülürse, gebelik boyunca antitiroid tedavi yapmak gereklidir.
Gebelik ve laktasyon dönemleri sona erince kalıcı tedaviye gereksinim duyar. Kalıcı tedavide cerrahi veya radyoaktif iyot tedavisi yapılır.
DOĞUM SONRASI (POSTPARTUM) TİROİD FONKSİYON BOZUKLUKLARI
Doğum sonrası 1 yıl içinde görülür, en sık görülme zamanı 4.-6. aylardır.
Yaklaşık görülme oranı % 5-10’dur. Mevcut bir hastalığın alevlenmesi veya ilk kez postpartum dönemde görülmesi şeklinde olabilir.
Fetusun yarısı babanın yarısı annenin genlerini taşıdığı için, aslında fetus annenin bağışıklık sistemi için yabancı bir oluşumdur.
Gebelik sırasında fetusa karşı oluşabilecek olumsuz immun reaksiyon nedeniyle, gebe kadınlarda immun sistem baskılamıştır.
Doğumla birlikte bu baskılanma ortadan kalkınca otoimmun hastalıklarda artış olur.
Her türlü otoimmün tiroid hastalığıyla karşılaşılabilir.
Tipleri şöyledir;
Haşimoto Tiroidit (Kalıcı hipotiroidi nedenidir),
Sessiz Tiroidit (geçicidir),
Graves Hastalığı (hipertiroidi nedenidir).
Ayırıcı tanı zor olabilir. Hepsinde Anti-TG, Anti-TPO yüksektir.
Sessiz tiroiditte klinik genelde daha hafif seyreder.
Radyoiyot uptake ile tanı konulabilir ancak gebenin 24 saat süt vermesinin engellenmesi gerektiği için ve annelerde bebeğe zarar verme duygusu nedeniyle bu her zaman mümkün olmamaktadır.
Yapmak zorunluluğu olursa teknisyum-uptake tercih edilir ve 24 saat süt vermenin durdurulması veya süt sağılarak biriktirme önerilebilir.
Klasik hipertiroidi veya hipotiroidi bulguları olabileceği gibi semptomsuz da seyredebilir. Gebelik sonrası gelişen depresyonun nedeni olabilir.
Hipotiroidi varlığında Levotiroksin başlanır. Hipertiroidi tedavisi etyolojiye bağlıdır. Graves hastalığında Propycil verilebilir. Daha yüksek dozlar bebekte hipotiroidiye neden olabilir. İlaç bebek emzirildikten hemen sonra alınmalıdır.
Etki süresi 4 saattir, bu nedenle 4 saat bebeği emzirmemek gerekir. Sessiz tiroidit kendiliğinden iyileşir.
Sonuç olarak gebelikte tiroid ile ilişkili hastalıklara özel önem verilmeli, mutlaka erken tanı konulmalı, mevcut bir tiroid hastalığı varsa, hastalık gebelik sırasında ortaya çıkmışsa veya gebelik sonrasında görülmüşse mutlaka bir uzmana danışılmalı ve yakın takip ve tedavi edilmelidir.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
m******* : Dün verdiğim kan sonucumda doktorum yaşıma göre yumurtlamamın az olduğunu söyledi sizce de öyle mi ne yapmam gerekiyor TSH Fast 1.753 E2(Estradiol ) 47.81 FSH 10.9 Luteinizan hormon (LH) 7.76 Prolaktin 13.76 Testesteron - Total 44.41 Cevap: Kadın okurlarımızdan sıklıkla hormon tahlillerinin değerlendirilmesine dair Tahlil.com'a sorular geliyor.Hormon tetkiklerinin yorumu ve değerlendirilmesinde, testlerin referans değerleri, kanın adetin hangi döneminde alındığı ve yaş gibi bilgilere gerek vardır.Sorunuzu belirtilen kurallarımıza göre sormanız durumunda cevaplayabiliriz.Aşağıda detaylı bilgi bulabilirsiniz.Hormon tahlili soran bayanların okuması gereken uyarılar |
y************ : hocam son zamanlarda iştahım çok arttı canım sürekli yemek ve tatlı istiyor.iki yemek arasını biraz uzatırsam ayakta durmakta dahi zorlanıyorum.kan tahlilim düzgün çıktı.şeker olmadığına göre guatrdan şüpheleniyorum siz ne dersiniz.(erkeğim 190 boyundayım 63 kiloyum yediğim halde kilo alamıyorum) Cevap: En kısa sürede bir endokrinoloji uzmanına başvurun.Gerekli tahliller ve muayene sonrası sizi bilgilendirecektir. |
g******* : Hocam 18 yasindayim hamileyim TSH 4,13 H normal mi ? Cevap: TSH değeriniz gebelik için yüksek.Sağlıklı bir gebelik geçirmek ve daha önemlisi bebeğinizin de sağlıklı olması için TSH değerinizin 2,5 hatta 2 nin altında olması ideal. Bir endokrinoloji uzmanına başvurmanızda yarar var.Gebelik sürecinde TSH hormonu yüksekliğine dair sitemiz yazarlarından Endokrinoloji uzmanı Prof..Dr.Mustafa Cesur'un ilgili yazısı aşağıdadır.Gebelikte TSH yüksekliğinin değerlendirilmesi ile ilgili detaylı bilgiler bulunmaktadır.Okumanızı öneririz.Gebelik ve Tiroid Hastalıkları ve Tiroid Testlerinin YorumlanmasıTSH testleri ve TSH testlerinin yorumlanmasına dair detaylı bilgi sahibi olmak, bu konuda sorulmuş soru ve cevapları okumak için aşağıdaki bağlantıyı tıklayınız.Tiroid ve TSH Testlerinin Yorumlanmasına Dair Bilgiler |
e******* : 7 sene önce hipotiroid teshisi konuldu ilac kullaniyorum. 8 haftalik gebeyim ve HCG degerlerimin 2 ser gunluk ara ile 2200 den 1500 ve sonrasinda 1300e dustu. Bebegin kalp frekanslarini doktorum duymus. HCG nin dusmesi tiroidle alakali mi? tekrar yukselme ihtimali var mi? Cevap: Beta HCG değerlerinde düşme, hamileliğin sağlıklı olmadığı konusunda bilgi verir.Doktorunuz gerek görürse ilave tahlil ve muayeneler gerçekleştirecektir. |
m*********** : hocam bugun tüp bebek için tedaviye başladım .Doktorum bana zıtromax diye bi antibiyotik verdi..ilacı arastırdım baya sorunlu bir ilac eslere antibiyotik veriyorlar ama herşeyim normalken niye bukadar agır bi ilaç verdi anlamadım.kullanmakta kararsızım..egzamam var buyuzden vermiş olabilirmi.. Cevap: Doktorunuzun ne düşündüğü konusunda yorum yapamıyoruz.. |
h******** : Mrb. 5 hafta 3 günlük gebelik teşhisim konulduğunda kan tahlil sonucum; ST3 2,7 / ST4 0,76 / TSH 2,83 çıkmıştır. Doktorum TSH 2,50 üzeri çıktığından ilaç başlamamı istedi. ŞÂu anda 8 hafta 3 günlük hamileyim ilaca başlamalımıyım ? Cevap: TSH değeriniz gebelik için yüksek. Bunun 2,5 hatta 2 nin altında olması ideal. Bir endokrinoloji uzmanına başvurmanızda yarar var.Bu konuda sitemiz yazarlarından Endokrinoloji uzmanı Doç.Dr.Mustafa Cesur'un ilgili yazısı aşağıda ve detaylı bilgiler bulunmakta.Okumanızı öneririz.Gebelik ve Tiroid Hastalıkları ve Tiroid Testlerinin YorumlanmasıTSH testleri ve TSH testlerinin yorumlanmasına dair detaylı bilgi sahibi olmak, bu konuda sorulmuş soru ve cevapları okumak için aşağıdaki bağlantıyı tıklayınız.http://tahlil.com/10-soru-ve-cevapta-tiroid-hastaliklaritiroid-testleri-st3-st4-tsh-ve-tiroid-testlerinin-yorumlanmasiDoktorunuzun verdiği ilaç tedavisi konusunda ise prensip olarak yorum yapmayı doğru bulmuyoruz.Bu konuda tedavinizi planlayan doktorunuza danışmalısınız. |
c*********** : mrb, tsh mın 5.55 civarında çıktığını öğrendikten hemen sonra euthrox başladım.bir hafta sonra da hamile olduğumu öğrendim.15gün içinde tsh 2.56ya düştü.hamileliğim devam ediyor. endokrin uzmanı takibindeyim.fakat yüksek olduğu o ilk hamilelik haftalarında geçen süre bebeğe zarar vermiş midir?:( Cevap: TSH değeriniz gebelik için yüksek. Bunun 2,5 hatta 2 nin altında olması ideal. Bir endokrinoloji uzmanına başvurmanızda yarar var.Bu konuda sitemiz yazarlarından Endokrinoloji uzmanı Doç.Dr.Mustafa Cesur'un ilgili yazısı aşağıda ve detaylı bilgiler bulunmakta.Okumanızı öneririz.Gebelik ve Tiroid Hastalıkları ve Tiroid Testlerinin YorumlanmasıTSH testleri ve TSH testlerinin yorumlanmasına dair detaylı bilgi sahibi olmak, bu konuda sorulmuş soru ve cevapları okumak için aşağıdaki bağlantıyı tıklayınız.http://tahlil.com/10-soru-ve-cevapta-tiroid-hastaliklaritiroid-testleri-st3-st4-tsh-ve-tiroid-testlerinin-yorumlanmasi |
b********* : Ben şunu merak ediyorum: Burada tahlilleri yorumlayan şahıslar acaba doktorların makalelerini okuyorlar mı? Örnek: Eşimin TSH değeri: 2.37 Yapılan Yorum: Eşinizin TSH değeri çok hafif yüksek.Endokrinolojiye danışın.İlginç olan ise Mustafa Cesur hocama göre 1-2.5 arası ideal. Bu fark önemli mi? Cevap: Herhalde cevabımızı dikkatli okumamışsınız. TSH değerinda çok hafif bir yükseklik olabileceği ve nihai karar ve değerlendirmenin bir endokrinoloji uzmanı tarafından yapılacağı belirtilmiş. 2,5 ve 2,37 zaten birbirine çok yakın değerler. Bu tür ayrıntılara kafa yorana kadar önerilerimize uyup dilerseniz yazarımız Prof.Dr.Mustafa Cesur dilerseniz de başka bir endokrinoloji uzmanına başvurun. |
e********* : hocam kolay gelsin.. ben hamile kalır kalmaz tsh ölçtürdüm ve 25 çıktı tedaviye başladık ama ancak 8. haftada normal değerlere ualaştık.. serbest t3 ve serbest t4 başından beri normaldi.. bu yüksekliğin bebeğe bir zararı olmuş mudur? Cevap: Endokrinoloji ve kadın doğum uzmanları tarafından takip ediliyorsanız sorun yoktur.. Geçmiş olsun.. |
e*********** : 32 haftalık hamileyim. Hamileliğimin başında bütün hormon testlerim temiz çıktı. Fakat iki aydır tsh, st3 ve st4 testi yaptırıyorum tsh ve st3 normalken st4 düşük çıkıyor. Değerlerim tsh 1.09 st3 3.20 st4 0.55 çıktı. Ne yapmalıyım, tedavi gerekir mi? Bebeğime herhangi olumsuz etkisi olmuşmudur? Cevap: Tiroid testi sonuçlarınızda kayda değer bir problem görülmüyor, normal olarak değerlendirebiliriz. |
y********** : Eşimin 2.hafta tsh değeri 3.43 t4 değeri 1.06 iken doktorumuz uyarıda bulunmadı. 23.Haftadayız tsh;3.52 t4;1.15 öğrendikki 2.5 altında olmalıymış. Çok endişe ediyoruz yardımcı olur musunuz lütfen. Teşekkürler... Cevap: Eşinizin TSH değeri gebelik için yüksek. Bunun 2,5 hatta 2 nin altında olması ideal. Bir endokrinoloji uzmanına başvurmanızda yarar var.Bu konuda sitemiz yazarlarından Endokrinoloji uzmanı Doç.Dr.Mustafa Cesur'un ilgili yazısı aşağıda ve detaylı bilgiler bulunmakta.Okumanızı öneririz.Gebelik ve Tiroid Hastalıkları ve Tiroid Testlerinin YorumlanmasıTSH testleri ve TSH testlerinin yorumlanmasına dair detaylı bilgi sahibi olmak, bu konuda sorulmuş soru ve cevapları okumak için aşağıdaki bağlantıyı tıklayınız.http://tahlil.com/10-soru-ve-cevapta-tiroid-hastaliklaritiroid-testleri-st3-st4-tsh-ve-tiroid-testlerinin-yorumlanmasi |
a************** : merhabalar ben 16 haftalık gebeyim. yaptırdığım test sonucu değerlerim FT4 1.23 FT3 3.03 TSH L 0.1274 çıktı. bu değerleri yorumlarsanız çok sevinirim. Cevap: TSH değeriniz düşük.Tiroid beziniz fazla çalışıyor olabilir.Endokrinoloji bölümüne başvurunuz.TSH testi ve hangi durumlarda düşük çıktığına dair aşağıdaki yazımızda detaylı bilgi bulabilirsiniz.Tiroid Testleri,http://tahlil.com/10-soru-ve-cevapta-tiroid-hastaliklaritiroid-testleri-st3-st4-tsh-ve-tiroid-testlerinin-yorumlanmasi |
i******** : Yaşım 19. 2 yıldır kilo alımım var ve kalp ağrım. son zamanlarda artan bir nefes daralması hissediyorum kan tahlili yaptırdım TSH:6,49 çıktı yürümeyi seven biriyim fakat az bir yol yürüsem bile kalbim ağrıyor. ŞÂu bir kaç gündür boğazlarmın altında sadece sol tarafta hafif şişlik var ağrı yapıyor. Cevap: TSH değeriniz yüksek, hipotiroidi sorununuz olabilir.Tiroid bezinizde hastalık olabilir. İleri tetkik ve tedavi için endokrinoloji bölümüne başvurunuz. Kilo almanızın nedenlerinden biri de bu durum olabilir. |
m************ : Sonuçlarım ft3=3.79 ft4=1.54 tsh=6.06 sizce değerler nasıl. Cevap: TSH değeriniz yüksek, hipotiroidi sorununuz olabilir.Tiroid bezinizde hastalık olabilir. İleri tetkik ve tedavi için endokrinoloji bölümüne başvurunuz |
m************ : Yaşım 16 erkek sonuçlarım ft3=3.79 ft4=1.54 tsh=6.06 sizce değerlerim nasıl doktor bey Cevap: TSH değeriniz yüksek, hipotiroidi sorununuz olabilir.Tiroid bezinizde hastalık olabilir. İleri tetkik ve tedavi için endokrinoloji bölümüne başvurunuz |
i********** : merhabalar ben 6+2 haftalık gebeyim.bebğimizn kalp atışlrını duyduk ama aklım hep tsh da.okuduğum yazılarda 2 olmasını söylüyor.sağlık ocanda 5,99 cıktı drum dahiliye uzmnına yolldı.orda tekrrlndı test boğazımada bakıldı..3,1 çıktı .tshım yüksekmi..gebelikte önemli..aydınltrsabız sevniirm Cevap: TSH değeriniz gebelik için yüksek bu normal değil, bu konuda sitemiz yazarlarından Doç.Dr. Mustafa Cesur'un yazılarını okumanızda yarar var |
e*********** : çok çok çok acil..iş yerimizde hemogram testi yapılacak..iş güvenliği kapsamında sağlık taraması yani.bu tahlilde hamileilk var ise belli olur mu? 2 hafta önce adetin bittiği gün ilişki oldu ve bi miktar boşalma üstüne ertesi gün hapı aldım ara vermeden kanamam devam ediyor. hamimeliyim? Cevap: Hemogram tahlilinde gebelik ile ilgili bir bilgi edinilmez, gebelik testi özel bir testtir. |
s***** : st3: 3,22 (1,8-4,6)st4: 1,11 (0,93-1,7)tsh :9,12 (0,27-4,2)yaklaşık 7 aydır tedavi görüyorum ama tsh 6,73 değerinden aşağı düşmedi günde 1,5 euthyrox alıyorum bir kaç haftadır kaş ve kirpiklerimde dökülmeler başladı ne yapmamı önerirsiniz.. Cevap: TSH değeriniz yüksek, tedavinizin takibi için bir endokrinoloji uzmanına başvurmalısınız |
d* : Merhaba Mustafa Bey teşekkür ederim cevabınız için.Ayrıca ben size fark ettiğim bir şeyi söylemek istiyorum. TSH 6.79 çıktı. Ben bu tahlillerden 15 gün kadar önce biokadin vajinal yolla kullandım. Sonra hatırlayıp baktım ilacın prospektüsüne hipertiroidi etkileyebilir diye. Benim sınırda çıkıyordu ama bu kadar yükselmemişti. Bundan kaynaklı da olabilir mi? Cevap: Yok biokadin vajinalin etkisiyle hipotiroidi olacağını düşümüyorum. Zaten hipertiroidide dikkatli olunsun deniyor. Hipertiroidi ve hipotiroidi farklı olaylar var. Bu arada 1 ay önce sorduğunuz bir soru dikkatimi çekti. Maluliyet raporu için yüzde soruyorsunuz. Bunun oranı için bir devlet hastanesinde veya üniversite hastanesinde komplikasyonların araştırılıp Balthazard formülüyle hesaplanması gerekli.. |
d* : Merhaba Mustafa BeyBen duygu 16 yıllık diabet hastasıyım. Benim tahlillerimde TSH 6.79 çıktı. HbA1c sonucum 6.27.Ayrıca insülin 0.301 çıktı.Pankreasım hiç insülin salgılıyor mu onu merak ediyorum. Ve dr.um troid için ilaç verdi. Bunu hep kullanmam mı gerekecek öğrenebilir miyim? Cevap: Duygu merhaba,Öncelikle HbA1c düzeyinin 6.27 olması çok iyi buna sevindim. Sende Tip 1 diyabet olduğu için, Haşimoto tiroidit olma ihtimalin de yüksekti. Sonuçta her ikisi de otoimmün bir hastalık. Yani bağışıklık sistemin bir organına veya dokuna ait bir maddeyi yabancı görüp onu yok etmeye başlıyor. Sonuçta pankreas veya tiroid yeterli hırmon üretmemeye başlıyor. Mecburen dışardan almak zorunda kalıyorsun. İnsülin düzeyin çok düşük elbette. 16 yıllık bir Tip 1 diyabette sağlam doku kalmaz zaten. Bu nedenle pankreasın hiç insülin salgılamıyor. Tiroid ilacını da devamlı kullanman gerekecek büyük bir ihtimalle. Hatta genelde ilerleyen zamanla ilaç ihtiyacın daha da artacaktır. Sevgiler |
S*** : Merhabalar 7 haftalık gebeyım Idrar testınden sonra kan testı yaptırdım Kan sayımı ve kanda enfeksıyon arama sonucu normal cıktı Ancak T4 degerı yuzunden hıpertiroidi olabılecegım soylendı dr tarafından Merak edıyorum bu 3 aylık sure sonunda tekrar bakıldıgında duzelebılen bırsey olabılır mı Degerlerım şoyle;Beta hcg sonucu 15000.00 Tsh 0.01 0.35-4.94 referans aralıgına gore.Serbest T3 22.08 1.71-3.71 degere goreSerbest T4 3.39 0.70-1.48 degere gore Tesekkurler sımdıden cevabınız ıcın :) Cevap: T 4 testinden çok, TSH değerinizdeki düşüklük çok daha önemli.Bir endokrinoloji uzmanına danışmanızda yarar var. |
s**** : 17-0H progesteronFolliküler faz:0.11-1.08 ng/mlLuteal faz: 0.95-5.00ng/mlHamile:2.50-18.86ng/ml (bunu çok merak ettim)—————————————————————–Erkek:0.59-3.44ng/mlSerbest testosteronFolliküler faz:0.45-5.20pg/mlluteal faz: 0.46-2.48pg/mlağızdan kontraseptif :0.55.-2.01 pg/mlpost menapozal:0.29-1.73 pg/mlpost menapozal 0.29-1.73 pg/ml Çok acil lütfernnn 19 yasındayım 3 aydır regl olmuyorum hormon testi sonuclarım bunlar birde polistik over sptandı hamilemiyim cok korkuyorum?? Cevap: Her şeyi yazmışsın ancak çıkan sonucu yazmamışsın. Adetin hangi döneminde kan verildiği bilgisiyle birlikte sonuçları gönderin |
a* : hocam kolay gelsin.9 aydır korunmuyoruz bebek istiyoruz.adetimin 3. günü test yaptırdım.ft3 ve ft4 biraz düşük çıktı.ne yapmalıyım....fsh 7.61 2,8 - 11,3 FOL. FAZlh 3.77 1,1 - 11,6 FOLİKÜLER e2 48 0 - 160 FOLİKÜLER FAZft3 1.86 1,9 - 5,6 1-15 GÜN1,9 - 6,4 1-6 YAŞ2,6 - 6,8 7-8 YAŞ2,1 - 11,2 9-10 YAŞ2,1 - 5,2 11-17 YAŞ1,8 - 4,7 YETİŞKİNft4 1.01 1,33 - 5,2 1-15 GÜN0,86 - 2 1-8 YAŞ0,8 - 6,8 9-11 YAŞ0,7 - 2,1 12-17 YAŞ0,8 - 1,9 YETİŞKİN0,89 - 1,76 tsh 2.81 1,99 - 12,6 1-15 GÜN0,47 - 3,5 1-6 YAŞ0,65 - 6 7-8 YAŞ0,88 - 6,2 9-10 YAŞ0,5 - 4,8 11-17 YAŞ0,4 - 4 YETİŞKİntest sonuçları bu şekilde.bu değerleri yorumlarsanız çok seviinirim Cevap: Sonuçlarınız normal gözüküyor.ft3 ve ft4 düşüklüğü gebelik için sorun yaratmaz.TSH değeriz normal. |
******* ******* : merhaba ben kanda gebelık testı yaptırdım 2.36 Çıktı sızce hamılemıyım acıl cevabınızı beklıyorum.. Cevap: Test negatif çıkmış |
******* ******* : 7 haftalık hamileyim Tsh 4,15 çıktı, doktorum yüksek olduğunu ve st3 ve st4 değerlerini istedi. 2 ay önce yaptırdığımda değerler normal gözüküyordu. hamilelikten dolayı yükselmiş olabilir mi? Bebeğin zeka gelişiminde etkisi konusunda bilgi verir misiniz?ST3 ve ST4 testleri aç karnına mı yapılması gerekiyor? Cevap: Şu aşamada ST3 ve ST4 testlerinin de bilinmesi fikir verecektir.Bir endokrinoloji uzmanına da danışmanızda yarar var |
******* ******* : merhaba ben 24+5 günlük hamileyim. test sonuçlarımda TSH im 5.31 çıktı doktorum guatır hastalığın varmı dedi bu önemlimi. doktorum korkma dedi ama ben etkilendim tabiki. bebeğimi etkilermi.. Cevap: Hamilelik için belirtiğiniz TSH değeri yüksek bir değer ancak doktorunuz gerekli önerilerde bulunacaktır.Bir endokrinoloji uzmanına danışmanızda da yarar var |
******* ******* : peki tokluk kan sekeri ne oluyor lütfen cvp verin bana yapılacak olan sadece aclık kan sekeri mi |
******* ******* : Peki tokluk kan şekeri oluyor bana yapılacak olan test açlık kan şekeri mi? Cevap verdiğiniz tsk ederim |
******* ******* : Merhaba. Ben 14+3 günlük gebeyken kan tahlilimde tsh'ım 3,34 çıktı, doktorum levotiron yarım tablet verdi. bebeğin zekası için 2,5 olması gerekirmiş. Hamilelikte sakıncası olmaz değilmi? Bir de internette ilk 12 hafta alınması gerek diye yazıyor. Geç kalınmışmıdır? Teşekkürler. Cevap: TSH değeriniz hamilelik için yüksek.Doktorunuza katılıyorum.Burada verilen ilaçlar ve kullanım süreleri ile ilgili yorum yapmıyoruz bunun sorumluluğu tedaviyi veren doktora aittir.Bu konuda doktorunuza güvenmelisiniz. |
******* ******* : Mrb..doktor bey ben hamileyim 6. Ayındayım doktor bu ayda kan şekeri testi yapacağını söyledi bunun için aç mi yoksa tok mu gitmem gerek cvp verirseniz sevinirim Cevap: Aç tabii ki |
******* ******* : YANI SUAN ADET GORMEDIM 5GUN GECTI SIZCE 2.36 UYGUNMU TROID ICIN YOKSA YINE DUSUKMU YAPACAGIM BUNU KALDIRAMAM YA COK UZULUYORUM |
******* ******* : SELAM BENIM HIPOTIROITIM VAR 1SENEDIR LEVATRION KULLLANIYORUM BAZEN YUKSELIYOR INIYOR ILK 18.FALAN DI SONRA 7.6INDI GECEN AYLARDAN ONCEKI 5,30HAMILE KALDIM VE 1HAFTA SONRA BEBEGIMI DUSURDUM SONR ADEGRLERIME TEKRAR BAKTRDIM 1AY GECTI SONRA YINE COCUK DUSUNUYORUM VE SUAN 2AY OLDU DEGERLRIME BAKTIRDIM 2,36YARN TEST YAPTIRCAM SIZCE HAMILEMIYIMDIR Cevap: Bu değer hamilelik için uygun |
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.