Myocard Enfarktüsü(Kalp Krizi) Tanısında CPK-MB Tahlili

Yayın Tarihi : 2018/04/18 13:06 • Güncelleme Tarihi : 2020/04/19 17:42 •
CPK-MB tahlili, miyokart (kalp kası) enfarktüsünün ilk evrelerinde hızla yükselir ve enfarktüsü izleyen ilk günlerde yüksek bulunur.
Myocard Enfarktüsü(Kalp Krizi) Tanısında CPK-MB Tahlili

CPK-MB tahlili, miyokart (kalp kası) enfarktüsünün ilk evrelerinde hızla yükselir ve enfarktüsü izleyen ilk günlerde yüksek bulunur. Bu nedenle enfarktüs tanısında önemlidir.
Kreatinfosfokinaz (CPK) çizgili kaslarda (İzoenzim MM biçiminde) ve kalp kasında (İzoenzim MB biçiminde) bulunan bir enzimdir. Kreatinfosfokinaz (CPK) enziminin kalp kasından kaynaklanan izoenzimi CPK-MB, miyokart (kalp kası) enfarktüsünün ilk evrelerinde hızla yükselir ve enfarktüsü izleyen ilk günlerde yüksek bulunur.  

CPK-MB Tahlili Nedir ?

Enfarktüsün yaygınlığını ve ağırlığını gösteren bir belirteçtir: Kanda ölçülen enzim düzeyi ne kadar yükilişkie miyokart hücresi ölümünün oluştuğu alan da o kadar geniş demektir.
Normalde bu izoenzimin, toplam CPK değerinin yüzde 3′ünün altında bulunması gerekir.Akut Miyokart Enfarktüsü tanısında kullanılır.
Enfarktüs sonrasında 4-8 saatte yükselmeye başlar ve 24 saatte doruk noktaya ulaşır.
Ayrıca kardiyak travmalar, myokardit, konjestif kalp yetmezliği, koroner anjiografi, kalp cerrahisi, musküler distrofi, polimyozit, SLE, yanıklar, Reye sendromu, hipotermi ve hipertermide de CPK-MB tahlili yüksek çıkar. 

CPK-MB Normal Değeri Nedir?

0-24 arası değerler normal olarak kabul edilir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
t************** :

merhaba doktor bey adım kadir 33 yaşındayım göğüs ağrısı şikayetiyle doktora başvurdum 1 yıldır yüksek tansiyon için delix plus 5mg ve beloc zok 100mg kullanıyorum ekg efor ve eko temiz çıktı kan değerlerim RBC 5.79 MCH 27.05 RDW 16.7 %BASO 1.4 TRİGLİSERİD 212 LDH 518 bu değerlerimin yüksek görünmesine rağmen doktor tahlillerimin iyi olduğunu söyledi tansiyonum da ilaç kullanmam rağmen büyük 12-20 küçük 8-14 arasında değişen değerler de tahlilerim hakkında rica etsem bilgilendirirmisiniz?


Cevap:

Trigliserit değeri yüksek, RBC de .Kan fazlalığınız olabilir.Sigaraya bağlı da çıkabilir.

g************** :

Doktor bey tam idrar tahlilimde 4-5 lokosit,2-3 eritrosit,8-10 epitel görüldü bi enfeksiyon soz konusumu ricaetsem bilgilendirirmisiniz


Cevap:

Bu sonuçlar tam fikir vermiyor, idrar yollarındaki enfeksiyon varlığı hakkında en doğru bilgiyi idrar kültürü tahlili verir.

?