Genetik Çeşitlilik Arttıkça Yaşam Şansı da Artar!

Yayın Tarihi : 2016/05/19 08:27 • Güncelleme Tarihi : 2021/05/30 08:03 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu
Çeşitlenme yaşamın her alanında olduğu gibi biyolojinin temellerinde de vazgeçilmez bir ihtiyaçtır
Genetik Çeşitlilik Arttıkça Yaşam Şansı da Artar!

Çeşitlenme yaşamın her alanında olduğu gibi biyolojinin temellerinde de vazgeçilmez bir ihtiyaçtır. Eşeyli üreme sayesinde oluşan aktarımlar ve mutasyonlar genetik çeşitliliği arttırmakta, bu sayede değişebilen çevreye uyumu üst düzeye çıkarmaktadır. Çeşitlilik uyum içerisinde yaşandığı sürece vazgeçilmez bir zenginliktir.

Genetik Neden Geliştirir?

Genetik bilimi, çekinik yani zayıf genlerin ortadan kalkmasını, baskın genlerin ise, daha fazla yayılmasını onaylayan bir bilimdir. Eşeyli üreme denilen olgu, gelişmiş canlıların bir özelliğidir. Bu özellik sayesinde, anne ve babanın genleri bir araya getirilir ve en iyisi, en gelişmişi, en adaptesi hangisi ise, onun özellikleri yavruya aktarılır. Yani meydana gelen yavru, o anne ve babanın, en kaliteli genlerinin bir unsurudur. Bu sebeple doğal yollarla meydana gelen her çocuk, bir nesil öncesinden daha kaliteli genlerin üstünlüğüdür. 

Akraba evliliklerinin onaylanmamasının sebebi de budur. Akrabalarda benzer genlerin oranı, daha fazladır. Haliyle bir hastalık kişinin geninde var ancak baskın olmadığı için, kendinde özelliği göstermiyor olabilir. Ancak akrabasında da aynı genler varsa. Bu iki zayıf gen karşılaştığında başka ihtimali olmadığından oluşan çocukta ortaya çıkabilir. Bu durumda daha kaliteli gen değil, hastalığı kesin olan gen dünyaya gelir. Genetik bu aşamada bozulmuş olur. Bu sebeple yakın akraba evlilikleri yasaklanmış ve kısıtlanmıştır.

Daha Kaliteli Gen Ne Demektir?

Dünya şartları her geçen gün değişmektedir. Hastalıklar çeşitlenmekte, yaşam koşulları değişmektedir. Bunlara uyum sağlayan, dirençli olan şüphesiz daha adapte bireyler olacaktır. Adapte zaten, daha iyi tolere etmeyi ifade eder. Çünkü hastalıklar çeşitlendikçe ve güçlendikçe insan soyunun da güçlenmesi ve savaşabilmesi gerekmektedir.

Genetik bilimi her geçen gün yol kat etmekte ve genleri iyileştirmede yeni adımlar atmaktadır. Hiç bitmeyecek olan bu bilim, insanların doğasını her gün keşfetmeye devam eder.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?