Banyo Sonrası Gözleriniz mi Kızarıyor?

Yayın Tarihi : 2017/11/05 09:30 • Güncelleme Tarihi : 2024/07/05 12:20 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Gözler dış ortama açık, bu sebeple kendini korumak adına göz yaşı üreten bir organdır. Ürettiği göz yaşları sayesinde dışarıdan gelen ve tehdit oluşturan, görünen ve görünmeyen materyalleri tutar ve dışarı atılmasını sağlar.

Banyo Sonrası Gözleriniz mi Kızarıyor?

Duş veya banyo sonrası gözlerinizde kızarıklıklar oluşuyorsa bu durum kullandığınız şampuan veya sabuna karşı alerjiniz olduğu anlamını taşıyabilir. Eğer böyle bir durum yaşıyorsanız ürünlerinizi değiştirin. Yine de kızarıklık yaşıyorsanız bir uzmandan görüş almanızda fayda var. 

Duşta Gözler Neden Kızarır?

Gözler dış ortama açık, bu sebeple kendini korumak adına göz yaşı üreten bir organdır. Ürettiği göz yaşları sayesinde dışarıdan gelen ve tehdit oluşturan, görünen ve görünmeyen materyalleri tutar ve dışarı atılmasını sağlar. Ayrıca göz kapakları da açılıp kapanmak suretiyle bu sıvıyı tazeler ve yine dışarıdan gelen daha büyük ve sert cisimlerin göze girmesini engeller. Kirpikler  ve kaşlar ise, hem karanlık uygulayarak görmenin daha net olmasını sağlar, hem de yine toz zerreciklerinin daha göze temas etmeden girmesini engeller. Ancak duşta kullanılan sabun, şampuan gibi ürünler çok daha yoğun olduğundan gözün doğal korunma mekanizmasını aşarlar ve gözlere zarar verme yolu açık olur. Bu ürünlerde çok fazla sentetik olduğundan da göz daha fazla gözyaşı üretir ve bu durumda kızarıklıklar meydana gelir.

Göz kızarıklığının diğer bir sebebi de, duşta kullanılan aşırı sıcak sudur. Vücuda dışarıdan aşırı sıcak geldiğinde vücut savunma sistemini çalıştırır ve damarları yüzeye yakınlaştırır. Gözlerde de böyledir. Aşırı sıcak suda göz damarları daha da belirginleşir ve sıcak devam ederse bu damarlardan ufak kan sızıntıları meydana gelir. Neticede göz kanlanması denilen durum ortaya çıkar.

Eğer göz makyajını abartıyorsanız ve fazlaca göz ürünü kullanıyorsanız bunların temizlenmesi için kullanılan ürünler de gözde tahrişe sebep olur. gözde en ufak tahrişlerde dahi, göz kendini korumak için gözyaşı üretimini hızlandırır. Bu durumda makyaj ürünlerinden veya bunların temizlenmesinden sorumlu gözyaşlarının miktarı da artarak gözü yorduğu için, yine kanlanmalar meydana gelecek ve göze zarar verecektir.

Göz Sağlığını Korumak İçin Neler Yapılabilir?

Göz sağlığını korumak için öncelikle yabancı cisimleri gözden uzak tutmak gerekir. Gözler kendini gözyaşı sayesinde koruyabilen organlardır. Bu sebeple herhangi bir sentetik malzemeye ihtiyacı yoktur. Göz sağlığını korumak için sadece su ile temizlik yapmak yeterli olacaktır.  

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?