Gut ve Kalp Krizi

Yayın Tarihi : 2015/12/31 12:38 • Güncelleme Tarihi : 2020/07/27 08:53 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Eklemlerde protein birikimi gut olarak adlandırılır. Gut; eklemlerde iltihap şeklidir ve şişlik, kızarıklık ve ağrılara sebep olur.

Gut ve Kalp Krizi

Eklemlerde protein birikimi gut olarak adlandırılır. Gut; eklemlerde iltihap şeklidir ve şişlik, kızarıklık ve ağrılara sebep olur.

Gut hastalığı olan kişiler ağrıyı daha çok ayak baş parmaklarında hissederler. Bu dönemde ayak üstüne basmak istemezler ve çoğu zaman ayakkabı kullanamazlar. Çünkü bu bölgede yangı ile beraber aşırı bir hassasiyet oluşur.

Gut hastalığında önlem alınmazsa hastalık yayılım gösterir ve bacak, kol gibi diğer eklem bölgelerinde de hissedilir. Nadiren de olsa gut hastalığının omurgayı etkilediği durumlarda gözlenir.

Gut Hastalığı Neden Olur?

Gut hastalığına sebep olan durum, vücutta aşırı ürik asit birikmesidir. Bu fazla ürik asit eklemlerde ve yumuşak dokularda tutunarak tofüs denilen toplanmalara sebep olur. Bu da şişliklere ve hassasiyetlere yol açar.

Aynı oluşum böbrekte görüldüğünde böbrek taşları meydana gelir.

Bu durumun kesin nedenli bilinmemekle birlikte genetik yatkınlık ve kişisel hassasiyetin bu hastalığa neden olabildiği bilinmektedir.

Ürik asit; kırmızı et, kabuklu deniz canlıları, sakatatların sık tüketimi ile artar.

Gut Hastalığının Tedavisi Nedir?

Gut hastaları özel bir diyetle beslenir ve gerekli ilaçlarını kullanırlarsa ataklar geçirmeden uzun süre sağlıklı yaşayabilirler.

İlaçlar gut hastalarında 24 saat içinde etkisini gösterir ve rahatlama sağlanır. Atak dönemlerinde ürik asit seviyelerine bakılır ve ilaç buna göre düzenlenir. Ancak diyete daimi olarak devam etmek gerekir. Çünkü beslenmeye bağlı ürik asit artışı gözlenir ki bu da şikayetlerin artmasına sebep olur.

Diyette ise dikkat edilmesi gereken husus proteindir. Kişi hayatı boyunda minimum protein tüketmeli, mümkünse hiç tüketmemelidir. Sebze ağırlıklı beslenme biçimi tercih edilmeli ve tabii ki bol su tüketilmelidir ki idrarla ürik asit atımı artırılsın.

Gut Hastalığı Kalbi Nasıl Etkiler?

Gut tutulumu genelde eklemlerdedir. Ancak bazı durumlarda gut ilerler ve kalp damar sağlığını dahi etkiler. Bu durumda kişide ani kalp krizi dahi görülebilmektedir. 

Kişi gut tedavisini düzenli yürütür ve diyetine dikkat ederse bu risk en aza iner.

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?