Lenfadeopati (LAP) Nedir?
LAP lenfadenopati olarak da bilinen hastalığın kısaltılmış şeklidir. Lenfadenopati denilen hastalık, lenf bezlerinin şişerek büyümesi olayıdır. Lenfadenopatiyi kimi zaman hasta vücudunda anormal bir şişlik olarak kendi fark ederken kimi zaman ise doktor muayenesi ve radyolojik incelemelerle saptanır. Normal olmayan bu durum tespit edildiğinde hastalar lenfadenopatinin tehlikeli bir durum olup olmadığı konusunda endişe duyar. Bu yazımızda lenfadenopati (LAP) hakkında merak ettiğiniz bilgileri sizlerle paylaşacağız.
Lenfadeopati (LAP) Nedir?
Lenfadenopati bir hastalık varlığında insan vücudundaki lenf bezlerinin şişerek büyümesidir. LAP, lenf adeno pathy kelimelerinin baş harflerinden oluşmakta olup lenfadenopati kelimesinin kısaltılmasıdır.
Lenf bezleri insan vücudunun bağışıklık ve savunma mekanizması için oldukça önemli yapılardır. Hastalığın genel tanımı ise vücudumuzdaki lenf düğümlerinin normal olamayan şekilde gerek büyüklük gerekse kıvam olarak tespit edildiği patolojik bir bulgu olarak ifade edilebilir.
Lenf bezleri vücudun her yerinde olabileceği gibi boyun, kasık, koltuk altı gibi bölgelerde daha yaygın gözlenir. Bazı durumlarda bu bezler şişerek büyür ve lenfadenopatiye neden olur. Buna neden olabilecek pek çok faktör vardır.
Lenfdenopati (LAP) Neden Olur?
Lenfadenopati etkenleri diş çürüğüne neden olan bakteriden kötü huylu tümörlere kadar uzanır. Temel olarak bakacak olursak enfeksiyonlar, otoimmun adı verilen kişinin kendi bağışıklık sisteminin kendine saldırmasından kaynaklı hastalıklar, aşırı duyarlılık reaksiyonları, bazı depo hastalıklar, kanser ve benzeri durumlarda lenfadenopati gelişebilir.
Lenfadenopati (LAP) Belirtileri Nelerdir?
Lenfadenopatide hasta genellikle lenf bezlerinin bulunduğu bölgelerde bir kitle hisseder ve doktora başvurur. Kitlenin özellikleri hastadaki lenfadenopatiye neyin neden olduğunun bulunmasında oldukça önemlidir. Kitle sert ise daha kötü huylu hastalıklar düşünülürken hassas, ısı artışı olmuş ve daha ağrılı kitleler genelde enfeksiyon kaynaklıdır. Hatta kitlelerin küçük, ayrı ayrı, hareketli ve ağrısız oluşu virüs kaynaklı olduğuna işarettir bu durumda kızamık, kızamıkçık, hepatit ya da HIV virüsleri düşünülebilir. Ancak daha büyük, ağrılı, ödemli, kızarık kitle genellikle bakteriyel enfeksiyonlarda görülür. Tüberküloz, kızıl, tifo, tularemi, difteri gibi bakteriler kişide bu şekilde lenfadenopatilere neden olabilir.
Lenfadenopati gözlenen kişide, ekseriyetle, boyun, koltuk altı ve kasıkte ele gelen bir veya birden çok kitleler bulunmaktadır.
Muayene Sırasında Lenfadenopati Tespit Eden Doktor Ne Yapar?
Doktor hastaya bakarak ve dokunarak kitlenin anormal yani hastalık bulgusu mu yoksa sağlıklı mı olduğunu anlayabilir. Muayene sırasında hastaya daha önceden bir enfeksiyon veya hastalık geçirip geçirmediği gibi sorular sorarak da hastanın hikayesini öğrenir.Bu şekilde gördüğü veya tespit ettiği lenfadenopatinin nedeni hakkında bilgi sahibi olmayı amaçlar.
Boyun bölgesinde 1cm, kasıkta 1.5 cm, karında 2 cm’lik ve daha büyük kitleler anormal değerlendirilir.Anormal olarak kabul edilen lenfadenopatilerin altındaki neden araştırılır ve gerek görülürse tedavi planlanır.
Bazı durumlarda lenfadenopati ve kitle kaybolmaz ,fizik muayene de yetersiz kalır.Bu durumda ileri tetkik ve inceleme için biyopsi yani kitleden bir parça alıp incelenmesi gerekir.
Teşhis ve tedavi başladıktan 2 hafta sonra lenf bezi hala büyüyorsa ya da lenf bezi 4-6 hafta beklendiği halde küçülmeye başlamamışsa biyopsi yapılması gerekir.
Alınan biyopsi örneği patoloji laboratuvarına gönderilir.Patoloji laboratuvarından gelecek sonuca göre lenfadenopatinin kesin nedeni ve kaynağı konusunda bilgi sahibi olunur. En sonunda da tedavinin cerrahi olup olmayacağı kararı verilir.
Bazı lenfadenopati vakalarında doktorlar klinik takip önerebilmektedir.Hastayı 6 ay aralıklarla takibe alıp kitlenin küçülüp küçülmediği veya büyümesinin durumu hakkında gözlemde bulunurlar.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|