Kolesterol Nedir? Tedavisi Nasıldır?

Yayın Tarihi : 2017/10/17 08:51 • Güncelleme Tarihi : 2017/10/17 08:51 •
Kolesterol vücudumuzun yapı taşı olan hücrelerde vehücrelerin zarlarında bulunan ve vücut için gerekli bir maddedir
Kolesterol Nedir? Tedavisi Nasıldır?

Kolesterol vücudumuzun yapı taşı olan hücrelerde vehücrelerin zarlarında bulunan ve vücut için gerekli bir maddedir. Yağmolekülleri kanda proteinlere bağlanarak taşınır ve vücuttaki tüm organlaradağılır. Her şeyin fazlası zarar olduğu gibi kolesterolün de vücutta fazlaolması zararlıdır. Ancak kolesterolün tipleri vardır: iyi ve kötü kolesterol.İyi kolesterol HDL, başında H harfi olduğu için hayırlı kolesterol olarakkısaltabiliriz, fazla olması yararlıdır. HDL düşük olması ise sorun yaratır vekalp hastalıklarına zemin hazırlar. LDL, yani lanetli kolesterol ise kötükolesteroldür. Fazla olması durumunda kolesterol yani yağlı olan ve mumkıvamındaki bu madde kandaki bazı hücreler ve hücre artıkları ile birleşir vedamarları daraltır. Bu daralmanın üzerine bir kan pıhtısı gelirse damar tamtıkanır. Bu damar tıkanıklığı beyinde olursa felç, koroner damar dediğimiz kalpdamarında olursa enfarktüs yani kalp krizi oluşur.  Otuz yaş üzeri tümyetişkinlerin hayatlarında en az bir kere kolesterol ölçümü yaptırmasıgerekiyor. Ancak birçoğumuz gibi bozuk beslenme alışkanlığı gibi riskfaktörleriniz varsa ve spor da yapamıyorsanız, üstüne üstlük ailenizde kalp vedamar hastalığı olan birinci derecede akrabalarınız varsa kolesteroldeğerlerinizi 1 veya 2 yılda bir ölçtürmeniz gerekir. Çünkü yüksek kolesterolbelirti vermeden ilerliyor. Total kolesterol, HDL, kan basıncı ve sigara içmedurumunuza göre kalp krizi geçirme riskini hesaplayan modeller vardır. Diyetyapmanıza rağmen kolesterol testiniz hedeflenen düzeye inmemişse, ilaç tedavisigündeme geliyor. Ancak ilaç tedavisi ömür boyu sürmektedir. Bu ilaç tedavisinede ömür boyu verme niyeti ile başlanılmalıdır. Ancak hasta sıkı diyet yapar vezayıflarsa ömür boyu kolesterol ilacı verme durumu iptal olur

Yüksek kolesterol tedavisinde dikkat edilmesi gereken enönemli şey sağlıklı yaşamdır. Diyetle yüksek kolesterol seviyesi düşerken,sağlıklı ve düzenli beslenme alışkanlıklarını da kazanmalısınız. Yazın yazsebze ve meyveleri, kışın kış sebze ve meyveleri tüketiniz. Sebze, meyve, kurubaklagil ağırlıklı beslenmeye özen gösterin. Kızartmalardan kaçınmayı ihmaletmeyin. Yüksek tansiyonunuz varsa, kullandığınız tuzu azaltmayı da unutmayın.Sosis, salam, sucuk, pastırma, ciğer, böbrek ve beyin gibi kolesterolü fazlaolan etlerden uzak durun. Dikkat etmeniz gereken bir başka nokta da besinlerinyağ ve kalori içerikleri. Yağı azaltılmış peynir ve sütü tercih edin. Diyetpeynir, diyet süt kullansanız bile bunları sınırlı miktarda tüketin. Haftadaiki –üç defa yumurta tüketebilirsiniz. Serbest olarak sıvı yağ, maden suyu,bakla, lahana, enginar, ceviz, çay, her türlü yeşillik, marul, salata, domates,maydanoz ve meyve tüketebilirsiniz. Patates cipsi, mayonez, hazır salatasosları, tereyağı, iç yağı ve kuyruk yağından ise kesinlikle sakınmanızgerekiyor.  Sigara kalp ve damar hastalıkları açısından riskfaktörü olduğu kadar, kolesterolünüzün yükselmesine de yol açıyor. Alkolvücutta şekere dönüşür.Zararı faydasından çok fazla, alkolü tamamenunutabilirsiniz.  Kolesterolünüzü kontrol altında tutmakistiyorsanız, az miktarda ancak düzenli spor yapmanız şart. Çünkü spor HDLkolesterolü (iyi kolesterol) yükseltiyor, LDL kolesterolü (kötü kolesterol) isedüşürüyor. Haftada en az 3, tercihen 5 kez, 30–45 dakika süreyle yürüyüş, koşu,yüzme, bisiklete binme gibi sporlar kolesterol düzeyinizin dengede kalmasınısağlıyor.  

Kolesterol yükselmesini ve düşmesi üzerine birçok faktöretkilidir. Bunların en önemlisi genetiktir. Vücudun ürettiği kolesterolündüzeyi yediklerimizin yanında genler tarafından da belirleniyor ve yüksek kolesterolanne babadan çocuğa geçiş gösteriyor. Kolesterol düzeyini en çok etkileyenikinci faktör yanlış beslenme alışkanlığıdır. Yiyeceklerdeki iki besin grubukolesterol düzeyinin yükselmesine yol açıyor. Hareketsizlik ve sigara iyikolesterolü düşürüyor. Stres, asabiyet gibi durumlar kötü huylu kolesterolünyükselmesine neden oluyor. İnsulin direnci, polikistik over sendromu,erken menopoz, tiroid tembelliği, hipotiroidi, guatr, şeker hastalığı gibiendokrinoloji ve metabolizma alanına giren faktörler iyi kolesterolü düşürüp,kötü kolesterolün yükselmesine zemin hazırlıyor.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?