Kan Tahlili İçin Kan Verirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2020/12/31 12:04 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun
Laboratuar tetkiklerinde doğru sonuç alabilmemiz için kan tahlili  örneği verirken dikkat etmemiz gereken bazı önemli noktalar vardır.
Kan Tahlili İçin Kan Verirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Laboratuar tetkiklerinde doğru sonuç alabilmemiz için kan örneği verirken dikkat etmemiz gereken bazı önemli noktalar vardır.

Kaç Saat Açlık Sonrası Kan Verilmelidir?

Bazı özel testler hariç tüm tetkikler için 10-12 saat açlık sonrası sabah kan verilmesi uygun olur. 

Kan Tahlili Sonuçlarını Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Kan örneğinin verilme zamanı, açlık-tokluk durumu, sigara içimi, alkol alımı, çay-kahve-kola gibi içeceklerin tüketilmesi, egzersiz, ilaç kullanımı, aşırı stres durumu gibi birçok faktör test sonuçlarını etkiler.
Sonuçları etkileyebilen bazı unsurları örneklerle açıklayalım.
 
Bazı özel testler hariç tüm tetkikler için 10-12 saat açlık sonrası sabah kan verilmesi uygun olur.
Özellikle vitamin B12, folat, ferritin ve TSH gibi tetkikler için sabah kan alınması önemlidir.
ağızdan glukoz tolerans testi (şeker yükleme testi) gibi bazı özel tetkikler ise randevulu ve özellikle sabah yapılması gereken tahlillerdir.
Hastaların özel bir koşul belirtilmedikçe kan vermeye gelirken aç olması gereklidir, ancak su içilebilir. Şekersiz dahi olsa çay, kahve, kola gibi içecekler tüketilmemeli ve sigara içilmemelidir.    
Aşırı egzersiz sonrası kan verilmesi de sakıncalı bir durumdur.
Laktat, AST, LDH, CK gibi parametreler egzersizden etkilenir.Egzersiz sonrası kan verilmek durumunda kalınırsa en az 30 dakika dinlendikten sonra kan örneğinin alınması gerekir.
Bazı ilaçların alımı da test sonuçlarını etkileyebilir, hastaların kan tahlili yaptırmadan önce kullandıkları ilaçları doktorlarına bildirmesi gereklidir.
İlaç düzeyi tetkikleri için kan verme zamanı çok önemlidir, hastaların ilaç düzeyi tetkiki yaptırmadan önce doktorlarından detaylı bilgi almaları önemlidir
Kan örneği vermeden önce veya verme esnasında aşırı stresli olma durumu da sonuçları etkileyebilir. Örneğin uykudan erken kalkıpçok  erken saatlerde kan alınan birinde sonuçlarda strese bağlı sapmalar görülebilir.
Özellikle kortizol, plazma katekolaminleri gibi strese bağlı olarak değişiklik gösteren hormonların düzeyleri farklılık gösterebilir. Kan örneği vermeden önce hasta dinlenmiş ve sakin olmalıdır. Kan alma işlemi sırasında da rahat bir pozisyonda oturmalı ve işlem sakin bir ortamda gerçekleştirilmelidir.
Kan vermeden önce bu hususlara mümkün olduğunca dikkat edilmeli ve tetkik sonuçları etkileyebileceği unutulmamalıdır.  

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
******* ******* :

merhabalar.. ben dün hıv combi testi oldum ve negatif sonuç aldım. testten 4 gün önce ilaç almştm soğuk algnlığı nezle için. 2 gün öncede mide bulantısı ve mideyi rahatlatması için iğne vurmuşlardı. çok kafaya taktım bu olayı. o yzden sürekli mide bulantısı içindeyim. sorum : acaba bu ilaçlar testi etkiler mi
acil cevap yazarsanız çok sevineceğim


Cevap:

Sizde de tipik bir HIV korkusu gelişmiş, test sonuçlaınız normal,aşağıda detaylı bilgi bulabilirsiniz
http://tahlil.com/hiv-testlerihiv-testi-ne-zaman-yapilmali-erken-hiv-tanisi-icin-hangi-testler-kullanilir/

?