Hangi Laboratuvar Tahlilinde Hangi Tüp Kullanılır

Yayın Tarihi : 2018/06/22 18:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/09/27 07:10 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

Kan tahlili verirken tahlilin cinsine göre farklı tüplere kan alınmaktadır. Farklı tahlille içn farklı tüplerin kullanılması hem laboratuvar çalışanları hem de çalışılacak testlerin özellikleri ve çalışma metodları yönünden büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Kan tahlilleri için kan örneği alındığında kanın alındığı tüpler; kırmızı kapaklı, mor kapaklı, mavi kapaklı, gri kapaklı, siyah ve lacivert kapaklı olabilmektedir.Aşağıdaki yazımızda hangi laboratuvar tüpünün hangi laboratuvar tahlilinde kullanıldığı konusunda merak ettiğiniz bilgileri bulabilirsiniz.

Hangi Laboratuvar Tahlilinde Hangi Tüp Kullanılır

Laboratuvar tahlil çalışmalarında günümüzde vakumlu test tüpleri kullanılmaktadır. Bu tüpler kullanım amaçlarına göre farklı renklerde kapak bulundurmaktadır.
Hangi tahlil için hangi tüpün kullanıldığını merak ediyorsanız bu yazımızı okumanızı öneriyoruz.

Tüplerin bir kısmında içlerinde pıhtılaşmayı önleyecek veya plazma ayrılmasını sağlayacak katkı maddeleri bulunabildiği gibi, rutin biyokimya testlerinde kullanılmak üzere katkısız tüpler de bulunmaktadır.
Laboratuvar tahlillerinde kullanılan tüpler ve kullanım amaçlarına göre sınıflandırılması aşağıda bilgilerinize sunulmuştur.

Kırmızı Kapaklı Tüpler:

Biyokimya laboratuvarlarında yapılan testler için gerekli olan kanı almakta kullanılır. Bu tüpler plazmanın hızlı, net ve kolay bir şekilde ayrışması için tasarlanmıştır.

Mor Kapaklı EDTA’lı Tüpler:

Hastanın tam kan sayımı (hemogram)  sonuçlarının test edilmesi amacıyla mor kapaklı EDTA içeren tüpler kullanılır.
Tam kan sayımı tahlilinde HGB (hemoglobin), WBC (beyaz küre, lökosit), PLT (trombositler), HTC (hematokrit), HGB (hemoglobin) MCHc, RBC (eritrosit-alyuvar), RDW, lenfosit, monosit, eosinofil, bazofil  gibi kan tahlilleri araştırılır. 
Şeker hastalığı takibinde kullanılan HbA1c testi için de mor kapaklı tüpler kullanılmaktadır.

Mavi Kapaklı Koagulasyon Tüpleri :

Başta PTZ ( Protrombin zamanı)  APTT, D-dimer  ve fibrinojen testi olmak üzere pıhtılaşma sistemini analiz eden testlerde mavi kapaklı tüpler tercih edilmektedir.

Gri Kapaklı Glikoz Tüpleri :

Glikoz ve laktat tespiti için uygundur.

Siyah Kapaklı Vakumlu Sedimantasyon Tüpleri:

Kanın sedimantasyon (ESR)  hızını tayin etmede bir diğer ifadeyle sedimentasyon testi için kullanılır.

Lacivert Kapaklı Trace Element Tüpleri:

Bakır, çinko, kurşun gibi elementlerin miktarının ve düzeyinin kanda  test edilmesinde kullanılır.

Sarı Kapaklı Jelli Tüpler :

Biyokimya laboratuvarlarında yapılan testler için gerekli olan kani almakta kullanılır.
Bu tüpler serum ile plazmanın hızlı,net ve kolay bir şekilde ayrışması için tasarlanmıştır.

Neden Farklı Testlerde Farklı Tüpler Kullanılır?

Kan; plazma ve kan hücreleri birleşiminden oluşan hayat sıvısıdır. Plazma kısmında; hormonlar, vitaminler, antikorlar, albümin, globulin, fibrinojen ve su bulunur. Kan hücreleri kısmında ise; akyuvar, kan pulcukları ve alyuvarlar bulunur. Dolayısıyla kanda hangi tahlilin bakılacağı, hangi hastalıklardan şüphe edildiği ile ilgili olarak, kan tahlili çeşiti değişebilir. Dolayısıyla kan tüpünde bakılması gereken olgu da buna göre değişebilir.

Kan tüplerinin kimisi hava almamak zorundadır ve buna göre vakumludur. Kimisi yapısını kaybetmemelidir, bu sebeple kan alındıktan sonra çalkalanır ve buna göre tasarlanmıştır. Kimisinin içinde özel bileşimler vardır kanın taze yapısını korumakla görevlidir. İşte bu sebeplerden dolayı her tahlil için farklı yapıda tüpler kullanılır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?