Östrojen Nedir?

Yayın Tarihi : 2017/06/23 00:43 • Güncelleme Tarihi : 2022/03/15 15:58 •

Östrojen; kadınlık hormonudur.

Östrojen Nedir?

Östrojen; kadınlık hormonudur. Adet döngüsünden ve diğer kadınsal hormonlardan sorumlu bir steroid grubudur.  Bu hormon erkeklerde de bulunur ancak; üreme dönemindeki kadınlarda daha çok salgılandığından, kadın hormonu olarak bilinir.

Östrojenin görevleri; ikincil cinsiyet organlarının oluşmasını sağlar, adeti düzenler, endometrium kalınlaşmasını sağlar. İkincil cinsiyet denilen hormonal durum, kadını kadın yapan unsurlardır. Yani meme dokusu gelişimi, ince ses yapısı, rahim kasılmalarının gerçekleşmesi gibi durumlar östrojen hormonu sayesinde sağlanır.

Kan dolaşımına dahil olduğunda; FSH ve LH değerlerinde düşüş görülür. Yani homeostazi olarak adlandırılan vücudun kararlı iç dengesini korumada da östrojenin görevi büyüktür.

Menopozda Östrojen Sentezlenir mi?

Menopoz, kadınlarda adet döngüsünün sonlandığı dönemlerdir. Bu dönemlerde artık adet görülmez. Yani depolanmış olan yumurtalar tükenmiştir ki artık gebelik olmayacağı anlamı taşır bu durum. Haliyle artık östrojen hormonu da sentezlenmez ve vücutta bulunmaz. Ancak östrojenin tek görevi adet düzenlemek değildir. Östrojen, kadın sağlığının ana unsurlarından biridir. Kadında menopozla birlikte kemik yapısı da bozulmaya başlar. Haliyle menopoza giren kadınlarda artık günlük kalsiyum alınmadığında, vücuttaki depo kalsiyumlar azalır ve küçülmeler görülür. Bu küçülmeler fizikseldir. Yani boyda, kol ve bacak kemiklerinde, parmak kemiklerinde küçülmeler ortaya çıkar. 

Beslenme her dönemde önemlidir. Menopoz sonrasında ise ayrıca önem taşır. Çünkü östrojen etkisiyle çok güçlü olan vücut yapısı, östrojenin çekilmesiyle koruyucu unsurlarını da kaybeder. Kemik ve dişlerde zayıflamanın sebebi de budur. Bu sebeple menopoza girmek üzere ve giren kişiler; meyve ve sebzeyi bol tüketmeli, günlük kalsiyum almalı, aktif hareket etmeli, en azından günde bir kilometre tempolu yürümelidirler. 

Bu sayede menopozun yan etkisi olan; mutsuzluk, güçsüzlük, kemik zayıflamalarından korunmuş olur. Ve sağlıklı yaşlanma gerçekleşir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?