Hipertiroidizm Nedir?

Yayın Tarihi : 2016/08/20 09:44 • Güncelleme Tarihi : 2016/08/20 09:44 •
Hipertiroidizm ; tiroid bezinden aşırı troid hormonu salgılanmasıyla oluşan bir hastalıktır
Hipertiroidizm Nedir?

Hipertiroidizm ; tiroid bezinden aşırı troid hormonu salgılanmasıyla oluşan bir hastalıktır.

Zehirli guatr,tiroid bezi iltihaplanmaları,aşırı iyot alınması,aşırı tiroid hormonu almakla ve graves hastalığı hipertiroidizm sebeplerindendir.
Hastalık belirtileri;huzursuzluk,çarpıntı,yorgunluk,güçsüzlük,ellerde titreme,saç dökülmesi,kolay öfkelenme,gözlerde büyüme,dikkat bozukluğu,uykusuzluk,kilo kaybı,adetlerde azalma,ağız kuruluğu,sık idrara çıkma,erkeklerde meme büyümesi,kemik erimesi ve psikolojik bozukluklar olarak sıralanabilmektedir. 
Bu belirtilerden bir kaçının bulunması ve tiroit hormon düzeylerinin yüksek olması ve düşük TSH değeri hipertiroid tanısı için yeterlidir.Ayrıca radyoaktif uptake testi ve tiroit sintigrafisi ile tanı konabilmektedir.Tanı tedavi aşamasının belirlenmesinde oldukça önemli bir noktadır.Hipertiroidizm tedavisinde bulguları kontrol altına almak ve altta yatan nedeni tedavi etmek önemlidir.Bu hastalıkta  tiroid hormonunu bloke eden ilaçlar kullanılmaktadır.Bu ilaçlar bulguları tedavi eder fakat altta yatan asıl nedeni tedavi etmezler. Hipertiroidi hastalığı için kalıcı tedavi ameliyat ve radyoaktif iyot tedavisidir.Cerrahi yöntemde tiroid bezinin hastalığı kontrol edecek kadar çıkarılmasına dayanmaktadır.Bazı durumlarda tamamının çıkarılması da gerekebilmektedir.Bu durumlarda gerekli hormonlar ilaç ile kişiye verilmektedir.
Diğer bir tedavi şekli olan radyoaktif iyot tedavisinde de ağızdan iyot uygulanır.Bu iyot tiroid bezi tarafından tutulur. Radyoaktifiyot bölgesel ışıma ile tiroid bezi hücrelerini yok eder ve fazla hormon salınımı kontrol edilmeye çalışılır.Bu uyulama yan etkileri dolayısıyla 10 yaş altı çocuklara önerilmemektedir.
Bu hastaların beslenmelerine dikkat etmesi gerekmektedir.En önemli noktalardan biri iyotsuz tuz kullanılmasıdır.Bunun dışında sigara tüketilmemelidir. Hipertiroidi olan hastalar kafeinli gıdalardan uzak durmalıdırlar.Özellikle çay,kola,kahve tüketmemelidirler. Her türlü meyve sebze tüketimi serbesttir.Hipertiroidi olan hastalarda ağız kuruluğu olduğu için günde 2,5-3 litre su tüketmesi önemlidir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?