Hipomani Nedir? Tedavisi Nasıldır?

Yayın Tarihi : 2017/07/05 11:43 • Güncelleme Tarihi : 2020/08/04 19:12 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu
Gün boyu gereğinden fazla bir enerjiyle dolaşıyor, çabuk öfkelenip hızla ruh durumunuzu değiştiriyorsanız siz de hipomani sendromu yaşayan binlerce kişi arasında olabilirsiniz
Hipomani Nedir? Tedavisi Nasıldır?

Gün boyu gereğinden fazla bir enerjiyle dolaşıyor, çabuk öfkelenip hızla ruh durumunuzu değiştiriyorsanız siz de hipomani sendromu yaşayan binlerce kişi arasında olabilirsiniz.

Hipomani; mani halinin biraz daha hafif seyrettiği bir durumdur. Kişi oldukça az uyur ve ani tepkiler verebilir. Uzun süreli hipomani kişiyi bedensel ve zihinsel olarak yorar. Ayrıca sosyal çevreye uyum sağlamasını da zorlaştırır. O nedenle böyle bir durum yaşanırsa bir uzmandan destek alınmalıdır. 

Hipomani Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Hipomani; kendini aşırı hareketlilik ve normalin üzerinde bir enerji ile belli eden psikolojik bir durumdur.

Kişinin aklı sürekli bir şeylere takılır ve adeta düşüncelerine yetişmek adına sürekli ve hızlı bir şekilde, konuşması kesilemeyecek seslilikte devamlı konuşma ihtiyacı hisseder,

Hareketleri aceleci ve sakardır,

Çok az uyur 2 – 4 saat gibi bir uyku onu tatmin eder ve uyku ihtiyacı hissetmez,

Aşırı aktiflik ve fikir uçuşmaları sebebiyle hızlı öfkelenme, öfkeyi kontrol edememe durumu,

Odaklanamama ve işini verimli yapamama durumudur.

Hipomani Sebepleri Nelerdir?

Hipomani atakları kişiye bir anda gelir ve düzeltilmezse hayatını alt üst edebilir. Bu sebeple nedeni araştırılıp doğru tedavi en kısa sürede yapılmalıdır. Aksi takdirde hipomani durumu ilerleyerek hastanede yatma gerekliliğine kadar uzanan psikolojik bir hastalığa yol açabilir.

Hipomaniye en fazla antidepresanların yol açtığı düşünülür. Bunun dışında madde kullanımı, metabolik veya beyin hastalıkları, mani tablosu, bipolar bozukluk veya şok yaşanması durumunda ortaya çıkabilir.

Hipomani teşhisi ve tedavisi için mutlaka psikiyatri servisinden yardım alınmalıdır. Kişinin özellikle yakın çevresi bu durumu takip etmeli ve gereken tedaviyi yaptırmaya teşvik etmesi gerekir. Tedavi edilebilir ve kişi normal hayatına dönebilir. Bunun en kısa zamanda sağlanması için ilk belirtilerle birlikte uzman yardımına danışılmalıdır.

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?