İşkolizm Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2016/04/16 13:49 • Güncelleme Tarihi : 2024/01/25 17:33 •

İş hayatınız tüm hayatınızı mı oluşturuyor? Öyleyse siz de işkolik olabilirsiniz.

İşkolizm Nedir? Belirtileri Nelerdir?

İş hayatınız tüm hayatınızı mı oluşturuyor? Öyleyse siz de işkolik olabilirsiniz. İşkolik kişiler öğle aralarında dahi çalışır, işleri tamamlasalar dahi detaylara takılarak işi uzatır, sürekli olarak iş maillerini kontrol ederler. Bu durumda kişi kendi benliğini ve sosyal kimliğini kaybetme aşamasına gelir. 

Çalışma Hayatı, Sosyal Hayatı Ne Kadar Etkilemelidir?

Çalışma hayatı artık bir evde okul çağı hariç, hatta bazen okul çağı eşliğinde devam ettirilen bir dönemdir. Bu dönemi bu kadar çok yaşayanın olduğu bir toplumda, iş sağlığını korumak, toplum sağlığını da korumak anlemına gelmektedir. Diğer bir deyişle; iş hayatınızı ne kadar sosyal hayatınıza yansıttığınız, sizin iş hayatınızın ne kadar hayatınızı kapsama alanına aldığını belirler.

Eğer işi sadece iş yerinde yaşıyorsanız, orada yaşanan stresi eve veya sosyal hayatınıza taşımıyorsanız, doğru çalışma şeklindesiniz demektir. Eğer işten kopamıyor, meydana gelen sıkıntıları evinizde, sosyal hayatınızda düşünüyor, gece uykularınıza taşıyorsanız o zaman kendinizi kaptırıyorsunuz ve sosyal hayata kendinizi kapatıyorsunuz demektir. Bu durumda acilen işten kopmanız gerekir. Özellikle ailenize vakit ayırmanız gerekiyor ve nesiller yetiştiriyorsanız.

İşkolik Durumu Nasıl Ortadan Kaldırılır?

Eğer işkolikseniz, aşama aşama bu alışkanlıktan vazgeçilmelidir. Öncelikle işi eve taşımama işi dikkate alınmalıdır. Örneğin, her hastasının sağlık sorunlarının sosyal hayatına etkisini düşünen, bunun için üzülen bir doktor hayal edin. Gün içinde gördüğü otuz hastanın her birini düşündüğünde, ne kendinin ne de ailesinin ihtiyaçlarını karşılayacak düşünce ve vakte sahip olamayacaktır. Tabii ki insan olmanın gereği olarak, etrafımızda gerçekleşen olaylardan etkileniriz. Ancak bu durumu abartmamak gerekir.

İşkolikliğin en çok bilinen sebeplerinden biri, işi kaybetme korkusudur. Unutulmamalıdır ki, insan yaşamı devam ettiği sürece, her iş koluna ihtiyaç olacaktır. İnsan anca yeni riskler alındığında yükselebilir çünkü konfor alanı rutin sever. Dolayısıyla iş kaybetmekten korkmayın, belki de daha iyisinin olması için bir fırsat önünüze çıkacaktır.

İşkoliklik, insanın hayatından alır. Eğer işinizi aşırı stresli yapıyorsanız, işte geçirdiğiniz her dakika size daha büyük külfet olacaktır. Bu da daha çabuk yaşlanmanız demektir. İşte bu sebeple iş ve sosyal hayatı birbirine karıştırmamak gerekir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?