Kadınların Yaptırması Önerilen 10 Tahlil Nedir?

Yayın Tarihi : 2018/07/05 10:02 • Güncelleme Tarihi : 2020/04/14 14:56 •
Genel sağlık kontrollerinde yapılan tahliller kadınlar için büyük önem taşımaktadır. Kadınların check up ve sağlık taraması yönünden yaptırması önerilen 10 tahlili sizler için aşağıdaki yazımızda derledik. ''Kadınların Yaptırması Önerilen 10 Tahlil Nedir?'' birlikte inceleyelim.
Kadınların Yaptırması Önerilen 10 Tahlil Nedir?

Tahlil.com ziyaretçilerinin ve facebook sayfamızın takipçilerinin önemli bir bölümü bayanlardan oluşuyor.
Kadın sağlıklarına daha fazla vakit ayırdıkları da bilinen bir gerçek.
Tahlil.com olarak, bayan ziyaretçilerimizin yaptırmasını önerdiğimiz  10 tahlili paylaşıyoruz.

Mamografi Tahlili

Meme kanserinin erken evrede teşhis edilmesinde mamografi göz önünde bulundurulması gereken bir tahlildir..Mamografi tahliliyle, meme kanseri henüz başlangıç aşamasında saptanabilmektedir.Bu şekilde erken tanı ile hayat kurtarılabilmektedir.

Efor Testi Muayenesi

40 yaşını geçmiş her kadın, yılda en az bie defa kalp  kontrolünden geçmelidir. Bu tets kardiyolojik check up  için  kullanılmaktadır. Yaklaşık 10 dakika süren bu test sırasında, kalp ve kalp kapakçıklarının durumu ile işleyişi hakkında doktor fikir edinir. Efor testi  ile , kalpte ritim ve ileti bozuklukları araştırılır aynı zamanda kalp ve dolaşım sistemi hastalıkları tanısı koyulur.

Smear Testi (Smir Tahlili)

30 yaşını aşmış ve aktif cinsel hayati olan her kadının yılda en az bir defa düzenli olarak smear testi yaptırmasını öneriliyor.
Smear testi ile, kadınlarda sık görülen rahim ağzı kanseri tanısı koyulur.
Jjinekolojik muayene sırasında özel bir aparat ile kadının rahim ağzı bölgesinden numune alınır.
Alınan numune pataloji laboratuvarına gönderilip analiz edilir.

Jinekolojik Ultrason

Üreme çağındaki  her kadının yılda en azbir kez ultrason muayenesinden geçmesi öneriliyor. Vajinal yolla yapılan ultrasonda iç organlar çok daha net bir şekilde izleniyor.
Yumurtalıkları ve rahmi daha iyi görebilmek için ince bir sonda vajinaya yerleştiriliyor. Jinekolojik  ultrason ile karin organları, özellikle de  rahim ve yumurtalıklar ayrıntılı bir şekilde değerlendiriliyor.
Jinekolojik ultrason ile rahim incelenir ayrıca tümörler,  miyomlar araştırılır.

Dermatoskopi ile Deri İncelemesi

Vücudunda çok sayıda ben olan ve/ veya ailesinde  cilt kanseri olan kadınlarda bu muayene önem taşımaktadır.  
Bu yöntemde deri yüzeyi ışıklı bir büyütme  sağlayan dermatoskop  ile  incelenir. Vücuttaki benler değerlendirilir.Varsa büyüme takip altına alınır.Bu tahlil ile  cilt üzerindeki normal olmayan değişikliklerin henüz kansere dönüşmeden farkına varılır.

Kan Testleri

Kan testleri sayesinde kadınların genel sağlık durumu hakkında fikir  sahibi olunabilinir.35- 40  yaşından itibaren her kadının yılda bir kan testi yaptırması önerilir. Tahlillerin sonuçlarına göre kansızlık , enfeksiyon i tiroid bezi hastalığı, şeker hastalığının habercisi olan insülün direnci ve alerjik bir durum olup olmadığı tespit edilebiliyor. Kardiyolojik sorunlarve hastalıklar inveleniyor.

Kemik Mineral Yoğunluk Ölçüm Tahlili

Bu test özellikle menopoz döneminde osteoporoz tanısı ve kemiğin kırılma riskini belirlemek için kullanılır.

Dişler için Tükürük Tahlili

Bu tahlil için diş hekimine başvurmak gerekir. Yılda bir kere muayene bu konuda yeterlidir. 
Ağız ve diş sağlığında, tükürüğün kimyasal ve mikrobiyolojik yönden analiz edilmesi dişlerdeki çürükler ve protezler hakkında diş hekimine bilgi veren değerli bir muayenedir.

Kolonoskopi Tahlili

Kolon(barsak) kanseri özellikle  50 yas ve üzerindeki kadınları tehdit ediyor.Ailesinde kanser öyküsü olan kadınların en az 2 veya doktorun önerisine göre 3 yılda bir bu tahlili yaptırması kanserin erken tanısı yönünden önem taşımaktadır.

Tonometre Tahlili

Glokom (göz tansiyonu) kalıcı sinir hasarı ile kadınlarda körlüğe neden olabilen bir göz hastalığıdır. Bu hastalığın erken tanısında tonometre tahlili önem taşımaktadır.Glokom yönünden tahlile 40'lı  yaşında başlanmalıdır.
Ancak ailede glokom hastası varsa bu testlere daha da önce başlanmalıdır.
Glokom tanısında göz içi basıncı, hastaya tonometre cihazından kontrollü bir şekilde hava püskürtülmesiyle ölçülmektedir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?