Diabet ( Şeker Hastalığı) Tanısında Kullanılan Tahliller

Yayın Tarihi : 2017/09/29 12:37 • Güncelleme Tarihi : 2022/09/16 12:05 •

Diabet, başta karbonhidratlar olmak üzere protein ve yağ metabolizmasını ilgilendiren sistemik bir metabolizma hastalığıdır. Şeker hastalığı olarak da bilinir. Kronik bir hastalıktır. Diabet hastalığı tanısında kullanılan tahliller çeşitlidir. Diabet (Şeker) hastalığı tanısında en çok kullanılan tahliller ve bilgilerini aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz.

Diabet ( Şeker Hastalığı) Tanısında Kullanılan Tahliller

Diabet (Şeker Hastalığı) Nedir?

Diabetes Mellitus, başta karbonhidratlar olmak üzere protein ve yağ metabolizmasını ilgilendiren sistemik bir metabolizma hastalığıdır. Diabet(Şeker Hastalığı) kendisini kan şekerinin (glukoz) yüksek olması ile gösterir.
Bu hastalıkta, pankreas metabolizme  için yeterli miktarda insülin  üretip salgılayamamakta veya salgıladığı insülin hormonu insan vücudu tarafından uygun şekilde kullanılamamaktadır. Bu durumlar sebebiyle de etkilenen kişide kan şekeri veya diğer adıyla glukoz yüksek çıkmaktadır.

Diabet Tanısında Başvurulan Tahliller Nelerdir?

Şeker hastalığı tanısını koymak için ilgili hekim çeşitli tahliller isteyebilir.Bu tahliller hastanın özelliğine göre kişiden kişiye farklı durumlarda istenebilir.Diabetes Mellitus tanısı genellikle endokrinoloji uzmanları ve dahiliye uzmanlarına koyulmaktadır. Bu nedenle aşağıda belirttiğimiz tahlilleri genellikle bu uzmanlık alanındaki doktorlar istemekte ve yorumlamaktadır.
Diabet tanısında kullanılan başlıca tahliller aşağıda verilmiştir.Bu tahlillere ilave olarak doktorlar gerekirse idrar tahlili, kolesterol, HDL ve LDL kolesterol, ALT, AST, GGT, Trigliserit gibi kan tahlillerinden de yararlanabilmektedir.

Diabet ( Şeker Hastalığı) Tanısında Kullanılan Tahliller

Açlık Kan Şekeri

En az 8 saatlik açlığı olan (kalori almayan) bir kişide kan şekerinin 126 mg/dl veya üstü olmalıdır.

OGTT

( ağızdan Glukuz Tolerens Testi) (Şeker Yükleme Testi: 2. saatteki kan şekeri düzeyinin 200 mg/dl veya üstü olması

HbA1c

Diabet şüphelenilen hastada geriye dönük olarak son 3 aylık dönemdeki kan şekeri düzenini gösterir.Kan şekeri (glukoz) yüksek seyrederse HbA1c de yüksek olur. Normal değer % 4-5.7  arasındadır. % 5.7 ’den küçük değerler kan şekeri düzeninin iyi seyrettiğini gösterir. HbA1c değeri  % 5,8 ve üstü değerleri olanlar incelemeye alınmalı olup periyodik aralıklarla takipleri yapılmalıdır. % 6.5 üstü değerler kan şekerinin kötü seyrettiğini gösterir. Diyabet yönünden değerlendirilir.

Fruktozamin 

Son iki haftalık kan şekeri düzenini gösteren, yine geriye dönük olarak kan şekeri ayarını değerlendirmede kullanılan bir testtir. Özellikle gebelik diyabetinde kan şekeri ayarını değerlendirmek amacıyla kullanılır.

İnsülin

Pankreas beta hücrelerinden salgılanan bir hormondur. Tip 1 diyabette insülin salgılayan hücrelerin bağışıklık sistemi tarafından yok edilmesi sonucu hiç salgılanmaz. Tip 2 diyabette ise etkisine direnç gelişmesi sonucu kanda yüksek olarak bulunabilir.

C-peptid

Protein yapısında bir hormon olan insülinin 31 aminoasitten oluşan bölümüne verilen addır. Tip 1 diyabette ve ilerlemiş Tip 2 diyabette düşük bulunur.

Anti-GAD Antikor

Glutamik asit dekarboksilaz enzimine karşı gelişen antikorlara verilen addır. Tip 1 diabetes mellitus için tanı koydurucudur.

Anti-Adacık Antikor (Anti-islet Ab)

İnsülin salgılanmasında etkin olanpankreas adacık hücrelerine karşı gelişen ve bu hücreleri tahrip eden antikorlara verilen addır. Tip 1 diabetes mellitus için tanı koydurucudur.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
******* ******* :

[...] HbA1c düzeyinin çok düşük olduğu durumlarda olabilmektedir bu kişilerde ortalama kan glikoz düzeyi çok düşük olduğundan hipoglisemi (kan şekerinin düşüklüğü) riski artacaktır. Özellikle 2 yaşından küçük çocuklarda beyin halen gelişimini sürdürdüğünden, düşük kan glikozu ile birlikte yineleyen ciddi hipoglisemi ve konvülsiyonlar(havaleler) beyne zarar verebilir. Okul öncesi çocuklarda ciddi hipoglisemiden kaçınmak öncelikli hedef olmalı ve bu durumlarda HbA1c tahlilinin önemi artmaktadır. Diabet ( Şeker Hastalığı) Tanısında Kullanılan Tahliller Nedir? [...]

e************ :

merhaba. kan tahlilim asagidaki gibi (tok karina)
insulin - 11.2 ml
glukoz - 95.58 mq.dl

doktorum bana Qlukofaj 1000 -diye bir tablet yazmis.(metformin) ..lutfen soyleyin seker miyim?


Cevap:

Bu değerlerde şeker hastalığı tanısı koyulamaz.Ancak doktorunuz insülin direnci olabileceğiniz ihtimaliyle size tedavi başlamış muhtemelen

b******* :

Hocam merhaba, 32 yaşındayım. Tatlı , hamur, beyaz ekmek, çay ve kahvelerde şeker tüketimim yok. 1,77 boyunda 78 kilo yarı aktif sporcuyum. Tahlil sonuçlarım buna rağmen sınıra çok yakın görünüyor. Değerlendirmenizi alabilr miyim?
GLUKOZ (AKŞ):99 ref:74-100
INSULIN (Bazal).: 5,63 ref:2.6-24.9


Cevap:

Çok da kafayı takacak bir durum yok ancak sonuçlarda.

Glukoz 100 ü geçmedikçe sorun yok.
İnsülin direnci de gözlenmiyor.Bir de HbA1C testi olsaydı iyi olurdu.Müsait bir zamanınızda HbA1C testi de yapılsın.Sonra sonucu bize yazın

e******* :

Merhaba, 28 yaşında erkeğim. Kan değerlerim aşağıdaki gibi, sizce şeker hastası mıyım?

GLUKOZ / AÇLIK 110 75-110
HbA1c/GLUKOHEMOGLOBİN %6.0 %4-%6


Cevap:

Her iki değer de normal değerlerin üst sınırında, diyabet yönünden risk altında olabilirsiniz.Bir endokrinoloji uzmanına başvurun,ilave testler de isteyecektir

******* ******* :

tok karnına evdeki ölçüm cihazıyla şekerimi ölçmek istedim.65çıktı.normal mi?

******* ******* :

Ben 26 yaşında 2 çocuk annesiyim.Bir hafta önce bayılıp hastaneye kaldırıldım,kanımın çok düşük oldugu anemi derecesinde oldugu söylendi ayrıca şeker tahlili yapıldı 185 çıktı.bende buna istinaden açlık ve tokluk şekerimi ölçtürdüm açlık 99 tokluk 120 çıktı sizce ben ne yapmalıyım bu konuda bilgim yok nereye başvurmalıyım...


Cevap:

Eklemenin faydası olur diye düşündüm.Son dönemlerde halsizlik gözlerimde yanma var sürekli su içme ihtiyacı ve çok fazla uyuyorum.Kilo kaybı yok. Ama herhangi bir bilgiye sahip degilim lütfen bu konuda bir fikir verin ben nereye gitmeliyim.

******* ******* :

Merhaba,
Ben 29 yaşında bir bayanım, geçen haftalarda yaptırdığım açlık-tokluk kan şekeri testinde açlık 97 tokluk ise 85 çıkmıştı. 2 gün önce 75 mg lık şeker yüklemesi testi yapıldı ve açlık 88, 2. saatte ise 89 çıktı. Hb1Ac ise % 5.3 çıktı. Sonuçları doktora henüz göstermedim düşük şeker olup olmadığını merak ediyorum.Eğer öyle ise ne yapmalıyım? Teşekkürler.


Cevap:

Bu sonuşlara göre düşük şekeriniz yok

******* ******* :

mrb. Benim esim tip 1 diyabet ve suan 12haftalık gebe hastahanede suan sekerini konturol altına almaya ugrasıyorlar 18gundur bazen sekeri 30lara dusuyor bazende 350yi buluyor ara ögunleride dahil tam anlamıyla diyetini uyguluyor fakat normal unsilin dozunu bulamıyorlar. Bu dusup cıkmalarda bebege zararlı uc aylık kan sekeri 7,6 cıktı 2haftalık sekeri 368 kadın dogum doktoru degerler yuksek dedi bundan haric iyi kötü birsey söylemedi 10gun sonra tekrar gelin dedi ikili test yaptırdık normal. Sizce bu dogumu gerceklestirme sansımız nedir. Dr lar dogru durust bir cvp vermiyor. Sizden makul bi yanıt alırsam cok mutlu olucam saygılarımla..


Cevap:

Riskli bir doğum olacağı anlaşılıyor.Benim önerim mümkünse bir üniversite hastanesinde eşinizin gebeliğinin takip edilmesi.
Bu konuda doğumu planlayacak kadın doğum uzmanları detaylı bilgi verecektir.

******* ******* :

bu sabah ayaklarımın tabanındaki kaşıntı yüzünden sabah aç karnına şeker tahlili yaptırdım şeker var mı diye 115 çıktı, daha sonra eşim in şekerini de ölçtük 51 çıktı , onda da halsizlik var dı benim yaşım 32 eşimin 29 bu tahlil leri yorum larsanız sevinirim


Cevap:

Sizin sonucunuz gizli şeker diye bilinen bozulmuş açlık şekeri ile uyumlu, eşinizin şekeri de düşük, muhtemelen reaktif hipoglisemi var. Endokrinolojiye başvurun...

******* ******* :

glukoz 65 olması yani normal değerlerden düşük olması şeker hastalığı mıdır??teşekkür ederim


Cevap:

Glukoz değerinizin 65 olması tek başına bir kriter olarak şeker hastalığı belirtisi olarak değerlendirilemez.Birkaç hafta sonra testi tekrarlatabilir ayrıca da HBA1C testi de yaptırabilirsiniz.

******* ******* :

ben 21 yaşında bir gencim kışın sıvı tüketimim gayet normaldi yaza geldiğimizde fazlalaştı günde 7-8 litreyi buluyor bir kaç hemsıre arkadasım şeker hastalığı olabilir kanısını getirdi internetten şeker hastalığının belirtilerine baktım sadece asırı sıvı tuketımı bana uyuyor baska hıcbır rahatsızlıgım yok annem şeker hastası sizce bendede olma ihtimali var mı?tesekkurler


Cevap:

Günde 7-8 litre sıvı tüketmeniz olağan değil.Farklı diabet türleri var.Bir endokrinoloji uzmanına danışmalısınız.

******* ******* :

merhaba, ben 51 yaşında bir bayanım, dün şeker tahlili yaptırdığım zaman açlık kan şekeri 122 çıktı, bugün yaptırdığım zaman AKŞ 125 çıktı ve şeker yüklemesi testi yapıldı, bunun sonucunda AKŞ 234 çıktı , OGTT 124 çıktı Doktorum şeker hastalığı başlangıcı dedi. sizce durum nedir, ne yapmalıyım.


Cevap:

Doktorunuz gerekeni söylemiş.Bulgularınız şeker hastalığıyla uyuşuyor.

******* ******* :

anti gad tahlili için aç olmak şartmıdır? teşekkür ederim


Cevap:

Genel prensip,tüm tahliller için kanı mümkünse aç karına vermektir.Bu şekilde serumdan çalışılan örnekler daha sağlıklı çalışılmaktadır.

******* ******* :

ben asya.üniv. hastanesine gittim yaptırrdım bu tahlillleri bekar bi bayanım ilerde sorun olur diye endişeleniyorum polikistik over ile ilgilide diane 35 isimli ilacı 18 ay kullandım:( ama düznsizlik sorunum çok ta düzelmedi aslında .diyabet yönünden de aslında çok önemsemediğini düşünüyorum dr ların az azsık sık yemek ye denildi kilom 54 boyum 167 benim kilo sorunum yok ama 4 kiloyu 2 ayda aldım .atarax 45 ve lustral 100 kullanıyordum her gün bıraktım ama iştahımı çok açtı ondan kilo aldımçünkü doymuyordum gece gündüz yemek yiyordum son 1 haftadır eski iştahıma normale döndüm yani:) şekerimde sorun olunca hissediyorum zaten ellerim dizlerim titriyor gözlerim bulanık görmeye başlıyor ve ayakta duramıyorum. 2 defada çok düşmüştü 53 ve 54 olmuştu .ne yapmam gerek önemsemediler bu durumu bişi demediler anlayamadım .

******* ******* :

ben 23 yaşında bir bayanım açlık kan şekerim 90 3. saatteki kan şekerim 151 çıktı ve 100gr lık şeker yükleme testi yapıldı 1. satte =220, 2. saatte =79, 3. satte de203 çıktı. önce diyabet dediler 2 gün sonra tekrarladık 75 gr lık yapıldı onda 140 ile 174 arasında çıktı hepsi . 1 ay sonrasında yeniden 75 gr lık yapıldı oda normal çıktı . Ve 10 ya da 15 sene sonra diyabetli olacaksın büyük ihtimalle denildi glukoz toleransım bozulmuş bi kere öle denildi. bu anlattıklarım ağustos ve eylülde oldu. polikistik overim de var onunla da ilgisi olableceği sölendi. arada kendim takip ediyorum çok az yemek yediğim bi gün yemekten sonra 230 du.yaklaşık 12 saat açlıktada 130 olmuştu.geçen gün 4 saat açlıkta 168 di yemekten sonra ise 200 ün üstündeydii.siz de değerlendirirseniz çok sevinirim şimdiden teşekkürler:)


Cevap:

Tahlillerinizde bir sorun olduğu gözüküyor.Diabet yönünden risk altındasınız.Önerim ise bir Endokrinoloji Uzmanı kontrolünde periyodik kontroller yaptırmanız.Özellikle gebelik öncesi bu kontrolleri yaptırmayı ihmel etmeyin.

******* ******* :

Bence son tahlil sonuçlarında bir yanlışlık var.Tokluk kan şekerini bir daha yaptırın ve bir Endokrinoloji uzmanına danışın.

******* ******* :

ben 43 yaşında bir bayanım.şeker tahlili yaptırdım.ilk yaptırdığımda açlık kan şekerim 95 tokluk kanşekerim ise 176 çıktı.aradan 15 gün geçti tekrar yaptırdım bu seferde açlık kan şekerim 95 tokluk kan şekerim 65 çıktı.sizce ne yapmam gerekmektedir.şimdiden teşekkür ederim.

?