Kafa Travması Nedir?
Kafa bölgesine alınan ani darbe veya travma hali beyin hücrelerinin zarar görmesine, dolayısı ile kafa travmasına yol açmaktadır.
Kafa bölgesine alınan ani darbe veya travma hali beyin hücrelerinin zarar görmesine, dolayısı ile kafa travmasına yol açmaktadır. Bu travmanın büyüklüğüne göre doğacak sağlık sorunu değişiklik göstermektedir. Beynimiz oldukça korunaklı kafatası içerisinde yer alsa da kafa travmalarından mümkün olduğunca korunmak gerekir.
Kafa Nasıl Bir Organdır?
Kafa, içinde vücudun en önemli organ olan beyini saklayan ve koruyan kemiklerin bir araya gelmesiyle oluşur. Bu kemiklerin bir araya gelmiş haline kafatası denir. Kafatasında birçok kemik vardır ve bu kemiklerin her biri yassı, düzensiz şekilli kemiklerdir. Bu kemikler birbirlerine çok sağlam kenetlendikleri için, oynamazlar ve beynin zarar görmesini engellerler.
Kafatası, tek başına beyini korumakta yeterli değildir. Beyin, çok küçük bir organ olmasına rağmen, bütün vücudun yönetim sistemidir. Bu sebeple bu merkezi çok iyi korumak için kafatası tabii ki yetmez. Çünkü beyin küçük bir et parçasıdır. Tabii ki kafatasına haddinden fazla yakın ve arasında koruyucu bir katman olmasaydı, beyin sarsıntılarda sadece kafatasına çarparak dahi zarar görebilirdir.
Beyin ve kafatası arasında, bos adı verilen bir sıvı da vardır. Bu jelimsi sıvı, kafatası ve beyin arasında bir bariyer oluşturur. Bu sayede kafatası sallansa dahi, beyin kafatası zarına çarpmaz ve darbe meydana gelmez.
Kafa Travması Nedir?
Kafa travması olarak adlandırılan rahatsızlık, aslında beyin sarsıntısıdır. Daha çok kaza, darbe, hızlı aletlerin kullanılması sonucunda, kafanın hızlı hareketleriyle birlikte gerçekleşen hastalıktır.
Kafa travması yaşayan kişilerde öncelikle kuvvetli baş ve kas ağrıları olur. Boyun çevirememe, sırtta dağılan ve artan ağrılar, devamında mide bulantıları, kusmalar meydana gelir. Tabii kişinin nasıl travma yaşadığı, yaşı ve cinsiyetiyle de alakalı da olabilir.
Her hastalıkta olduğu gibi kafa travmalarında da kişiden kişiye değişen etkiler ve sonuçlar meydana gelebilir.
Kafa Travması Yaşayan Kişiye Nasıl Müdahale Edilir?
Kafa travması geçiren kişi oldukça az hareket ettirilerek bir sağlık kuruluşuna götürülmellidir. Kafa travması yaşayan kişi, çoğu zaman yaşadığı olayın farkındadır. Yaşanan olayın şiddetine göre önlem almak adına, MR görüntüleme yöntemine başvurmak, hasarı tespit edebilmek için alınabilecek en önemli unsurdur.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|