Spermatosel Nasıl Teşhis Edilir?

Yayın Tarihi : 2017/06/22 21:43 • Güncelleme Tarihi : 2021/10/02 01:24 •

Spermatosel; testisin üst kısmında oluşan şişliktir.

Spermatosel Nasıl Teşhis Edilir?

Spermatosel; testisin üst kısmında oluşan şişliktir. Ölü sperm hücrelerinden kaynaklı olduğu düşünülür. Yaşlılığa bağlı olarak görülebilir. Genetik yatkınlık söz konusu değildir.

Yumuşak, kaygan bir şişliktir. Fiziksel muayenede saptanabilir. Işık geçirgenliği vardır. Bu da kitlenin sıvı dolu olduğunu gösterir.

Fizik muayene dışında, skrotal ultrasonografi de tanı koyabilir. Kolay uygulanabilir ve ucuz bir yöntemdir.

MR yöntemi de kullanılabilir. Bunların dışında başka bir tetkike ihtiyaç duyulmaz.

Spermatosel Ağrı Yapar mı?

Spermatoseller herhangi bir ağrı, semptom göstermez. Yani bu kişiler kaliteli olarak günlük ve cinsel hayatlarına devam edebilirler. Spermatoseller, ölü ve fonksiyonsuz birikinti olduğu için kist olarak değerlendirir. Ancak bu iyi huylu bir kisttir ve kesinlikle kötüye dönme durumu yoktur. Çünkü kansere dönüşen kanserler, düzensiz büyüyen hücre yığınlarıdır ve canlı hücrelerdir. Oysa ki spermatosel, ölü ve hareketsiz birikintilerdir. Adeta bir cepçik hükmündedir. Çok nadir olarak, aşırı büyümüş spermatoseller ağrıya sebep olur ki, bu ağrılarda ağrı kesici kullanmak çoğu zaman problemi çözer.

Spermatosellere Nasıl Müdahale Edilir?

Spermatoseller büyümeye devam edebilirler bu zararlı olduğu anlamına gelmez ancak varlığı görüntü olarak kişiyi rahatsız edebilir. Aşırı büyük olan spermatoseller nadir de olsa ağrı sebebi olabilir. Böyle durumda cerrahi müdahale ile bu kesecikler boşaltılabilir ve bu sıkıntı giderilebilir. 

Spermatosel Cerrahisi Nasıl Yapılır?

Spermatoselin cerrahi müdahalesinde, bu keselerin içindeki birikinti, yara açılarak boşaltılır. Hastanın durumuna göre lokal veya genel anestezi ile bu işlem yapılabilir. Kolay ve hızlı bir işlemdir. İşlem esnasında sperm kanallarına herhangi bir müdahale yapılmadığından kısırlık gibi durumlara sebep olmaz ve bu işlem risksiz şekilde yapılabilir. Sonrasında kişi, normal günlük hayatına ve cinsel hayatına devam edebilir. Uzun süre hareketsiz kalmayı gerektirecek bir durum yoktur. 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum
?