Kanser Patoloji Test Sonuçlarını Nasıl Anlarız?

Yayın Tarihi : 2019/03/02 22:59 • Güncelleme Tarihi : 2022/12/04 15:20 •

Bu makalemizde Patoloji nedir, hangi hastalıklarda gereklidir, ne zaman istenir ve ne gereklidir gibi bilgileri öğrenmeniz mümkündür. Bunların yanı sıra Patolojinin dercelerini, kanserin evrelerini ve yapılan işlemleri de öğrenebilirsiniz. İyi okumalar!

Kanser Patoloji Test Sonuçlarını Nasıl Anlarız?

Patoloji raporu, kanser gibi bir tanı hakkında bilgi veren tıbbi bir belgedir. Hastalığı test etmek için şüpheli dokunuzun bir örneği laboratuvara gönderilir. Patololoji uzmanı olan bir doktor mikroskop altında inceler. Daha fazla bilgi almak için farklı testler de yapabilirler. Bu bulgular patoloji raporunuzda yazmaktadır. Bu rapor, kanser teşhisini, kanserinizin ne kadar ve nasıl yayıldığını, ve diğer ayrıntıları içerir. Doktorunuz bu raporu en iyi tedavi yöntemine karar vermek için kullanır.

Patoloji Raporunda Hangi Bilgiler Bulunur?

Patoloji raporları, hangi kanser türünüz olduğuna bağlı olarak değişebilir. Farklı testler ve terimler hakkında bilgi edinebilirsiniz. Ancak çoğu rapor genellikle bu bölümlere sahiptir. Teknik tıbbi dil ve jargon kullanırlar, bu nedenle herhangi bir sorunuz varsa doktorunuza danışın.

Teşhis bilgileri: Bu bilgiler arasında isminiz, doğum tarihiniz ve tıbbi kayıt numaranız bulunmaktadır. Ayrıca doktorunuz ve laboratuvar için iletişim bilgileriniz de yer almaktadır. Doku örneğinizle veya numune ile ilgili ayrıntılar da bulunmaktadır. Vücudun hangi bölgesinde olduğunu ve ameliyatla mı yoksa biyopsi ile mi çıkartılacağını görebilirsiniz.

Kaba açıklama: Patolog, mikroskop kullanmadan doku örneğini açıklar. Nasıl hissettirdiğini, boyutunu, şeklini, rengini ağırlığını kaydedebilirler. Kanserler genellikle santimetre cinsinden ölçülür. Unutmayın ki boyut tüm resmin sadece bir parçasıdır. Bazen büyük tümörler daha küçük olanlardan daha yavaş büyüyebilir.

Mikroskobik açıklama: Patolog dokuyu ince tabakalara böler, cam plaka üzerine koyar, boyar ve mikroskop ile ayrıntılı bir şekilde inceler. Patolog, kanser hücrelerinin neye benzediğini, normal hücrelerle nasıl karşılaştırdıklarını ve yakındaki dokuya yayılıp yayılmadığını not eder.

Raporunuzun bu bölümünde tanı ve tedavinizde size rehberlik eden bir takım ayrıntılar vardır. Aşağıdakileri içerebilir:

Derece: Patolog kanser hücrelerini sağlıklı hücrelerle karşılaştırır. Belli başlı kanserler için farklı ölçekler vardır... Bir tümör derecesi, büyümenin ve yayılmanın ne kadar olası olduğunu yansıtır. Genel olarak, bu derecelerin anlamları şunlardır:

  • 1. Derece: Düşük dereceli veya az farklılaşmış: Hücreler normal hücrelerden biraz farklı görünür. Hızlı büyümezler.
  • 2. Derece: Orta dereceli veya orta derecede farklılaşmış: Normal hücrelere benzemezler. Normalden daha hızlı büyürler.
  • 3. Derece: Yüksek dereceli veya çok farklılaşmış: Hücreler normal hücrelerden çok farklı görünür. Hızlı büyürler ya da yayılırlar.

 

İnvaziv ya da non-invaziv: İnvaziv olmayan veya" asıl yerinde " olan kanserler vücudun belirli bir bölümünde kalırlar. Yayılmış kanserlere invaziv denir. Metastatik kanser, hastalığın başladığı yerden vücudun başka bir bölümüne yayılmasıdır.

Tümör sınırı: Patoloji örneği için cerrahınız tümörü çevreleyen ekstra bir normal doku alanı çıkarır. Buna sınır denir. Patolog, kanser hücrelerinden arındırılmış olup olmadığını görmek için bu alanı inceleyecektir. Üç olası sonuç vardır:

  • Pozitif: Kanser hücreleri sınırda bulunur. Bu, daha fazla ameliyat gerektiği anlamına gelebilir.
  • Negatif: Sınır kanserli hücreler içermez.
  • Belirsiz: Sınırda kanserli hücreler var, ancak sınır sonuna kadar uzanmıyorlar. Daha fazla ameliyat gerekebilir.

Lenf düğümleri: Lenf düğümleriniz bağışıklık sisteminizin bir parçası olan küçük organlardır. Doktorunuz kanserin yayılıp yayılmadığını görmek için yakındaki lenf düğümlerine biyopsi yapabilir. Kanserli hücreler varsa pozitif yoksa negatif sonuç verirler.

Mitotik oranı: Bu, kanserli hücrelerin ne kadar hızlı bölündüğünün bir ölçüsüdür. Bu sayıyı elde etmek için, patolog genellikle belirli bir dokudaki bölünen hücrelerin sayısını sayar. Mitotik oran genellikle kanserin hangi evrede olduğunu bulmak için kullanılır.

Kanserin evreleri: Evreleme doktorunuzun hangi tedavilerin en iyi olacağına karar vermesine yardımcı olur. Kanserlerin çoğu, nerede ve ne kadar büyük olduğuna, ne kadar yayıldığına ve diğer bulgulara dayanarak Roma rakamıyla I-IV (1-4) ile evrelenir. Evre ne kadar ileriyse, kanser o kadar ilerlemiştir. Bazı kanserler, kanserin henüz yayılmadığı erken evre anlamına gelen 0. evredelerdir.

Teşhis: Patolog tüm bu bulgulara bakıp teşhis koyacaktır. Genellikle kanser tipi, tümör derecesini, lenf düğümü durumunu, sınır durumunu ve evreyi içermektedir.

Açıklama: Kanserinizi teşhis etmek zorsa, patolog ekstra açıklama yapabilir. Sorunu açıklayabilir ve başka testler isteyebilir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.




Bu Makale Uz.Dr. Cem Argun Tarafından Gözden Geçirilmiştir.

Yorumlar

Yorum
?