Yemek Borusu ve Gırtlak Kanserini Artıran Etkenler
Yemek borusu ve gırtlak kanseri; sayı olarak diğer kanserlerin gerisinde dursa da, günlük yaşamda sürekli olarak tahriş edilmesi, önemli oranda kanser riskini artırıyor.
Yemek borusu ve gırtlak kanseri; sayı olarak diğer kanserlerin gerisinde dursa da, günlük yaşamda sürekli olarak tahriş edilmesi, önemli oranda kanser riskini artırıyor.
Yemek borusu ve gırtlak kanseri neden olur?
Sindirim sistemi; ağızda başlar ve ince bağırsakta son bulur. Dışarıdan gelen besinleri karşılayan bu bölümde, vücudu tahrişten koruyan dokular vardır. Bu dokular; ağızda tükürükten başlar, gırtlak ve yemek borusunda daha mukus benzeri bir kıvamda devam eder. İşte bu alanların tahriş edilmesi, devamında aşınmasıyla birlikte yaralar oluşur ve yemek borusu ve gırtlak kanserleri meydana gelir.
Hangi alışkanlıklar yemek borusu ve gırtlak kanserlerine sebep olur?
Mukus bilindiği üzere eriyebilen bir maddedir. Zaten bu maddenin erimesi demek, tahrişin başlaması ve kanserin meydana gelmesi demektir.
Sigara; devamlı ağız içinin dumanda kalmasını sağlayan bir alışkanlıktır. Sigara içine çekildiği anda tüm solunum sistemine etki etmekle birlikte, sindirim sisteminin elemanları olan ağız, yemek borusunu da etkisi altına alır. Böylece içeride sürekli dumana maruz, eriyen bir mukus tabakası görünür. Zamanla bu tabaka etkinliğini yitirir ve artık koruyamaz hale gelir.
Alkol; yakıcı bir madde olduğundan vücuda girdiği andan itibaren yakıcı bir etkiyle geçtiği bölgeleri tahriş eder. Özellikle alkol sonrasında kusma gerçekleşiyorsa, aynı yakıcılıkla alkol tekrar mideden ağıza itilir ve yine geçilen yolları tahriş etmekle neticelenir.
Sıcak içecekler; yemek borusu ve gırtlak kanserini tetikleyen en masum alışkanlıktır. Özellikle toplumumuzun simgesi haline gelen, severek tüketilen çay bu grupta kendini belli etmektedir. Sıcak içilen ve günde ortalama üç bardak çay içilen bir ülke olduğumuz düşünüldüğünde ciddi risk altında olduğumuz söylenebilir. Bu tehlikeyi ortadan kaldırmanın çözümü ise çok basittir; çayı kaynar değil, sıcak içmek. Yani çay ocaktan iner inmez değil de, ilk dumanını çıkardıktan sonra içilmelidir. Tüketim esnasında da bir sonraki bardaklar için çay ocakta tutulmak yerine altı kapatılmalı ve öyle içilmelidir. Bu sayede kaynar olmayan çay içilerek gırtlak ve yemek borusu sağlığı korunmuş olur.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.