Kıl Kurdu Nedir? Tedavisi Nasıldır?

Yayın Tarihi : 2017/01/29 21:36 • Güncelleme Tarihi : 2019/03/29 01:20 •
Barsak parazitleri dünya nüfusunun yaklaşık yarısından fazlasının sağlığını olumsuz etkiler.
Kıl Kurdu Nedir? Tedavisi Nasıldır?

Barsak parazitleri dünya nüfusunun yaklaşık yarısından fazlasının sağlığını olumsuz etkiler. Kirli sulardan, bulaşmış sebzelerden, musluklardan, pişmemiş etten, parazit yumurtalarının döküldüğü çarşaf ve çamaşırlardan, topraktan, enfekte hayvanlardan hatta havadan bile geçebilir. Bağırsak parazitlerinin neden olduğu enfeksiyonların çoğunluğu her hangi bir belirti göstermez ve tanı genellikle dışkı incelemeleri yoluyla konulur. Bağırsak parazitlerinin belirtileri bir çok faktöre göre değişiklik gösterir. Parazitin türüne, yerleştiği organa ve parazitin miktarına göre belirtiler değişir. Geceleri anüste kaşıntı, kansızlık, beslenme bozukluğu, kusma ve ishal, karın ağrısı, uyurken ağızdan normal miktardan fazla salya gelmesi ve yastığın salya ile ıslanması gibi belirtiler görülebilir. Bağırsak parazitleri yerleştikleri diğer organlara hasar vererek bir çok hastalığa neden olabilirler. Barsak parazitlerine bağlı enfeksiyonlar başarılı bir şekilde güvenli ve geniş spektrumlu antiparazitik ilaçlar ile tedavi edilebilir.  Yuvarlak solucanlar uzun, silindirik ve segmentsiz ip şeklinde parazitlerdir. Yuvarlak solucanlara bağlı enfeksiyonlar genelde belirti vermez. Ancak, özellikle çocuklarda olmak üzere, çok sayıda alındıklarında anemi, beslenme bozukluğu, fiziksel ve zihinsel gelişimde azalmaya neden olabilirler. Bağırsak paraziti enfeksiyonlarının coğrafik dağılımı sosyoekonomik ve temizlik alışkanlığı ile yakın ilişki gösterir.

Kıl kurdu olarak da bilinen, 2-5 mm uzunluğundaki Enterobius vermicularis okul çağı çocuklarında en sık görülen bağırsak paraziti infeksiyonu nedenlerindendir. Erişkin kıl kurdunun ortalama yaşam süresi 3­6 hafta arasında değişir. “D” şeklindeki yumurtaları kalın ve saydam kabukludur. Kabuğun yüzeyindeki kalın albuminöz tabaka çevredeki eşyalara veya ellere yapışmasını sağlar. Ağız yoluyla alındıktan sonra ince barsağın üst kısımlarında yumurtadan çıkan larvalar, çekuma doğru göç ederek erişkin olur ve çiftleşir. Erişkinden-erişkine olan bu döngü yaklaşık iki haftada tamamlanır. En sık görülen belirtileri geceleri anüs kaşıntısıdır. Kaşıntı dişi parazitin yumurta bırakmak için anüse gelmesine bağlı gelişir. Diğer barsak nematodlarından farklı olarak dışkıda yumurtalarına pek rastlanmaz. Bu nedenle yumurtaları en iyi sellofanlı lam yöntemi ile saptanır. Enfeksiyon bir kez eve geldiği zaman ailedeki diğer bireyler de hızla bulaşır. Bu nedenle hangi ilaç grubu kullanılırsa kullanılsın tüm ailenin veya grubun tedavi edilmesi gerekir. Ancak enfeksiyonun tam olarak iyileşmesi çeşitli nedenlerle sağlanamayabilir. Bu nedenlerden ilki, gelişmekte olan larvaların erişkinlere göre antihelmintik ilaçlara daha az duyarlı olma olasılığıdır. İkincisi, çevrenin yumurtalar ile aşırı bir şekilde kirlenmesi ve yeniden infeksiyonun sık görülmesidir. Üçüncüsü, yumurtaların parmaklarını emen infekte çocukların parmaklarında ve tırnak altlarında bulunabilmesidir. Dördüncüsü, ailenin diğer bireylerinin belirti göstermese bile genelde infekte olması ve çevrenin kirlenmesine ve yeniden enfeksiyona olanak sağlamasıdır.

Enfekte çocukların ailelerine kıl kurdunun ciddi bir enfeksiyon olmadığı vurgulanmalı ve dikkatli bir şekilde sağlık önlemlerine uymalarına yönelik eğitim verilmelidir. Aşağıdaki önlemlerin tümü aile içinde infeksiyonun tam olarak yok edilmesi için gerekebilir. Ancak tüm önlemlere rağmen bazen bir evdeki veya bir topluluktaki infeksiyonu tam olarak yok etmek güç olabilir. Sık duş veya banyo yapılması, tırnakların kısa kesilmesi, ellerin iyi yıkanması, yatak çarşafları, yastık kılıfları, pijama, iç çamaşırlar ve havluların sıcak suda yıkanması, odaların iyi havalandırılması, ailedeki tüm bireylerin aynı zamanda antihelmintikler ile tedavi edilmesi, tedavinin 2-3 hafta sonra tekrarlanması.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?