Klamidya Nedir?

Yayın Tarihi : 2018/04/27 23:21 • Güncelleme Tarihi : 2024/01/10 07:47 •

Klamidya, korunmasız cinsel birlikteliklerle bulaşan bir hastalıktır.

Klamidya Nedir?

Klamidya, korunmasız cinsel birlikteliklerle bulaşan bir hastalıktır. Bulaş yaşayan kişide genital organda ve idrar yollarında enfeksiyon gelişimi gözlenir. Hastalık uygun ilaç ile tedavi edilmezse ciddi sonuçlar doğurabilir. 

Klamidya Bakterisi

klamidya bakteri enfeksiyonudur. Bu sebeple nemli alanlarda yaşamayı sever ve tutunduğu ortamda üremeye başladığında artık vücudu kontrol altına almış demektir. Hem erkeklerde hem kadınlarda olan bir enfeksiyon olmasına rağmen, kadınlarda olmasıyla bilinir ve kadınlarda daha fazla şikayete sebep olur. Hatta öyle ki kadınlarda kısırlık yani infertilitenin dahi sebebi olabilir. Bunun sebebinin erkek pen*sinin dış dünyaya kapalı olması, ancak kadın cinsel organı yani vajinanın dış ortama açık olmasından kaynaklıdır. Çünkü vajina direk dış dünyaya açık nemli bir ortamdır. Bu da mantar ve bakteriyel enfeksiyonlar için uygun ortam demektir.

Klamidya Bakterisi Nasıl Teşhis Edilir?

Klamidya bakterisi hastada vajinal kaşıntı, sarımsı akıntı meydana getirir. Ayrıca idrarda yanma şikayeti de gözlenir. Bu durumda doktora başvuran kişiden idrar tahlili istenir. Klamidya en kesin ve en hızlı biçimde bu şekilde tanı alabilir. Bunun dışında vajinal sürüntü veya erkekte pen*s ucu sürüntüsü ile de klamidya bakterisi teşhis edilebilir. Tedavi yönteminde ilaç kullanılır ve oldukça kolay bir tedavidir. Ancak bu hastalıkta en önemli husus, vajinal temizliğe dikkat edilmesidir.

Klamidya Bakterisi Nasıl Tedavi Edilir?

Klamidya bakteriyel bir hastalık olduğundan tedavisi de antibiyotik ile yapılır. Antibiyotik; bakteriler üzerinde etkin olan ilaçlardır. Virüs kaynaklı hastalıklara antibiyotikler uygulanamazken, bakteri kaynaklı hastalıkların kesin çözümü antibiyotiklerdir. Bu sebeple doğru hastalığa, doğru antibiyotik kullanmak, ayrıca antibiyotikleri de doğru şekilde kullanmak son derece önemlidir.  Antibiyotiklerin doğru kullanımı; verilen saat aralıklarında (aksi söylenmediği sürece) kutusu bitene kadardır. Kullanmayı unuttuğunuzda bir sonrakinde iki tane almamak yine aynı saat aralığında bir tane ile devam etmek gereklidir.

Vajinal Temizlikte Nelere Dikkat Edilmelidir?

Vajinal temizlik sadece klamidya değil, birçok mantar bakteri ve virüs hastalıklarından da korunmayı sağlar. Öncelikle tek eşli cinsel hayat tercih edilmeli, Her idrar ve her cinsel ilişki sonrası vajina mutlaka yıkanmalı, kimyasal vajinal temizlik ürünleri değil, sadece su ile temizlik yapılmalıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?