Kolposkopi Nedir? Kolposkopi Kimlere ve Neden Yapılır?

Yayın Tarihi : 2018/07/05 10:03 • Güncelleme Tarihi : 2020/04/16 14:49 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun
Kolposkopi ile kadınlarda genital organlar (Serviks, vagina , vulva)  ışık veren bir cihaz olan kolposkop aracılığı ile büyütülerek görüntülenir. Uzman hekimlerce, normal jinekolojik muayene sırasında görülemeyen patolojik durumlar, kolposkopi ile saptanabilir.
Kolposkopi Nedir? Kolposkopi Kimlere ve Neden Yapılır?

Kolposkopi Nedir?

Kolposkopi jinekolojik muayene sürecinde kadın doğım uzmanları tarafından uygulanan bir görüntüleme işlemidir. Kolposkopi incelemesi ve tahlili ile kadında rahim ağzı, serviks,vajina ve vulvanın jinekolojik yönden muayene ve görüntülenmesi sağlanır. Bu işlemde muayenenin kolaylaşması ve görüntülemenin daha iyileşmesi için kolposkop adı verilen ışık veren bir cihaz rahim ağzının görüntülenmesini, görüntüyü büyüterek sağlar.Muayene sırasında kolposkop vajinaya yerleşmektedir.

Kolposkopi ile gerçekleştirilen  jinekolojik muayene sonrası,serviks kanserleri, vajen Kanserleri, vulva Kanserleri ve bazı prekanseröz yani  kanser öncüsü hastalıkların tanısı koyulabilir.Kolposkopi sırasında muayene olan kadın jinekoljik masada sırt üstü yatmaktadır.
Kolposkopi incelemesi, jinekolojik masada yapılır.Kadın doğum doktorları, spekulum denilen bir tıbbi aletle vajina içini incelerler.
Vajinanın içi aydınlatılırken, kolposkop  aracılığı ile, genital organlar büyütülerek  incelenir. 
Kolposkop aracılığı ile, servikal kan*l içinde bulunan  "transformasyon zonu incelenir.
Bu bölge kanser açısından risklidir.Buna ilave olarak, serviksde  (rahim ağzı) o damarlanma artışının olup olmadığı da incelenmelidir.
Serviksde  damarlanma artışı kanser lehine  bir bulgudur.Böyle bir durumda şüpheli bölgeden mutlak suretle  biyopsi alınmalıdır. 
Kolposkopik inceleme sırasında serviks yüzeyine asetik asit solusyonu dökülür.Serviksde  patolojik alanlar var ise, bu alanlar  asit uygulanmasından  sonra beyaz renkte görülmekte olup bu alanlardan da biyopsi alınarak patolojik inceleme yapılmalıdır.
Schiller testi de, hekim gerek görürse bu süreçte uygulanabilir.Bu testte, serviks yüzeyine lugol solusyonu  sürülür. Bu işlem sonrası  boya tutmayan  yani lugolü almayan bölgelerden biyopsi yapılmalıdır. 

Kolposkopi İşlemi Ne Kadar Sürer?

Kadın doğum doktoru tarafından yapılan kolposkopi muayenesi, hastanın klinik durumuna göre değişmekle birlikte ortalama 20 ile 30 dakika arasında sürmektedir.

Kolposkopi Kimlere  ve Neden Yapılır?

Serviks (rahim ağzı) kanseri erken tanısında kadınlarda, PAP smear testleri sık kullanılan bir yöntemdir.PAP smear testleri tarama akolay yapılan ve ağrısız bir jinekolojik girişimdir.PAP smear testinde şüpheli sonuç olan veya klinik olarak kolposkopik yönden muayene ve inceleme gerektiren hastalara kolposkopi incelemesi yapılır.
Kolposkopi, smear testinde saptanan anormal hücresel değişikliklerin nedenini ortaya koymak için uygulanan ileri bir tahlil yöntemidir. Kolposkopi  muayenesi ise kadınlarda rahim ağzının kanserleri başlangıç aşamasında saptanır ve tedavi uygulanır.

Kolposkopi Sonrası Hastalar Nelere Dikkat Etmeli?

Kolposkopi sonrası,enfeksiyon olasılığı da artabileceğinden  hekimin uygun gördüğü bir süre cinsel ilişkiye girilmemelidir.Bu süre birkaç haftayı bulabilir.  

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.




Bu Makale Op. Dr. Çiğdem İstanbulluoğlu Tarafından Gözden Geçirilmiştir.

Yorumlar

Yorum
?