Koyu Renkli İdrar Neyin Belirtisidir?

Yayın Tarihi : 2018/05/04 01:05 • Güncelleme Tarihi : 2024/01/11 12:39 •

İdrar renginin koyu olması istenen bir durum değildir. Çeşitli nedenleri olabilir. Bu yazımızda koyu renk idrarın hangi durumlardan kaynaklandığına dair bilgiler bulabilirsiniz.

Koyu Renkli İdrar Neyin Belirtisidir?

İdrar rengi vücuttaki su oranını  göstergesidir.Eğer idrar koyu ve kahverengiyse  vücudun su oranının azalması  anlamına gelebilir. Koyu idrar baş dönmesi ve baş ağrısıyla beraber olduğu durumda yapılan tahlillerle su eksikliği  nedeninin bulunması gerekir. Koyu renkli idrar genellikle dehidrasyon (az su içilmesi, susuzluk)  veya diğer sağlık durumlarından kaynaklanabilir. Bazen bazı ilaçlar idrarınızın koyulaşmasına neden olabilir.

Koyu renkli idrarın rengi, genellikle samandan sarıya kadar olan idrardan daha koyudur. Koyu renkli idrar farklı renklerde olabilir ancak genellikle kahverengi, koyu sarı veya kestane rengidir.

İdrar böbreklerde üretilir. Sıvı veya yiyecek aldığınızda, sindirim sisteminizden dolaşım sisteminize ve böbreklerinize geçerek filtrelenir. Böbrekler daha sonra atık ürünlerden ve fazla sıvıdan idrar yoluyla kurtulur.

Üreterler böbrekleri mesaneye bağlayan tüplerdir. Mesane idrarı, idrar yaptığınız tüp olan üretra yoluyla boşaltır.

İdeal olarak idrarınızın rengi soluk sarı olacaktır. Bu, susuz kaldığınızı gösterir. İdrarda doğal olarak ürobilin veya ürokrom adı verilen bazı sarı pigmentler bulunur. İdrar ne kadar koyu olursa o kadar konsantre olma eğilimi gösterir.

Ancak bu, aşırı, olağandışı veya potansiyel olarak tehlikeli atık ürünlerin vücutta dolaştığını gösteren bir gösterge olabilir. Örneğin koyu kahverengi idrar, idrarda safra bulunması nedeniyle karaciğer hastalığına işaret edebilir.
Az su içenlerde koyu renk idrar görülebilir.Bu durumda çok su içmek bir çözüm olabilir.
Fazla su içmekle koyu idrar rengi değişmezse kan hastalıklarının belirtisi olabilir.Eğer koyu idrarda hemoglobin  varsa böbrek enfeksiyonu tada üriner sistemde örneğin mesane ve böbreklerde kanser belirtisi olabilir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?