Kızamık Hastalığına Dair Sağlık Bakanlığının Açıklaması

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/07/29 07:38 •

Ülkemizde, Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi’nin kızamık eliminasyon hedefine paralel olarak 2003 yılından bu yana kızamık hastalığının tamamen ortadan kaldırılmasına yönelik bir programı yürütülmektedir.

Kızamık Hastalığına Dair Sağlık Bakanlığının Açıklaması

Son günlerde ülkemizde kızamık hastalığının tekrar gündeme gelmesi üzerine Sağlık Bakanlığı bir açıklama yaptı. Sağlık Bakanlığının bu konudaki açıklamasını aşağıda bulabilirsiniz.

Kızamık, yüksek ateşle başlayıp vücutta yaygın döküntünün eşlik ettiği, ateşin 3-4 gün kadar devam edebildiği; burun akıntısı, gözlerde kızarıklık ve öksürük ile seyreden ve kişiden kişiye çok kolay bulaşabilen viral bir hastalıktır.

Kızamık hastalığından aşı ile korunmak mümkündür. Ülkemizde, Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi’nin kızamık eliminasyon hedefine paralel olarak 2003 yılından bu yana kızamık hastalığının tamamen ortadan kaldırılmasına yönelik bir programı yürütülmektedir.
Ülkemizde, kızamık vaka sayısı 1998 yılında 27 bin 120 iken, başarıyla uygulanan aşılama çalışmaları ile 2007 yılında 4 vakaya kadar indirilmiştir. 2008 yılından beri ülkemizde yerli Kızamık vakası bulunmamaktadır.
2003 yılı öncesinde aşılama hızları yüzde 80’ler civarında seyretmiştir. 2003–2005 yılları arasında uygulanan ve Avrupa’nın en büyük aşı kampanyası olan “Kızamık Aşı Günleri” ile 15 yaş altı 18,5 milyon çocuk aşılanmış ve yüzde 96,3 aşılama oranına ulaşılmıştır. 2007 yılından itibaren rutin kızamık aşılama oranı yüzde 96’ya ulaşmıştır. Ülkemizde son yıllarda çok az sayıda görülen vakaların tamamı yurtdışı kaynaklıdır.
Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi’nde 2005 yılından beri çeşitli ülkelerde salgınlar yaşandığı bilinmektedir. Bilim insanlarımız, Bakanlık yetkililerimiz ve Sayın Bakanımız her fırsatta yurt dışında yaşanan salgınlar nedeniyle ülkemizde yurt dışı kaynaklı vakalar görülebileceğine dikkat çekmişlerdir. İstanbul’da 2011 yılı başından bu yana toplam 13 Kızamık vakası tespit edilmiştir. İlk 3 vakanın yurt dışı kaynaklı virüs ile hastalandıkları belirlenmiştir. Diğer vakaların incelemeleri devam etmektedir. Bu vakaların ilk 6’sı tamamen iyileşmiş, hastalığı devam eden vakaların ise genel durumları iyidir. Söz konusu vakalardan iki tanesi sağlık personelidir. İlk vakalardan bir tanesi de halen yaşamakta olduğu ülke olan Fransa’ya geri dönmüştür.

Kızamık bulaşıcı bir hastalıktır bu sebeple kişilerin teşhisi konduğu andan itibaren izole yaşamalı ve temas halinde bulunduğu kişiler de kızamık değerleri açısından incelenmelidir. Zaten koronavirüs süreciyle hayatımıza giren mesafe kuralı, pek çok hastalık için geçerlidir ve toplumun genel sağlığını korumak için artık hayatımızın bir parçası olmuştur.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?