Boğaz Kültürü Örneği Verirken Nelere Dikkat Edilmeli?

Yayın Tarihi : 2018/09/08 17:00 • Güncelleme Tarihi : 2018/09/08 17:00 •
Boğaz kültürü alınmadan önce bir şey yememeye özen gösterilmelidir.Eğer yenilmiş ise birkaç kez ağız çalkalanmalı veya dişler fırçalandıktan sonra kültür alınmalıdır.
Boğaz Kültürü Örneği Verirken Nelere Dikkat Edilmeli?
Boğaz kültürü sonuçlarının doğru çıkması ve yorumlanması için kültür alınmadan önce dikkat edilmesi gereken bazo önemli unsurlar vardır.Bunlara dikkat edildiğinde boğaz kültürü sonuçları çok daha sağlıklı bilgiler verecektir.
Boğaz kültürü alınmadan önce bir şey yememeye özen gösterilmelidir, eğer yenilmiş ise birkaç kez ağız çalkalanmalı veya dişler fırçalandıktan sonra kültür alınmalıdır.

Kültür alınırken materyalin alındığı eküvyonun (steril, ucu pamuklu çubuk) dile, yanağa ve dişe değmemesi için ağız iyice açılmalı ve tükrük ile bulaş olmamasına dikkat edilmelidir. Bı konuda boğaz kültürü örneğini alan sağlık çalışanına da önemli görev düşmektedir.

Boğaz kültürleri taşıyıcı bir besiyeri içine alınması nedeniyle 24 saate kadar bu ortamda bekleyebilmektedir. Ancak örneğin güneş ışığı altında kalmaması, sıcakta tutulmaması çok önemlidir. Bu nedenle örnek alınır alınmaz en kısa zamanda tahlili yapacak mikrobiyoloji laboratuvarına gönderilmelidir.

Bir önemli nokta ise boğaz kültürü alınmadan önce antibiyotik kullanılıp kullanılmadığı yönünde hem tahlili isteyen doktora hem de boğaz kültürü örneğini alan sağlık çalışanına bilgi verilmesidir.Bu bilginin verilmesi boğaz kültürü sonucunu değerlendirecek ve yorumlayacak doktorun sonucu değerlendirmesine katkı sağlayacaktır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?