Nasıl Hamile Kalınır?

Yayın Tarihi : 2019/01/31 01:12 • Güncelleme Tarihi : 2023/05/08 09:53 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

Bu yazımızda nasıl hamile kalındığı, yumurtlama belirtileri, yumurtlamanın nasıl anlaşılacağı ve hamile kalmak için yapılması gerekenler konusunda detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

Nasıl Hamile Kalınır?

Nasıl ve hangi tür ilişkiler sonucunda hamile kalındığı, özellikle genç ve tecrübesiz bireylerin en çok sorduğu sorular arasında yer alıyor. Hamileliğin nasıl gerçekleştiğini bilmeyen kişiler en ufak cinsel bir yakınlaşmadan bile hamilelik korkusuyla çıkabiliyor. Öncelikle hamilelik biyolojik, fiziksel ve doğal bir olaydır.

Nasıl Hamile Kalınır?

Hamilelik gerçekleşmesi için çiftin cinsel ilişkiye girmesi gerekir. Bu cinsel ilişki pen*sin vajinaya girmesi yoluyla gerçekleşir ve herhangi bir korunma yöntemi kullanılmaz. En çok kullanılan korunma yöntemlerinden biri de prezervatiftir. Prezervatif kullanarak girilen ilişkilerde yanlış kullanımdan veya prezervatifin yırtılması sonucunda da hamilelik riski ortaya çıkabilmektedir.

Korunmasız ilişkide erkeğin kadının vajinasına boşalmasıyla erkek üreme hücresi olan spermler kadının yumurtalıklarına ulaşarak kadın üreme hücresi olan yumurta hücresiyle birleşir. Bu şekilde hamilelik oluşur ve hamilelik başladıktan sonra adet görülmez.  

Kadında normal adet döngüsü 28 günde bir tekrarlar. 28 günde bir hamilelik olmadığı sürece içerideki yumurta bir miktar kanla dışarı atılır. Daha sonra yeni yumurta oluşur. Özellikle döngünün 14. Günü yani adet olunan günden 14 gün sonrası hamilelik şansının en yüksek olduğu zamandır. Çünkü bu süreçte sperm tarafından döllenmek üzere yeni bir yumurta oluşmuştur.

Hamile kalmak isteyen bir kadın korunmasız cinsel ilişkisini bu döneme denk getirirse şansı oldukça yükselecektir. Hamilelik düşünmeyen çiftlerin de özellikle bu dönemde korunma yöntemleri açısından daha fazla dikkat etmesi gerekmektedir.

Hamilelik şansının en çok döngünün 14. günü yani ortasında olduğunu belirttik. Bunun dışında kalan tüm günlerde yaşanan korunmasız bir cinsel ilişkide de hamilelik şansı olacaktır. Kadın vücuduna giren spermler burada birkaç gün canlı şekilde kalabilir ve bu sırada kadında yumurtlama (yeni bir yumurta oluşumu) gerçekleşirse hamilelik şansı yine artacaktır.

Yumurtlama Nasıl Anlaşılır?

Hamile kalmak için ilk şart kadının öncelikle yumurtlamasıdır.Peki yumurtlama nasıl tahmin edilir?
Hamile kalmak için ne zaman yumurtladığınızı anlamak -ve yumurtlama gününden beş gün önce ve o gün düzenli olarak ilişki yapmak hamile kalma şansınızı arttıracaktır.
Kadında yumurtlama, olgun bir yumurtanın yumurtalıktan salındığı süreçtir. Serbest bırakıldıktan sonra yumurta, fallop tüpünden aşağı doğru hareket eder ve orada 12 ila 24 saat boyunca döllenebileceği yerde kalır. Sperm, doğru koşullar altında cinsel ilişkiden sonraki beş gün boyunca kadın üreme sisteminde yaşayabilir. Yumurtlama sırasında fallop tüplerinde canlı sperm bulunduğunda hamile kalma şansınız en yüksektir.

Ortalama 28 günlük bir adet döngüsünde, yumurtlama tipik olarak bir sonraki adet döneminin başlamasından yaklaşık 14 gün önce gerçekleşir. Bununla birlikte, her kişinin döngü uzunluğu farklı olabilir ve yumurtlama ile bir sonraki adet döneminin başlangıcı arasındaki süre değişebilir. Pek çok insan gibi, 28 günlük mükemmel bir adet döngüsüne sahip değilseniz, bir adet takvimi tutarak döngünüzün uzunluğunu ve orta noktasını belirleyebilirsiniz.

Yumurtlama Belirtileri

1.Vajinal sekresyonlarda değişiklik (servikal mukus).
2.Yumurtlamadan hemen önce berrak, ıslak ve esnek vajinal salgılarda bir artış fark edebilirsiniz.
3.Yumurtlamadan hemen sonra servikal mukus azalır ve daha kalın, bulanık ve daha az fark edilir hale gelir.
4.Bazal vücut ısısında değişiklik. Vücudunuzun dinlenme halindeki sıcaklığı (bazal vücut sıcaklığı) yumurtlama sırasında hafifçe artar. Bazal vücut sıcaklığını ölçmek için özel olarak tasarlanmış bir termometre kullanarak, her sabah yataktan kalkmadan önce sıcaklığınızı ölçün. Sonuçları kaydedin.Ateşiniz yükselmeden önceki 2 ila 3 gün boyunca en doğurgan dönemde olacaksınız.
Ayrıca, yumurtlama olasılığınızın en yüksek olduğu zamanı belirlemenize yardımcı olabilecek yumurtlama testi de alabilirsiniz. Bu testler, yumurtlamadan önce gerçekleşen hormonlardaki artış için idrarınızı test eder. Olumlu bir sonuçtan yaklaşık 36 saat sonra yumurtlama gerçekleşir.

Hamile Kalmak İçin Ne Yapmalısınız?

Nasıl hamile kalacağınızla ilgili aşağıdaki basit ipuçlarını işinize yarayacaktır.

1.Düzenli olarak ilişki yapın. En yüksek gebelik oranları, her gün veya gün aşırı ilişki yapan çiftlerde görülür.
2.Yumurtlama zamanına yakın ilişki yapın. Her gün ilişki yapmak mümkün değilse adetinizin bitiminden hemen sonra başlayarak haftada 2 ila 3 gün ilişki yapın. Bu ritm, en doğurgan olduğunuzda ilişki yapmanızı sağlamaya yardımcı olabilir.
3.Normal kilonuzu koruyun. Aşırı kilolu ve zayıf kadınlar, yumurtlama bozuklukları açısından yüksek risk altındadır.
4. Hamilelik planlamadan önce doktorunuza danışın.Doktorunuz, genel olarak sağlık durumunuzu değerlendirebilir ve sağlıklı bir hamilelik şansınızı artırabilecek değişiklikleri belirlemenize yardımcı olabilir. 
5. Sigara kullanmayın. Tütünün doğurganlık üzerinde çok sayıda olumsuz etkisi vardır. 
6.Alkol içmeyin. Ağır alkol kullanımı doğurganlığın azalmasına neden olabilir. Hamile kalmayı istiyorsanız, alkolden uzak durmak en iyisidir.
7.Kafeini daha az tüketin.Günde 1 ila 2 fincandan fazla kahve tüketmeyin.
8.Yorucu egzersizlerden uzak durun.

Normal cinsel ilişki dışında gerçekleşen arkadan ilişki, sürtünmeli ilişki yaşayıp hamile kalma korkusu yaşayan birçok çift sitemizi ziyaret ediyor. Bu konularla ilgili bilgi sahibi olmak için aşağıdaki yazılarımıza göz atabilirsiniz.

Arkadan İlişkide Hamile Kalınır mı?

Sürtünme Yoluyla Girilen Cinsel İlişki Nedir?

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.





Bu Makale Op. Dr. Çiğdem İstanbulluoğlu Tarafından Gözden Geçirilmiştir.

Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?