Nefes Darlığı Nedir? Nefes Darlığında Ne Yapılmalıdır?

Yayın Tarihi : 2017/08/08 17:15 • Güncelleme Tarihi : 2017/08/08 17:15 •
Nefesdarlığı veya diğer adıyla dispne; solunumda hoşa gitmeyen ve kişiyi rahatsızeden bir farklılık, soluk alamama, veya göğüste sıkışma hissi olarak tanımlanmaktadır
Nefes Darlığı Nedir? Nefes Darlığında Ne Yapılmalıdır?

Nefesdarlığı veya diğer adıyla dispne; solunumda hoşa gitmeyen ve kişiyi rahatsızeden bir farklılık, soluk alamama, veya göğüste sıkışma hissi olarak tanımlanmaktadır.
Normal yani sağlıklı bir insan dakikada 14-18 kez nefes alıp verir. Bu solunumfaaliyeti sırasında solunum kaslarının tükettiği enerji miktarı tüm vücuduntükettiği enerji miktarının  % 6’ sı kadardır, bu sebeple normal istirahat halindeyapılan sakin solunum bilinçaltıdır ve kişi tarafından fark edilmeden yapılır.

Nefes darlığının şiddeti hastadan hastaya değişir. Kimiı hastada  ileri derecede solunum yetersizliği olmasınarağmen hasta nefes darlığı olmadığını ya da çok hafif nefes darlığıhissettiğini söylerken bazen hafif kronik bronşiti olan hastalar yapılanölçümlerde solunum alıp vermesinde çok ciddi bir bozulma olmamasına rağmenşiddetli nefes darlığı şikayeti ile doktora başvurabilir.
Bu özelliği sebebiyle nefes darlığı ağrıya benzer, yanibireysel farklılıklar gösterir.

Nefes darlığı şikayetiyle  başvuran hastada önce hastanınöyküsü alınıp muayenesi yapılarak nefes darlığının olası nedenleri öğrenilir.
Fizik muayenenin yanı sıra nefes darlığının sebebi ortayakoymak için öncelikle akciğer grafisi ve solunum fonksiyon testleriincelenir.  
Nefes darlığının sebebine  yönelik tetkikler tamamlandıktan vealtta yatan hastalık ortaya konulduktan sonra derhal bu hastalığa yöneliktedavi başlanılır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?