Noma Hastalığı Nedir?

Yayın Tarihi : 2017/05/10 09:43 • Güncelleme Tarihi : 2023/08/29 09:54 •

Noma, kangrenli yara olarak da bilinen ve özellikle çocuklarda hayati sonuçlar doğuran bir hastalıktır. Bu yazımızda Noma hastalığı ile ilgili bilgiler bulabilirsiniz.

Noma Hastalığı Nedir?

Noma Hastalığı Nedir?

Cancrum oris veya noma hastalığı , çoğunlukla 1 ila 16 yaş arasındaki çocukları etkileyen, 1 ila 4 yaş arasında en yüksek görülme sıklığına sahip ölümcül bir ağız enfeksiyonudur. Ağız ve ağız içi yapıların yumuşak dokularını ve kemiklerini tahrip eder. Noma hastalığında ağız ve çene bölgesinde yoğun yaralar oluşur ve bu yaralar giderek genişleyerek büyür.Neredeyse tüm dişi açığa çıkaracak kadar genişleyerek eriyen çene bölgesi hemen her enfeksiyona açık hale gelir.
Cancrum oris veya gangrenöz stomatit olarak da bilinen Noma, ağzı, burnu ve dudakları etkileyen ciddi ve agresif bir kangren sürecidir (enfeksiyon veya kan kaynağı eksikliği nedeniyle vücut dokularının öldüğü bir durum). Bu ölümcül hastalık özellikle Sahra altı Afrika'daki çocuklar arasında yaygındır ve tahmini sıklığı 1000 kişi başına 1 ila 7 vakadır. Noma genellikle ağzın alveol kenarındaki mukus zarında bir ülser olarak başlar ve hızla dişler, çene kemiği, yanak, dil, dudaklar ve burun dahil olmak üzere ağzın diğer kısımlarına yayılır. Bu sonuçta geniş nekroz ve yumuşak doku ve kemiklerin tahrip olmasına neden olur.

Noma Hastalığı Neden Olur?

Nomanın kesin sebebi tam olarak anlaşılamamıştır. Hastalık çoğunlukla az gelişmiş tropikal ülkelerde yaşayan, sıtma, kızamık, birincil herpes simpleks, kızıl, tüberküloz, kanser veya enterit gibi sistemik hastalıkları olan, yetersiz beslenen çocukları etkiliyor. Başka bir deyişle, yetersiz beslenme, bakteriyel enfeksiyon ve zayıf bağışıklık kombinasyonunun, bu yıkıcı hastalığın başlangıcının ve ilerlemesinin ardındaki ana neden olduğu düşünülmektedir.

Noma ile sıklıkla ilişkilendirilen bakteri türleri arasında Fusobacterium necrophorum ve Prevotella intermedia bulunur. Yenidoğanlarda hastalığa esas olarak Pseudomonas aeruginosa neden olur. Fusobacterium necrophorum ve Prevotella intermedia'nın neden olduğu enfeksiyona bağlı olarak yavaş yavaş nomaya dönüşen akut nekrotizan diş eti iltihabı ve ağızdan herpetik ülserlerin en hayati öncü lezyonlar olduğu bilimsel bulgulardan bilinmektedir. Tam olarak Fusobacterium necrophorum, endotoksinler, dermonekrotik toksinler ve sitoplazmik toksinler üreterek kangren sürecini kolaylaştırır. Ayrıca bu Gram-negatif anaerobik basil, gerekli büyüme uyarıcı faktörleri üreterek Prevotella intermedia'nın büyümesini de tetikler.

Noma Hastalığı Belirtileri

Ağzın mukoza zarlarında ülserler gelişir, bunu hızlı, ağrılı doku dejenerasyonu ve yüzdeki kemik dokularının nekrozu izler.

Noma Hastalığı Risk faktörleri Nelerdir?

Noma hastalığı çeşitli risk faktörleri ilişkilidir. En hayati faktör ciddi yetersiz beslenme, özellikle de protein kalorili yetersiz beslenmedir. Nomanın patogenezine önemli ölçüde katkıda bulunan diğer faktörler şunlardır:

Az gelişmiş ülkelerde yaşamak
Kötü çevre temizliği
Kötü ağız hijyeni
İnsan/hayvan dışkısına sık sık maruz kalma
Önceki viral veya bakteriyel enfeksiyon öyküsü

Noma Hastalığı Tedavisi

Bu durumun tedavisi oldukça güçtür.
Tedavi edilmediği taktirde ölümlere yol açabilmektedir. 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?